17 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Noel, İtalya’da kültürleri buluşturuyor

Tarih: 30 Aralık 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 104

Avrupa ülkelerinde, Aralık ayının ilk haftası başlayan ve bir ay boyunca süren Noel Pazarları kuruluyor. İtalya’nın Teramo kentinden kurulan pazarda tezgah açan Pakistanlı Tullat Butt da, ziyaretçilere farklı bir kültürü tanıtıyor.

Noel Pazarları, ilk olarak Avrupa’daki köylülerin kış bastırmadan önce kış boyu ihtiyaç duyacakları malzemeleri satın alabilmesi için birkaç günlüğünü kurulan pazarlardı. Bu pazarlar o kadar ilgi çekerdi ki, bir süre sonra Avrupa’nın her tarafında yılın son ayında “Kış Pazarı”,“Aralık Pazarı” adıyla kurulmaya başladı. Pazarlar zamanla “Noel Pazarı” adını aldı. Tarihte ilk kez 1434’de Almanya’nın Dresden kentinde kurulan pazar, ilk Noel pazarı kabul edildi. Günümüzde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği, Noel zamanında şehir meydanlarında kurulan bu pazarlarda, açık hava tezgahlarında yiyecek, içecek ve hediyelik eşyalar satılıyor. Ziyaretçiler, geleneksel müzikler ve dans gösterileri eşliğinde tezgahları gezme şansına sahip oluyor.

Biz de İtalya’nın Teramo kentinde tarihi Santa Maria Assunta Katedrali’nin önünde kurulmuş bir Noel Pazarındayız. Diğer pazarlardan farklı olarak burada her bir tezgahta farklı bir ülkeye ait hediyelik eşyaların satıldığını görüyoruz. Bu tezgahlardan birinde Hindistan’ın rengarenk kültürünü yansıtan takılar satan Tullat Butt’a rastlıyoruz. Pakistanlı Butt, İtalya’ya kırk yıl önce yerleştiğini söylüyor. Kendine ait bir seyahat acentası olan ve Urdu dilinde sosyoloji üzerine kitaplar yazmış Butt’a Noel Pazarı’nı soruyoruz.

“Bu benim sanatım”

Noel pazarlarının kültürleri birleştirdiğini düşünen Tullat, her yıl İtalya’nın farklı bir şehrinde Hindistan’da kullanılan takılar sattığını söylüyor. Birlikte aynı tezgahta çalıştığı arkadaşları ise Pakistan’a özgü hediyelik eşyalar satıyor.

Tullat, “Bu zamanlarda Avrupa’ya kendi kültürümüzü tanıtmış oluyoruz” diyor. Pakistan’dayken hukuk alanında çalışan Butt, Noel Pazarı’nda takı satmasının nedenini şöyle anlatıyor: “Çoğu arkadaşım bana neden burada bu işi yaptığımı soruyor. Bu benim sanatım ve sanatımı başkalarıyla paylaşmaktan mutlu oluyorum.”

 “Sirkeci benim için unutulmaz”

Daha önce Türkiye’de de bulunan Butt, Türk kültürünün kendi kültürüne benzediğini söyleyerek “Yemek kültürümüz ve aile yapımız Türkiye ile benzerlik gösteriyor. Fakat birçok açıdan farklılıklarımız da var. Örneğin Türkiye’deki insanlar bizden daha açık fikirliler ve katılımcı, atak insanlar” ifadelerini kullanıyor. İstanbul ve Ankara’yı ziyaret ettiğini anlatan Butt, bu şehirlere hayran kaldığını belirterek, “Sirkeci benim için unutulmaz bir yerdi. Hatırlanmaya değer” diyor ve öğrenmiş olduğu birkaç Türkçe kelimeyi dile getiriyor. Sohbetimizin sonunda Butt, bize Türkçe “güle güle” diyerek uğurlamasının ardından Noel pazarından ayrılıyoruz.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26669
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Noel, İtalya’da kültürleri buluşturuyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat