11 Şubat 2024, Pazar - 17:10

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Pembe Köşk ziyarete açıldı, Toker: “Bu evde Atatürk ile büyüdük”

Tarih: 29 Ekim 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 37

Pembe Köşk “Cumhuriyet’in 100. Yılında- İlk On Yılın Hikayesi” konulu sergiyle ziyarete açıldı. Ziyaretçileri karşılayan Özden Toker Görünüm’e konuştu: “Bu evde Atatürk ile büyüdük. Bu evde hala onun istediği gibi ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diyerek yaşamaya devam ediyorum.”

Cumhuriyet’in kurucularından ve 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ailesiyle 48 yıl yaşadığı Pembe Köşk, Cumhuriyet’in 100. yılında ziyarete açıldı. Köşk’te “Cumhuriyet’in 100. Yılında- İlk On Yılın Hikayesi” konulu sergi ziyaretçileriyle buluştu. İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, ziyaretçilere Atatürk ile anılarını anlatarak sergiyi gezen ziyaretçilere eşlik etti.

Özden Toker ve İnönü Vakfı Özel Kalem Sorumlusu Gönül Balcı Görünüm’e Pembe Köşk’ün bir asrını anlattı. Toker, bütün hayatının Pembe Köşk’te geçtiğini ve hala çalışmalarını burada yaptığını söyledi. Cumhuriyet’in 100. yılı için duygularını anlatan Toker, şöyle konuştu:

“Ben bu evde doğdum, burada büyüdüm ve çocuklarımı da burada büyüttüm. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını yaşamış olmak bana çok büyük mutluluk ve sorumluluk veriyor. Bu evde Atatürk’le beraber büyüdük. Bu evde hala onun istediği gibi ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diyerek yaşamaya devam ediyorum. İyi ki varsınız, Türkiye Cumhuriyeti var. Var olun.”

“Atatürk, ‘Biz her şeyi çağdaş öğretmenlerimizle yaptık’ derdi”

İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker Cumhuriyet’in 100. yılında Pembe Köşk’te ziyaretçilerle buluştu. Toker, Cumhuriyet’in 100. yılı ile ilgili düşüncelerini ve Pembe Köşk’te Atatürk ile geçirdiği günleri anlattı. Özden Toker Pembe Köşk’teki “akademik masa” ifadeleri ile anlattığı yemek odasında bulunan masada Atatürk’ün manevi kızı Ülkü ile geçen bir anısını şöyle anlattı:

“Ben aslında o masada Atatürk ile çok fazla yemek yemedim. Bir gün Atatürk kızı Ülkü ile Pembe Köşke geldi. Atatürk, babam İsmet İnönü’yle yemek yerken Ülkü’yle masanın bir köşesine oturmamızı istedi ve bizimle sohbet etti. Bize büyüdüğümüzde hangi mesleği yapmak istediğimizi sordu. Zaten Atatürk karşısında kim olursa olsun onun gözlerinin içine bakarak konuşur ve dikkatle dinlerdi. Ülkü balerin olmak istediğini söyleyip sandalyenin üzerine çıktı ve bize bir gösteri yaptı. Ben öğretmen olmak istediğimi söyledim. Öğretmenlik o zamanlar en kutsal meslekti, Atatürk ‘Biz her şeyi çağdaş öğretmenlerimizle yaptık. Daha yapılacak çok işimiz var’ dedi.”

Pembe Köşk Cumhuriyet’in ilklerine ev sahipliği yaptı

İnönü Vakfı Özel Kalem Sorumlusu Gönül Balcı, Pembe Köşk’ün tarihi ve sergiyle ilgili bilgi verdi. Balcı, Pembe Köşk’ün 1923 yılında İsmet İnönü tarafından satın alındığını ve ömrünün 48 yılını burada geçirdiğini hatırlatarak vakıfla ilgili “İnönü Vakfı, kurucusu Erdal İnönü’nün önerisiyle 22 Şubat 1983’te kuruldu” dedi.

Balcı, Pembe Köşk’ün Cumhuriyet’in ilklerine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Pembe Köşk’te ziyaretçilere açılan “Cumhuriyet’in 100. Yılında- İlk On Yılın Hikayesi” konulu sergideki Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait eşyaları şöyle anlattı:

“Sosyal ve kültürel anlamda her şeyin ilk sahibi Pembe Köşk oldu. Burada Atatürk’ün emriyle Cumhuriyet’in ilk balosu 22 Şubat 1927 tarihinde yapıldı. İsmet İnönü, Atatürk’ün emriyle köşke bir balo salonu ekletti. Sergide yeni harflerin kabulü, şapka devrimi ve Cumhuriyet’in ilk on yılına ait daha önce sergilenmemiş belgeler yer alıyor.”

İİsmet İnönü’nün hayatının 48 yılını geçirdiği Pembe Köşk’te açılan “Cumhuriyet’in 100. Yılında- İlk On Yılın Hikayesi” konulu sergi 26 Kasım tarihine kadar ziyaretçilerine açık olacak. Sergi gün içerisinde 10.00- 12.00 ve 13.00-17.00 saatlerinde ziyaretçilerini kabul edecek.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/36390
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Pembe Köşk ziyarete açıldı, Toker: “Bu evde Atatürk ile büyüdük”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uğur Mumcu katledilişinin 31’inci yılında anıldı

Evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu 31 yıl önce katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu, okurları ve sevenleri tarafından bir kez daha anıldı.

Kapat