Prof. Dr. Cahit Talas Ödülü Dr. Özge Kahraman Ersöz’ün oldu
Bu yıl 15’incisi düzenlenen Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi’nde Prof. Dr. Cahit Talas Sosyal Politika Ödülü’nün sahibi Mersin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstrisi İlişkileri Bölümünden Arş. Gör. Dr. Özge Kahraman Ersöz oldu.
Mülkiyeliler Birliği’nin katkılarıyla 2008 yılından beri düzenlenen Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi, 15’inci kez Mülkiyeliler Birliği Prof. Dr. Oral Sander Konferans Salonu’nda yapıldı. Lisans ve lisansüstü birçok öğrencinin de katıldığı kongrede, yedi üniversiteden on araştırmacı üç farklı oturumda çalışmalarını sundu. Prof. Dr. Cahit Talas Sosyal Politika Ödülü’nün bu yılki sahibi Mersin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstrisi İlişkileri Bölümünden Arş. Gör. Dr. Özge Kahraman Ersöz oldu. Ersöz ödülünü doktora tez danışmanı olan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’le birlikte aldı.
“Savaş ortamında barışı arayan bir kongre”
Programın açılış konuşmalarından ilkini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Denizcan Kutlu yaptı. Doç. Dr. Kutlu, kongrenin toplumsal adalet ve eşitlik ihtiyacının giderek arttığı günümüzde sosyal politikanın önemini vurgulamayı amaçladığını aktardı. Önceki yıllarda kongrenin düzenleme kurulunda yer alan ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenleri de selamlayan Kutlu şunları söyledi:
“Türkiye şartlarında bir kere gündelik yaşamda yuvarlarız 15, 20, 25. Gerçekten de Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi’nin 15’inci yılını idrak ediyoruz. Türkiye gibi güzel şeylerin süreklileşmesinin zor olduğu, hatta olanaksızlaştığı bir coğrafyada, bir ortamda bence başlı başına önemli bir olaydır. Bunu biz yapıyoruz diye söylemiyorum bir olgu olarak söylüyorum. 2007’de yılında başladık, aslında 17 kez olmalıydı ancak bir süre pandemi arası verilmek durumunda kalındı. Kongre sadece bu süreci yaşamadı. 2015 ve 2016 yıllarından sonra, Türkiye’deki yıllara yayılmış bir çatışma tablosuna son vermeyi amaç edinen bir bildiriye imza attıkları için Türkiye’nin derinleşen siyasal kriz kadrosu içerisinde görevlerinden el çektirildiler, ihraç edildiler. Buradan görevlerine dönen ve dönemeyen arkadaşlarımıza, düzenleme kurulunda da daha önce yer alan arkadaşlarımıza selam ve dayanışma duygularımızı iletiyorum.”
Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Aktoprak da bir açılış konuşması yaptı. Aktoprak şunları kaydetti:
“Genç sosyal bilimcilerin için böyle bir kongrenin devam etmesi bizim için çok önemli ve kıymetli. Savaş ortamında barışı arayan bir kongre bu. Hem dünyada hem Türkiye’de ekonomik krizin giderek derinleştiği, kutuplaşmanın her alanda arttığı ve uçurumun giderek derinleştiği bir dönemde sosyal politika çalışanı sizlerin burada emek vererek yer alması çok kıymetli.”
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. Gülay Toksöz oturum başkanlığını yaptığı “Dezavantajlı Gruplar ve Sosyal Dışlanma” başlıklı kongrede Kocaeli Üniversitesi’nden Büşra Sağlık “Lösemili Çocukların Sosyal Dışlanma Halleri” bildirisini sundu. Ordu Üniversitesi’nden Yağmur Okay Resuloğlu ve Gizem Yaşar Şimşek ise “Dünyadan Yaşlılık İzlenimleri: Türkiye, Japonya ve Küba Üzerinden Bir Karşılaştırma” araştırmasını sundu.
“Türkiye İşgücü Piyasası ve Sendikal Örgütlenme” başlıklı oturumun başkanlığını Prof. Dr. Aziz Çelik üstlendi. Kocaeli Üniversitesi’nden Deniz Beyazbulut Taşkın, “Türkiye’de Çalışma İlişkilerinde Otoriter Korporatizm’in Yükselişi: Memur-Sen Örneği” Mersin Üniversitesi’nden Ömer Ünal, “Türkiye’de Çalışma Sürelerinin Kısaltılmasının İşsizlik Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi” Kadir Has Üniversitesi’nden Funda Başak Yılmaz, “4+4+4 Zorunlu Eğitim Yasasının Okullaşma ve İstihdama Etkisi” sunumu yaptı.
Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu başkanlığında “Sosyal Politikada Güncel Tartışmalar” başlıklı oturumda kongrenin son sunumları yapıldı. Ordu Üniversitesi’nden Fatma Genç “Kırsal Bir Toplumsal Hareket Sendikacılığı Mümkün Mü” Hacettepe Üniversitesi’nden Kaan Eroğuz “Dijital Kapitalizmin Geleceğine Dair Güncel Tartışmalar: Tekno-Feodal Bir Dönemde Miyiz” Trakya Üniversitesi’nden Metehan Kaplan, “Küresel Değer Zincirlerinde Devletin Düzenleyici İşlevi ve Çokuluslu İşletmeler” ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Damlasu Odabaş, “Paydaşlığın Çalışma İlişkileri Üzerine Etkisi” başlıklı sunumunu yaptı.
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar’ın gönderdiği mesajın okunması ile kongrenin kapanışı yapıldı. Özkan Atar, toplantı nedeniyle kongreye katılamadığını belirterek şunları söyledi:
“Birleşik Metal İş Sendikası olarak bu önemli kongreyi desteklemekten duyduğumuz memnuniyeti özellikle ifade etmek isterim. İlerleyen dönemlerde kongrenizi desteklemek ve sosyal politika alanında sağlayan siz kıymetli öğrencilerimiz ve değerli hocalarımızla bir arada olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Kongre oturumlarının kapanışı ardından Prof. Dr. Cahit Talas Ödül Töreni’ne geçildi.
Prof. Dr. Cahit Talas Sosyal Politika Ödülü’nün sahibi Mersin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstrisi İlişkileri Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Özge Kahraman Ersöz oldu. “Yaratıcı Emek, Yaratıca Sınıf: İstanbul/Maslak ve Berlin’de Yazılımcılar Üzerine Bir Araştırma” başlıklı doktora Teziyle ödülünü Prof. Dr. Ahmet Akal’ın elinden alan Ersöz, “Tezimi ödüle layık gören jüri üyelerine, hocalarıma ve en önemlisi tez hocam Gamze Yücesan Özdemir’e ve tüm aile teşekkür ediyorum” dedi.
Ersöz’ün ödüle layık görülen doktora tezinin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’de sahneye çağırılarak tebrik edildi. Ersöz’ü tebrik eden Yücesan Özdemir, “Sanırım bir hocanın meslek hayatında sahip olabileceği en büyük gurur doktora tez öğrencisinin Prof. Dr. Cahit Talas Sosyal Politika Ödülü’ne layık görülmesi” dedi.
“Övgüye Değer” Doktora Tez ödülüne Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Kemal Temel görüldü. “Yeni Sınıf Hareketleri ve Mekansal Etkileri: Bursa Örneği” başlıklı tezi ile ödülünü Prof. Dr. Aziz Çelik’ten alan Temel, şunları söyledi:
“Ödülün benim için sembolik bir anlamı var. Türk sosyal bilimlerde sınıf çalışmaları denilince daha konvansiyanel yaklaşımlar öne çıkıyor. Yeni kuşak sınıf teorisyenleri bunun dışında bir şey olduğunu söylüyor. Bizde malum sınıf ilişkileri oldukça çekinceli ve ikincilikli gelişir. Olmadığına dair bir kanaat kısmen hakimdir. Hayır var demeye çalıştım ben tez çalışmamda. Elbette, bunun Türkiye’de yapılmış bir doktora tezi olarak duyulması zor. Bu ödülün böyle bir katkısı olacak.”
Bir diğer “Övgüye Değer” Doktor Tezi ödülüne ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Ergün Metin layık bulundu. “Türkiye’de Tarımda Bağımsız Çalışanların Sosyal Güvenliği: Manisa Güvenliği” başlıklı doktora teziyle ödülünü Prof. Dr. Çağla Ünlütürk’ten alan Metin, “ Bu ödülü alacağımı hiç düşünmüyordum. Neden derseniz çünkü ben bir köy çocuğuyum, çiftçi çocuğuyum. Biliyorsunuz, çiftçiler toplumda hep göz ardı edilir. Bazı haklara da toplumun en son ulaşan kesimidir. Sosyal güvenlik hakkında olduğu gibi. Bu yüzden beklemiyordum” dedi. Metin konuşmasının sonunda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/39124
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Cahit Talas Ödülü Dr. Özge Kahraman Ersöz’ün oldu
Bir cevap yazın