20 Nisan 2024, Cumartesi - 03:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Muammer Aksoy mezarı başında anıldı

Tarih: 31 Ocak 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 25

Uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un mezarı başındaki anma töreni düzenlendi. Katledilişinin 34’üncü yılında sevenleri Prof. Dr. Aksoy’un gömütündeki törendeydi.

Ankara’da evinin önünde uğradığı suikast sonucu 31 Ocak 1990 günü katledilen Ankara Üniversitesi eski öğretim üyelerinden hukukçu, siyasetçi ve yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 34’üncü yıl dönümünde Cebeci Asri Mezarlığındaki gömütü başında anıldı.

Mezarlıktaki anmaya Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Hüsnü Bozkurt, Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Nail Gürman, Aksoy’un ailesi, öğrencileri, okurları ve sevenleri katıldı.

Prof. Dr. Aksoy’un gömütü başında konuşma yapan ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, dün Türkiye gündemine oturan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğini düşüren Yargıtay kararının TBMM’de okunmasına da değinerek şunları söyledi:

“Yıllardır geliyorum ama bu yılki kadar utanç içinde gelmedim hiç buraya. Dün, fiilen yargı ve TBMM eliyle Türkiye Cumhuriyeti anayasasız bırakıldı. Artık bir anayasal hukuk devleti değiliz. Anayasanın hükümsüz kaldığı bir ülkede hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Böyle bir ülkede fiilen Meclis de yoktur. Çocuklarımıza, torunlarımıza özür borçluyuz. Mustafa Kemal Atatürk’ten devraldığımız bu Cumhuriyet’i çocuklarımıza maalesef kolu kanadı kırılmış bir şekilde bırakmak üzereyiz. Onun için buradan Muammer Aksoy’un huzurunda bütün siyaset kurumuna ve bütün demokratik kitle örgütlerine seslenmek istiyorum: Halkımızın arasına, sokağa inmeliyiz ve mutlaka ve mutlaka laik Cumhuriyet’i sonuna kadar koruyacağımızı haykırmalıyız. Ancak öyle bu törenler anlamlı olacaktır. Bugün Muammer Aksoy’u anıyoruz.”

Konuşmasının ardından Hüsnü Bozkurt ve törene katılan yurttaşlar, Prof. Dr. Aksoy’un mezarına karanfil bıraktı.

 

Prof. Dr. Muammer Aksoy kimdir?

Hukukçu, siyaset adamı ve yazar Muammer Aksoy, 1917 yılında Antalya’da doğdu. Milletvekili Numan Aksoy’un oğlu olan Muammer Aksoy Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1939’da bitirdi. Doktorasını Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde yaptı. İstanbul Üniversitesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyasi hayatına başladı.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP Parti Meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde silahlı bir suikast sonucu öldürüldü. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi. Adı, bir dönem ders verdiği Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde en büyük iki derslikten birine verildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37147
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Muammer Aksoy mezarı başında anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadına şiddet davasında karar: 14 yıl 2 ay hapis cezası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın, ayrıldığı kadın E.M’yi beş yerinden bıçaklayarak ağır bir şekilde yaraladığı ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılandığı davada 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Kapat