14 Temmuz 2023, Cuma - 19:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Muammer Aksoy, mücadele vurgusuyla bir kez daha anıldı

Tarih: 31 Ocak 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 88

Uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un mezarı başındaki anmada, aydınlanma değerleri için verilen mücadelenin sürdüğü mesajı verildi.

Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 31 Ocak 1990 günü katledilen Ankara Üniversitesi eski öğretim üyelerinden hukukçu, siyasetçi ve yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 33’üncü yıl dönümünde Cebeci Asri Mezarlığındaki gömütü başında anıldı. Anmaya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Nail Gürman, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hüsnü Bozkurt, Aksoy’un ailesi, öğrencileri, okurları ve sevenleri katıldı.

“Aynı mücadeleyi sürdüreceğiz”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan da törende konuşma yaptı. Sağkan şunları söyledi:

“Bu karanlık aydınlatılmadığı sürece demokrasiden, insan haklarından ve özgürlüklerden bahsedemeyeceğiz. Her sene buraya karanlığın aydınlatılması ümidiyle geliyoruz. Hocamızın bize bıraktığı mücadele azmiyle aynı koltuklarda aynı mücadeleyi sürdürmeye devam ediyoruz. Halen hukukun üstünlüğü, insan haklarını, özgürlükleri ve laikliği korkmadan savunmaya devam edeceğiz. İyi ki vardı, iyi ki bu azmi bize vermeye devam etti. Yolu yolumuzdur, ışığımız olmaya devam edecek. Hocamız Muammer Aksoy’u saygıyla anıyorum.”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan

“Öncüsü olduğunuz kurumlar sizin hayallerinizi gerçekleştirecek”

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Muammer Aksoy’un kurucusu olduğu Dernek adına şunları söyledi:

“Muammer Aksoy Kemalist devrimci olduğu için, o yolda mücadele ettiği için, örgütlü toplumu oluşturmaya gayret ettiği için katledildi. Muammer Aksoy, Türk Hukuk Kurumunda görev yaptığı için, Ankara Baro Başkanlığı yaptığı için ve ADD’nin kurucu başkanı olduğu için öldürüldü. Derneğimizi kurduktan 7 ay sonra katledildi. Nedenini bulamıyoruz. Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Cumhuriyet aydınlarımız neden katledildi? Bu kötülüğü ancak mücadele ile yenebiliriz. Hocamız Muammer Aksoy’u saygıyla anıyorum.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt

“Okuduğum her satırda onun sayesinde güçleniyorum”

Prof. Dr. Muammer Aksoy’un anma töreninde Türk Hukuk Kurumu Başkanı Av. Nail Gürman kısa bir konuşma yaptı. Muammer Aksoy ile uzun süre birlikte de çalışan Gürman şunları söyledi:

“Bugün buraya gelmeden önce, Muammer Aksoy hocamızı mezara koyanlarla yeteri kadar mücadele ettik mi diye düşündüm. Bu konuda maalesef eksiklerimizin olduğunu sanıyorum. Ben hocama 7 yıl sekreterlik yaptım. Ondan çok şey öğrendim. Onu önderim olarak görüyor ve saygıyla anıyorum. Onun sayesinde okuduğum her satırda yeniden doğuyorum, sayesinde güçleniyorum.”

Türk Hukuk Kurumu Derneği Başkanı Av. Nail Gürman

“Devlet hukukla yaşar”

1980 sonrası Ankara Barosu Başkanlığını da yapmış olan Prof. Dr. Muammer Aksoy için Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu’da konuşma yaptı. Muammer Aksoy’un mücadelesinin genç avukatlar için ne kadar önemli olduğunu belirten Köroğlu, şöyle konuştu:

“Buraya gelmeden genç meslektaşlarımızın yemin ve ruhsat törenleri vardı. 62 tane genç avukatımızın ruhsatlarını aldığı törende Sayın Başkanımız Muammer Aksoy’u da anlatarak hayatlarında verecekleri mücadeleyi tasvir etmeye çalıştık. Hocamız çok az insana nasip olacak, hem ADD Kurucu Başkanlığı hem de Ankara Barosu Başkanlığı gibi iki sıfatı kendinde birleştirmişti. Az önce konuşmasını dinlediğimiz Nail abi, gibi Muammer Aksoy ile birlikte çalışmış insanların onu çok iyi anladığını düşünüyorum.”

Muammer Aksoy’un hukuk mücadelesini de anlatan Köroğlu şunlara değindi:

“Hocamız özgeçmişinde yazılmasını istediği tek şey 1961 Anayasasının savunucusu olduğudur. Türkiye’nin en özgürlükçü anayasanın mimarlarından biri Prof. Dr. Muammer Aksoy’dur. 1982 Anayasasına karşı mücadele ettiği 1980-1984 yılları arasında Ankara Barosunun Başkanlığını yapmıştır. Hocamız “Devlet hukukla yaşar” diyerek üç kelimeyle mücadelesini anlatmıştır. Hocamızı mezarı başında saygıyla anıyorum, onun mücadelesini yaşatamaya devam edeceğiz.”

Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu

Konuşmaların ardından Muammer Aksoy’un ailesi ve sevenleri mezarına karanfiller bıraktı. 29 Ekim Kadınları Derneği ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi de üyeleri de Aksoy’u anmak için Cebeci Asri Mezarlığı’ndaydı.

Prof. Dr. Muammer Aksoy kimdir?

Hukukçu, siyaset adamı ve yazar Muammer Aksoy, 1917 yılında Antalya’da doğdu. Milletvekili Numan Aksoy’un oğlu olan Muammer Aksoy Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1939’da bitirdi. Doktorasını Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde yaptı. İstanbul Üniversitesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyasi hayatına başladı.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP Parti Meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde silahlı bir suikast sonucu öldürüldü. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi. Adı, bir dönem ders verdiği Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde en büyük iki derslikten birine verildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34002
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Muammer Aksoy, mücadele vurgusuyla bir kez daha anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat