26 Temmuz 2023, Çarşamba - 15:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkçe Eğitimi ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı başladı

Tarih: 25 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 150

Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde düzenlenen ve Prof. Dr. Sedat Sever’ e armağan edilen “Türkçe Eğitimi ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı” bugün başladı.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi ( ÇOGEM) tarafından düzenlenen “Türkçe Eğitimi ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı” bugün başladı. Çeşitli yazar ve sanatçıların ATAUM’da ağırlanarak çocuklar ve gençlerle buluşturulacak olan kurultayda, söyleşilerin yanı sıra resim sergisi, müzik dinletisi ve yazarlara kitap imzalatma gibi etkinlikler düzenlenecek.

Sunuculuğunu TRT Ankara Radyosu baş spikeri Hafize Okan üstlendiği kurultayın açılış konuşmasını emekli Prof. Dr. Cahit Kavcar yaptı. Kavcar, kurultayın Sedat Sever’ e armağan edilmesinin Türkçe eğitimi ve çocuk edebiyatı alanında unutulmaz eserler vermiş olmasının etkisi dolayısıyla olduğunu dile getirdi. “Sever, çalışkan, üretken ve yaratıcı bir cumhuriyet aydınıdır” diyen Kavcar, Prof. Dr. Sever ile ilgili “ Dil ve edebiyat alanında özellikle çocukların dili düzgün ve doğru kullanmaları, duyarlık kazanmaları, dil ve kültür bilinci edinmeleri bakamından büyük önem taşır” dedi.

Prof. Dr. İbiş: “ Edebiyat insanların ortak malı”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, adalete, hakikate ve çağdaşlığa verilen önemin toplumlar için değerli olduğunu söyleyerek, bunun yanında bilim, sanat ve eğitimde yer alması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. İbiş, “ Edebiyat insanların ortak malıdır. Ruh sağlığımızın güvencesi, çağları ve kuşakları birleştiren bir unsurdur” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sever: “ Her bebek hem ana sütü hem de ana diliyle beslenmeli ”

Kurultaya katılan emekli Prof. Dr. Sedat Sever, ana dilin önemini vurgulayarak başladığı konuşmasında ana dilin “bireyin düşünce anıtı” olduğunu söyledi. Sever, “Her bebek hem ana sütü hem de ana diliyle beslenmelidir ” diyerek çocuklara Türkçe öğretirken okur-yazar eğitiminden çok onları duygu ve düşünce açısından eğitmek gerektiğini vurguladı. Konuşmasını “ Cehaleti yok edecek şey bilimin ışığıdır ” diyerek bitiren Sever, kurultay için memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Hazır Bıkmaz: “ Türkiye’nin okuma oranı en alt sıralarda”

Eğitim Bilimleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatma Hazır Bıkmaz, dünya okuma raporlarından alıntılar yaparak, “ Türkiye’nin okuma oran en alt sıralarda ” olduğunu belirtti. Prof.Dr. Hazır Bıkmaz, bu durumun en önemli sebebinin Türkçe derslerinde okutulan ders kitaplarının içeriklerinin çocukları okumaya teşvik etmemesi olduğunu belirtti. Ayrıca okuma kültürünü topluma aşılayacak kitaplara ulaşmanın zorluğunu dile getiren Hazır Bıkmaz, “ Türkiye’de çalışma salonlarına kütüphanelere herkesin ulaşması kolay değil ” dedi.

Dayıoğlu: “ Bu kurultay bana ilaç gibi geldi ”

Kurultaya katılan, çocuk kitaplarıyla tanınmış usta yazar Gülten Dayıoğlu, çocuklarla bir araya gelmeye alışık olduğunu söyleyerek, karşısında yaşça büyük insanları da görmekten memnun olduğunu ifade etti. Dayıoğlu, Ankara Üniversitesi’nin pek çok konuda ilklere imza attığını, burada da bir ilki gerçekleştiğini belirterek, “ Bu kurultay bana ilaç gibi geldi” dedi. Bir zamanlar konusu bile açılmayan çocuk edebiyatının şu anki konuma gelmesinin ÇOGEM’ in başarısı olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23183
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkçe Eğitimi ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat