16 Temmuz 2023, Pazar - 18:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

2. İLEF Evrim Alataş Ödülü’nün sahibi: Ragıp Zarakolu

Tarih: 30 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 188

Ayrımcılığa Karşı Evrim Alataş Ödülü yapılan törenle Ragıp Zarakolu’na verildi. Düzenlenen törende ödülü, Ragıp Zarakolu adına kardeşi Ayten Çerçel aldı.

2. İLEF Evrim Alataş Ödülü’nün sahibi: Ragıp Zarakolu

Fotoğraf: Ender Baykuş

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mahmut Tali Öngören (MTÖ) Sinema Salonu’nda düzenlenen törene İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eser Köker ve birçok öğretim üyesi ile çok sayıda öğrenci katıldı. Törende konuşan Köker, “Direnmek için bazen sessiz kalmak gerekir. Ragıp Zarakolu da sessiz kalma hakkını kullanıyor. Niçin? Direnmek için. Bu nedenle bizim ödülümüz bütün direnenler için, Ragıp Zarakolu içindir” diye konuştu.

Çeşitli sebeplerden dolayı törenine gelemeyen Ragıp Zarakolu’nun yerine ödül kız kardeşi Ayten Çerçel’e verildi. Ragıp Zarakolu’nun ödüle ilişkin verdiği mesajda “Ağızımın fermuarını protesto olarak kapatıyorum. Pratik olarak benim ve diğer birçok masum insanın haksız tutukluluklarına ve temelsiz senaryovari iddanamelerine olanak sağlayan Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve 301 gibi maddeler yürürlükte olduğu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacağım. Var olan duruma karşı sessizlik protestosunda bulunacağım” dedi.

İLEF öğrencilerinin Ragıp Zarakolu’na yazdığı mektubu okuyan Esma Yılmaz, “ayrımcılığın insanlık suçu olduğu ve bu suça ortak olmayacaklarını” belirttikten sonra “Biz Evrim Alataş Ödülü’nü düşünürken hayatını insan hakları mücadelesine adamış ve hâlâ bunun mücadelesini veren size vermeyi bir borç bildik. Vicdanı körelmiş olanlar düşünceleri hapsedebileceğini zannederler. Dikenli tellerle bezenmiş, dört duvarlı hücreler yetmez düşünceleri tutsak etmeye. Hele ki bu düşünceler yüz binlerinse. Ragıp Hocamız, sizin hapisten ‘Susmayanlara selam olsun’ seslenişiniz hâlâ kulaklarımızda. Hele ki hapisten çıkarken ‘Mücadelem devam edecek’ sözleriniz. Siz, Ragıp Hocamız; siz bir insan hakları aktivisti olarak ayrımcılığa uğramış tüm ötekiler için mücadele ettiniz. Herkes biliyor ki sizin yolunuz doğru olan yoldur. Ve biz sizin yolunuzdan yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ödül töreninde konuşan gazeteci İrfan Aktan ise Evrim Alataş ile 2003’te mezun olduktan sonra bir vesileyle Diyarbakır’a gittiğinde tanıştığını söyledi. Aktan, “Birlikte Diyarbakır Gün gazetesinde çalıştık. Bir gün Diyarbakır’dan kesin dönmeye niyetlendiğim zaman Evrim bana Diyarbakır’dan ayrılmamam gerektiği konusunda iki saatlik nutuk çekmişti. Burada neden gazetecilik yapılması gerektiğini anlatmıştı. Evrim Alataş’ın en büyük özelliklerinden biri Kürtleri trajedileriyle haklı çıkarmaya çalışmamasıydı ve bu hepimiz açısından çok öğretici bir perspektifti” dedi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/526
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 2. İLEF Evrim Alataş Ödülü’nün sahibi: Ragıp Zarakolu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat