24 Temmuz 2023, Pazartesi - 23:08

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara Üniversitesi kampüs giriş kapılarındaki turnikeler artık yok

Tarih: 19 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 175

Ankara Üniversitesi’nin kampüs girişlerine üç yıl önce giriş ve çıkışlarda güvenliği sağlamak amacıyla rektörlük tarafından yaptırılan turnikeler, yine rektörlüğün aldığı yeni bir kararla kullanılamadan kaldırıldı.

Ankara Üniversitesi’ndeki turnikelerin yapılma sürecinde öğretim üyeleri ve öğrencilere görüşlerinin sorulmadığını söyleyen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Eser Köker turnikelerle ilgili ciddi bir memnuniyetsizliğin olduğunu ve bu memnuniyetsizliğinin sebebinin okul ile sokak arasına bir çizginin girmesi olarak açıkladı. Köker, turnikelerin rektörlüğün aldığı kararla uygulamaya konulduğunu ve rektörlüğün kararıyla da kaldırıldığını vurguladı. Ayrıca Köker bu kararın dün alınıp, bugün uygulanan bir karar olmadığını, Ankara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ’un, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin de turnikelerin yaratmış olduğu kapatıcı etkinin yok edilmesi gerektiğine inandığını dile getirerek, “turnikelerin kaldırılması bu doğrultuda yapılan bir girişimdir’’ dedi.

“Güvenlik gerekli”

Üniversite öğrencilerinin güvenlik şeridi olmadan rahat hareket edebildikleri, istedikleri yere gidip gelebilecekleri bir ortamın olması gerektiğini söyleyen Köker, bunun bütün fakülte yönetimlerinin en çok istediği şeylerden bir tanesi olduğunu vurguladı. Köker, okula dışarıdan bazı politik grupların geldiğini ve bunların amaçlarının her zaman belli olmadığını söyleyerek, “Bu durumlarda başvuracağımız tek şey güvenliktir.”dedi. Hatta yakın zamanda bizzat tanık olduğu olayı da şöyle anlattı: “Cebeci Kampüsü’nün girişine gelen yaklaşık 500 kişinin hangi tür sloganlarla buradaki öğrencilere seslendiğini, burada sıcak bir çatışmanın çıkması için ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Bunları bilen birisi olarak şu sözleri söylemek hiç de kolay değil: ‘Güvenliği kaldıralım, bizim güvenliğe ihtiyacımız yok.’ Bunun böyle olamayacağını gördük. En azından ben böyle gördüğümü sanıyorum.”

“Turnikeler işleyen bir sistem değildi”

Turnikelerin işleyen bir sistem olmadığını ve arkasında bir dizi elektronik işlem olması gerektiğini vurgulayan Köker, buradaki turnikelerin mekanik usulde çalışan bir sistemde olduğunu ve şu ana kadar yönetimin de turnikelere benzeyen ya da bunların daha elektronik, daha fazla bilgi işlem teknolojileriyle bezenmiş bir biçiminin tesis edileceğine dair hiçbir şey duymadığını ve hiçbir şey de konuşulmadığını dile getirdi.

“Barikatlarla, turnikelerle güvenlik sağlanamaz”

Güvenliği sağlamak için turnike yapmanın pratik olmadığını söyleyen Köker, “Bu güvenlik sorununun olmadığı anlamına gelmemelidir. Ama güvenliğin sağlanması için basit metalardan yardım istemek yerine, politik tarafları birbirileriyle konuşur hale getirmek gerekir. Demokrasinin işleyebilmesi için, söz hakkının ve düşünme gücünün ortaya konulması lazım. Bunun, böyle metal çubuklar ve kapalı kutularla olamayacağını tarih bin defa yazdı. Turnikeler orada durduğu sürece ben bir tek şunu görüyordum: Demokratik birliktelikteki engel bu metal çubuklarda sınırlandırılıyor. Dolayısıyla bana hiçbir zaman akıllı ve yararlı bir önlem gibi gelmedi. Cemal Hoca’nın da yönetime geldiği günden beri turnikelerin, sokak ile kampüs, halk ile üniversite mensubu arasında bir engel olarak gördüğünü ve kaldırılmasında çaba sarf ettiğini de biliyorum” dedi.

Herkesin görüşü alınmalı

Cebeci Kampüsü’nde sivil polislerin bulunmasıyla ilgili de konuşan Köker: “Bu öğrencilik hayatımızın müzmin sorunlarından birisidir. Ben öğrenciyken de bu sorun vardı.Kampüste bulunmaları yönetimlerin dışındadır. Biz ne kadar demokratik olursak, ne kadar her kesin söz hakkını teslim edersek, ne kadar oy birliği esasıyla çalışırsak ve kararları herkesin görüşlerini alabilecek şekilde oluşturabilirsek onların etkisi o kadar azalır” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2010
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara Üniversitesi kampüs giriş kapılarındaki turnikeler artık yok

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat