22 Nisan 2025, Salı - 23:20

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Bûka Baranê İLEF’teydi

Tarih: 03 Mayıs 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 311

Bûka Baranê belgeseli, vizyona girmeden yapılan özel gösterimle İLEF’lilerle buluştu. Gösterimin ardından yapılan söyleşide, belgeselin yönetmeni Dilek Gökçin ve metin yazarı İrfan Aktan, İLEF öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Bûka Baranê İLEF’teydi

Fotoğraf: Ebru Apalak

İLEF Mahmut Tali Öngören (MTÖ) Sinema Salonu, 2013 yapımı Bûka Baranê belgeselini ağırladı. Belgesel gösterimin ardından, Yönetmen Dilek Gökçin ve metin yazarı İrfan Aktan, İLEF öğrencilerinin belgesel ile ilgili sorularını yanıtladı.

Söyleşinin ana konusu ise “barış süreci” oldu. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan gazeteci ve metin yazarı İrfan Aktan, hükümeti samimi bulmadığını, devletin savaş hazırlıkları yaparken Ortadoğu ve bölgedeki gelişmeler nedeniyle adım atmak zorunda kaldığını söyledi. Aktan, belgeselin çekim hazırlıkları ve süreci ile ilgili değerlendirmeleri sırasında da, kurgunun ideolojik bir iş olduğuna vurgu yaptı.

Aktan ayrıca, belgeselin yapımcılığını üstlenen Hafıza Merkezi ile ilgili de bilgi verdi. Aktan, 2011 yılında kurulan Merkezin, devlet kaynaklı sistematik insan hakları ihlallerinin evrensel standartlarda belgelendirmesini amaç edindiğini söyledi.

Gökçin: “Altı ayda barış gelmez”

Dilek Gökçin de süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “dünyanın hiçbir yerinde altı ayda barış gelmez” diyerek şu anda barışın olmadığını belirtti.

Ellerinde 30 saate yakın görüntü olduğunu ve yaptıkları seçim sonucunda her görüntüyü kullanmadıklarını söyleyen Gökçin, kullandıkları görüntülerin propaganda amaçlı olmadığını ve Fırat’ın batısındaki insanların algısını değiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Bûka Baranê

Belgeselin esin kaynağı, 1989 yılında Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Befircan/Karlı köyünde çektirilen bir fotoğraf. Belgeselde, Aktan’ın da bulunduğu ilkokul öğrencilerinin okul bahçesinde çektirdikleri fotoğraftan yola çıkarak, köyde 12 Eylül sonrasında yaşananlar, “olağan üstü” koşullar, koruculuk sistemi, 1992 Newroz’u gibi olayların yansımaları konu ediliyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2244
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Bûka Baranê İLEF’teydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÇGD, “2024 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödüllerini” açıkladı

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2024 yılının başarılı gazetecilerini belirledi. Yılın haberi ödülü Timur Soykan'ın oldu. ÇGD Dayanışma Ödülü de BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'e verildi.

Kapat