16 Temmuz 2023, Pazar - 14:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mülkiye’de yeni soluk: Sine-i Mektep

Tarih: 21 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 198

1990 yılında bir mizah dergisi olarak Mülkiye öğrencileri tarafından çıkarılan Sine-i Mektep, uzun bir dönemin ardından okurlarına yeniden “Merhaba” dedi.

Mülkiye’de yeni soluk: Sine-i Mektep

Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğrencileri tarafından 90’lı yıllarda çıkarılan fanzin bir mizah dergisi olan Sine-i Mektep, yeni öğretim dönemi ile birlikte yayın hayatına geri döndü. Gazetenin koordinatörlüğünü yapan SBF öğrencilerinden Mehmet Salih Tatlı, gazetenin 3. kuşak üyeleri olduklarını ve yeni yayın döneminde mizah ve hicvin dışında habercilik kısmı ile ön plana çıkmak istediklerini belirtti.

Saygın muhalif” sloganıyla gazetelerini çıkarmaya başladıklarını belirten Tatlı, “Eskiden fanzin şeklinde ve daha çok öğrenci imkânları ile çıkan bir gazeteydi. Ama şimdi biraz daha destek alarak çalışmalarımızı profesyonelleştirdik. Bir miktar yardım sağlayabildik. Sağolsunlar birçok destekçimiz var. Onun dışında da gazetemiz, entelektüel olarak da daha doyurucu gözüküyor. Mesela sanat ve iktisat yazılarını koyabiliyoruz. Spor üzerinde de değerlendirmeler yapan düzenli bir bölümümüz var. Ayrıca eskiden olduğu gibi politika değerlendirme köşelerimiz de yine mevcut” dedi.

“Mülkiyeliler Birliği tüm masraflarımızı karşıladı”

İlk sayılarında Mülkiyeliler Birliği’nin kendilerine maddi ve manevi anlamda destek olduğunu vurgulayan Tatlı, bu desteğin kendilerini çok motive ettiğini söyledi. Onlara bu fikir ile gittiklerini ifade eden Tatlı, Mülkiyeliler Birliği’nin fikirlerine destek olmasının yanında, gazetenin tüm masraflarını da karşıladığının altını çizdi. Yaşanan bu gelişmenin ardından çok memnun olduklarını da vurgulayan Tatlı, “Onlar bizim arabamızı çalıştırdı, biz de bu arabayı sürmeye devam edeceğiz. Gelir ve giderlerimiz bizi kara kara düşündürüyordu. Şu an dergi iki bin adet basıldı ve bu rakamla bile uğraşmak çok zordu.

Fikir olarak 15 günde bir çıkmayı planlıyorduk ama görünen o ki aylık bir gazeteye dönüşeceğiz. Gazetenin aylık yayınlanması fikren komik çünkü gazete güncel bir şeydir. Haber yaratır. Aylık olmamak ve periyodu daraltmak için bir çabanın içindeyiz. Aynı zamanda internet ve editörler kısmına el atarak ileri vadedeki programlarımızı taçlandırabiliriz” diye konuştu.

“Türkiye’ye açılmak istiyoruz”

İlk sayılarının ardından satışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamadığının altını çizen Tatlı, satış oranlarını ikinci sayıda daha sağlıklı öğreneceklerini belirtti. İlk sayının kendilerini heyecanlandırdığını aktaran Tatlı, “Farklı fakültelerde satışlarımızı gerçekleştirdik. Hukuk Fakültesi’nde açtığım ilk stantta sadece bir tane gazete satabildik. Gazetemizin gidişatını ikinci sayıda göreceğiz. İlk sayıda bütün hocalarımızın desteğini gördük. Gazetemizi götürdüğümüz değerli hocalarımız fazla para karşılığında gazetelerimizi aldılar. Fakat her sayıyı alacaklarını düşünüyorum” diye ifade etti.

Sine-i Mektep olarak her fırsatta Türkiye’ye açılmak istediklerini ve bu süreç için yazar kadrosunu ve haber alma imkânlarını arttırmaları gerektiğini dile getiren Tatlı, “İstanbul’da ve Ankara’da dağıtım ağını örgütlemek istiyoruz. Örneğin İstanbul’da dağıtım ağını örgütlemeye çalışıyoruz ancak epey zorlanıyoruz. Arkadaşlarımızı dağıtım için toplantılara gönderiyoruz. Arkadaşlarımız, gazetelerimizi İmge Kitabevi’ne götürdü. Bizim organik bağlarımız olan Ankara Üniversitesi Rektörlüğü bu çalışmamıza daha faydalı yaklaşıyor ama kitapevleri bizim stant isteğimize ticari amaçla bakıyor ve oralı olmuyor” dedi.

“Sine-i Mektep, gençliğin gazetesi olmalı”

Ankara’da büyük bir öneme sahip olan SBF’nin her zaman kültürel, ekonomik, siyasal ve sosyal alanda kıymetli işler çıkardığını vurgulayan Tatlı, Sine-i Mektep ile birlikte yine bu kentten şair, yazar ve haberci çıkarmak istediklerini söyledi. Sine-i Mektep, gençliğin gazetesi olmalı diyen Tatlı sözlerine şunları ekledi: “Biz, Türkiye’nin tek merkezinin İstanbul olmasını istemiyoruz. Üniversitemizin bünyesinde iyi yazar arkadaşlar var ancak, nerede yazacaklarını bilmiyorlar. Bizim derdimiz de o genç arkadaşlarımızın gazetemizde bizimle birlikte olmasıdır. Çünkü Türkiye’de söz söyleme kabiliyeti açısından en az konuşan, en az mikrofon uzatılan gençlerdir.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1128
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mülkiye’de yeni soluk: Sine-i Mektep

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat