17 Temmuz 2023, Pazartesi - 05:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

SBF’de ‘Olağan Şüpheliler’ eğitimi

Tarih: 12 Mart 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 188

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin “Bir gün herkes gözaltına alınabilir” sloganıyla başlattığı olağan şüpheliler eğitimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde gerçekleşti.

SBF’de 'Olağan Şüpheliler' eğitimi

Son yıllarda gazetecilerden avukatlara, öğrencilerden öğretim üyelerine kadar gündemden düşmeyen gözaltı ve tutuklamaların ardından “Bir gün herkes gözaltına alınabilir” sloganıyla Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)’nin başlattığı “Olağan Şüpheliler” eğitimi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF)’nde gerçekleşti. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Dayanışma Derneği (SBF-DER)’nin düzenlediği ve 12 Mart 2012 tarihinde SBF Z-06 dersliğinde saat 17.30’da başlayan eğitimde avukatlar öğrencilere gözaltına alındıkları takdirde nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

SBF-DER adına eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren İktisat Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Buket Bozduman, son dönemlerde artan tutuklamalardan en çok etkilenen kesimin de öğrenciler olduğuna değindi. Bozduman, bu nedenle öğrenciler olarak gözaltına alındıkları takdirde nelerle karşılaşabileceklerini ve sahip oldukları hakları öğrenmek için “Olağan Şüpheliler” etkinliğini SBF’de düzenlediklerini söyledi.

Bozduman’ın ardından söz alan ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Av. Fatma Özbilgin gözaltına alınanların haklarına dair bilgi verdi. Susma hakkından bahseden Özbilgin, gözaltına alınan kişinin nüfus bilgileri dışında kalan bütün sorularla ilgili susma hakkını kullanabileceğini ifade etti. Gözaltı sırasında kolluk güçlerinin sohbet adı altında kişiyle mülakat yaptığının altını çizen Özbilgin, “Gözaltına alınanlar gel sigara içelim, sohbet edelim diyerek camlı bölmelere götürülmekte. Ardından video kaydı altına alınan bu konuşmalar, kolluk güçleri tarafından aleyhte delil olarak kullanılmaktadır” dedi. Özbilgin, bu nedenle susma hakkının önemli olduğuna ve kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

ÇHD üyesi Av. Teoman Özkan ise gözaltı sürecine dair bilgi verdi. Özkan sunumunda, gözaltı süresine, doktor hakkına, avukatlarla görüşme ve itiraz etme hakkına sahip olunduğunun altını çizdi. Doktor raporunun verilmediği ya da yanlış verildiği takdirde Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın alternatif doktor raporu sağladığını belirten Özkan, bu raporun daha sonra açılabilecek tazminat davasında kullanılabileceğini söyledi.

Son olarak Av. Gülşen Uzuner de ev araması, cezaevine götürülüş sürecini ve tazminat davası hakkını anlattı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1676
Yol: Ana sayfa » Yazılar » SBF’de ‘Olağan Şüpheliler’ eğitimi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat