16 Temmuz 2023, Pazar - 08:01

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

‘Türkiye’de mülteciler yeterince önemsenmiyor’

Tarih: 19 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 66

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu’nda İlef Öğrencileri Dayanışma Topluluğu ve Uluslararası Af Örgütü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği mülteciler ve göçmenler konulu söyleşi yapıldı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu’nda İlef Öğrencileri Dayanışma Topluluğu ve Uluslararası Af Örgütü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği mülteciler ve göçmenler konulu söyleşi yapıldı.

Meksika sınırındaki mültecilerin yaşadığı sorunları konu alan ve Marc Silver ile Garcia Bernal’ın ortak filmi olan “Görünmez Yolcular” filminin gösterimi de MTÖ Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından, etkinliğe katılanlarla birlikte söyleşi gerçekleştirildi. Türkiye ve Yunanistan sınırındaki mültecilerin sorunlarından, AB Sınır Koruma Ordusu Frontex’e kadar birçok konunun konuşulup tartışıldığı bu bölümde, öğrenciler, mültecilerin sorunlarının çözümüne yönelik düşüncelerini paylaştı.

İran, Irak, Afganistan ve Afrika ülkelerinden refah ülkelerine doğru büyük bir göç yaşandığını vurgulayan Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ şunları söyledi: “Aslında yıllardır bu göç var. Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Fakat bunun görünür olması Türkiye’de çok uzun yıllara dayanmıyor, daha yeni yeni gözler önüne seriliyor.” Mülteci sorununun Türkiye’de yeni yeni gündeme gelmesinden dolayı gerektiği önemi görmediğine değinen Görendağ, Uluslararası Af Örgütü olarak başta üniversiteler olmak üzere pek çok alanda bu konuya dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Kapitalizmin Tartışılan Konusu

Söyleşinin sonunda söz alan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Gülseren Adaklı, “Göçmenlik meselesi kapitalizmin şu anda en görünür sorunlarından biridir. Kapitalizmin sorunu ama aynı zamanda bizim sorunumuz, çalışan, bağımlı, aşağıda duran, alt sınıflara mensup insanların sorunudur. Eğer siz göreceli bir refah seviyesine sahipseniz göçmen olmazsınız, bir yerlere göçmeniz gerekmez.” dedi. Adaklı konuşmasına şöyle devam etti: “Bu konuda duyarlılık oluşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ama bunun çok büyük bir dilemma olduğunu da düşünüyorum. Çünkü bu kolay olacak bir şey değil. Tam da kapitalizmin kalbinde duran bir meseledir.” Adaklı, “Artık kafamızda hayaller kurmayı bırakmalı, göçmenlik meselesini biraz daha gündemimize alıp, hükümet politikasını etkilemeliyiz. Göçmenlik meselesini biraz daha görünür kılmalı, biraz daha kontrol altına almalıyız. Bu mesele radikal bir biçimde çözülmelidir.” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1987
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Türkiye’de mülteciler yeterince önemsenmiyor’

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat