Yumurtalı protestoya soruşturma
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde CHP’li Süheyl Batum ve AKP’li Burhan Kuzu’ya yönelik yapılan yumurtalı protesto sonucunda bazı öğrencilere rektörlük tarafından soruşturma açıldı.
Öğrencilere gönderilen 09.02.2011 tarihli tebligatta, öğrencilerin ifadelerini ve savunmalarını vermesi için belirtilen gün ve saatte, soruşturmanın yürütüleceği Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Strateji Daire Başkanlığı’nda hazır bulunmaları istendi.
Ancak soruşturma açılan öğrencilerden bazıları, protestonun gerçekleştiği sırada okulda olmadıklarını, bazıları da salonda olduklarını ama tebligatta belirtildiği gibi yumurta veya ayakkabı gibi malzemeler atmadıkları halde bununla suçlandıklarını belirtiyor.
Öğrenciler arasında merak uyandıran konu ise, protesto esnasında orada olmamalarına rağmen soruşturmanın içerisine nasıl dahil oldukları.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 8 Aralık 2010 tarihinde CHP’li Süheyl Batum ve AKP’li Burhan Kuzu öğrencilerin protestoları ile karşılaştı. Özellikle medyada Burhan Kuzu’ya yönelik gerçekleştirilen yumurtalı protesto geniş yer almıştı. Aradan geçen iki ayın ardından Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, yaklaşık on beş öğrenciye “Burhan Kuzu’ya yönelik, yumurta, dolu pet şisesi, konfeti, ayakkabı atmak ve protesto etme fiilini gerçekleştirmek” iddiasıyla soruşturma başlattı.
Haklarında soruşturma açılan öğrencilerden bazıları ile görüştük ve soruşturmaları sorduk.
“Emniyet istiyor, rektörlük soruşturma açıyor”
Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden biri olan SBF dördüncü sınıf öğrencisi Canberk Gürer, SBF’de kendisi ile birlikte 9 öğrenciye daha soruşturma açıldığını belirtti. Sözlerine o gün gerçekleşen eylemi anlatarak başlayan Gürer, sivil polis kordonu altında konferans salonuna gelen Kuzu’ya ilk tepkiyi, SBF hocalarının gerçekleştirdiğini söyledi. Rektörlüğün bu konuda soruşturma açmasının sürpriz olmadığını belirten Gürer, kendisinin soruşturma kağıdında belirtildiği gibi yumurta veya ayakkabı atmadığını, o sırada salonda olduğunu ama bu eylemleri politik olarak doğru bulmadığı için gerçekleştirmediğini söyledi. Ancak soruşturma tebligatında belirtilen “protesto etmek fiilini” işlediğini, ama böyle bir fiilin asla suç olamayacağını vurguladı. Kendisi dışında birçok öğrencinin de belirtilen fiilleri işlemediğine, hatta o sırada fakültede bile olmayan öğrencilere soruşturma açılabilmesine dikkat çeken Gürer, bu durumu “emniyet isimleri verip soruşturma açılmasını istiyor, rektörlük de hemen soruşturma açıyor” diye özetledi.
“Protestoyu, yerleşke içerisindeki bir canlı yayın aracından izledim”
Hakkında soruşturma açılan SBF dördüncü sınıf öğrencisi Ramazan Çelebi ise, içinde bulunmadığı bir olaydan dolayı kendisine soruşturma açılmasını tuhaf olarak nitelendirerek Burhan Kuzu’nun içeri girişi sırasında fakülte içerisinde kantinde oturduğunu söyledi. Kuzu içeri girerken oluşan kalabalığa baktığını söyleyen Çelebi, daha sonra fakülte içerisindeki kalabalık yüzünden dışarı çıktığını ve yerleşke yolu üzerinde park etmiş bir canlı yayın aracından içerideki protestoyu izlediğini belirtti. Tüm yaşanan olayların dışında olmasına rağmen isminin nasıl olup da soruşturmaya girdiğini merak eden Çelebi, bunu soruşturma komisyonuna da soracağını söyledi. Çelebi son olarak şunları söyledi: “Üniversitenin öğrencilere yönelik açtığı bu soruşturma, öğrencileri korkutarak apolitize etme çabalarından birisidir.”
“Protesto sırasında okulda olmadığım halde hakkımda soruşturma açıldı”
SBF birinci sınıf öğrencisi Özgür Aydın, Burhan Kuzu’ya yönelik gerçekleştirilen protestodan dolayı hakkında soruşturma açılan bir başka öğrenci. Protestonun yaşandığı saatlerde evde olduğunu belirten Aydın, protestoyu televizyonlardaki canlı yayınlardan gördüğünü belirtiyor. Yaşanan olayları izledikten sonra, okula geldiğini söyleyen Aydın, “ben okula geldiğimde saat 16.30 civarı idi. Protesto ise 14.00’da başlamış ve kısa süre sonra Kuzu’nun ve çevik kuvvet polislerinin okulu terk etmesinden sonra bitmiş. Okula geldiğimde ise olaylar tamamen bitmişti.” dedi. Protesto sırasında okulda bulunmadığı halde kendisine açılan soruşturmaya şaşırdığını belirten Aydın, bunun nedenini araştırdığında Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde kendi adı ve soyadı ile aynı adı ve soyadı taşıyan başka bir öğrenciye bu konu hakkında emniyet tarafından soruşturma açıldığını öğrendiğini belirtti. Aydın son olarak, kendisine bu isim benzerliğinden dolayı soruşturma açılmış olabileceğini iddia etti.
Daha önce üniversite öğrencisi olmayan bir kişiye de rektörlük tarafından soruşturma açılmıştı
2008 yılının Mayıs ayında SBF’de gerçekleştirilen “Kızıldere katliamı ve Mahir Çayan anması” etkinliği düzenlemek ve bu etkinliğe katılmak gerekçesi ile birçok kişiye üniversite tarafından soruşturma açılmıştı. Açılan bu soruşturmada, Ankara Üniversitesi öğrencisi olmamasına rağmen, üniversite sınavına hazırlanan bir dershane öğrencisine, anma etkinliğine katıldığı gerekçesi ile Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından soruşturma açılmıştı.
Ayrıca Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün daha önceki yıllarda öğrencilere gönderdiği soruşturma tebligatlarında “Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün isteği ve rektörlüğün gönderdiği isimler doğrultusunda, aşağıda adı geçen öğrencilere soruşturma açılması” ibaresinin yer alması birçok kesimin tepkisine neden olmuştu.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Hukuk Müşaviri Yrd. Doç. Dr. Ayhan Tekinsoy, öğrencilere yönelik açılan soruşturmalarla ilgili sorduğumuz soruları yanıtsız bıraktı.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/1958
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yumurtalı protestoya soruşturma
Bir cevap yazın