14 Temmuz 2023, Cuma - 19:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’ya 50 bin yeni fidan

Tarih: 18 Nisan 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 98

Gelecek nesillere daha yeşil bir Başkent bırakmak için “Yeşilin Başkenti” başlıklı proje kapsamında 50 binden fazla ağaç dikilmesi çalışmaları sürüyor. Yerli üreticiden alınacak ağaçlarla sürdürülen proje, Başkent’in beş farklı bölgesine tanınmış isimler anısına hatıra ormanları oluşturmak hedefiyle gönüllüleri de bir araya getiriyor.

Ankara’yı ağaçlandırmak ve geleceğe yeşil bir miras bırakmak amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş bir proje başlattı. Yeşilin Başkenti projesi için 2021’in Mart ayında ilk çalışmalara başlandı. Başkenti ağaçlandırma çalışmaları için projeye Ankara ve Türkiye’den birçok gönüllü ağaç satın alarak destek oldu. Proje için belirlenen beş bölgeye Türkiye’ye önemli katkıları bulunan isimlerin anısına hatıra ormanı yapımı hedeflendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Anfa Genel Müdürlüğü girişimiyle geçtiğimiz yılın Mart ayında başlatılan proje beş bölge üzerinde gerçekleştiriliyor. Proje sahipleri, dikilecek ağaçları yerli üreticiden alacağı haberi ile yerli üreticiyi sevindirirken, alınacak fidanlar sayesinde milli ekonomiye destek sağlanacağı müjdesini de verdi. Yerli üreteciyi sevindiren ve 50 binden fazla ağaç dikimi planlanan bu projeye Ankaralı birçok doğasever de destek oldu. Ankara’daki ağaç sayısını artırmak üzerine başlanan projeye gönüllüler hem ağaç alarak hem de fiilen katılıp dikerek destek olabiliyor.

“Mansur Yavaş, Ankara’ya dair çalışmaları olan değerli insanlardan isimler seçti”

Görünüm ekibi olarak katıldığımız Tahar Tepesi’ndeki ağaç dikim etkinliğinde, ANFA Genel Müdürlüğü’nden Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Doğan’a proje hakkında sorular sorduk. Doğan, “Projenin fikrini ilk ortaya atan Başkanımız Mansur Yavaş, Ankara’ya dair çalışmaları olan değerli insanlardan isimler seçti” dedi. Projeye iki yıl önce başlanıldığını söyleyen Doğan:

“Beş alanımız var her bir bölgeyi topluma mal olmuş insanlara atfettik. Projenin fikrini ilk ortaya atan Başkanımız Mansur Yavaş, Türkiye’ye mâl olmuş ve Ankara’ya dair çalışmaları olan değerli insanlardan mesela Sabiha Gökçen değerli kadın pilotumuz, Halil İnalcık kıymetli tarihçimiz gibi isimlerin adının verilmesine karar verdi ve isimleri başkanımız seçti” ifadesini kullandı.

Ağaç ekimi yapmak için seçilen türlerin coğrafyaya uygun olmasına dikkat ettiklerini ve aralarında Akçaağaç, Karaçam, Sarıçam ve Sedir gibi farklı tür ağaçların da yer aldığını söyleyen Doğan şöyle devam etti:

“Türlerimizi Ankara’nın iklimine, coğrafyasına , bitkilerin yaşayabilmesine göre seçtik. İğneli ve yapraklı olarak iki bölümden seçtiğimiz bitkilerimizin uzun ömürlü ve dayanıklı olması önemliydi bizim için. Ankara’daki mahalle ve Atatürk Orman Çiftliğine ait ormanlık alanlardan belirledik dikim bölgelerimizi de. Ormanlık alanları ağaçlandırmak adına bu şartlara uyum sağlayan arazileri seçtik ve ağaçlandırmaya başladık. Alanın kapasitesine göre fidan sayımızı belirliyoruz.”

Geçtiğimiz yılın Mart ayında başlanan ve bu yılın Haziran ayında 50 bin ağaç dikilmesi planan projenin gönüllülere açık olduğunu ve her türde yardımda bulunduklarını belirten Doğan şu sözleri aktardı:

“Geçtiğimiz iki yıl önceki maliyetlerle ilerliyoruz. Projenin bitmesi taraftarı değiliz tam olarak. Şu anda da özel grupların, toplulukların isteğiyle genişletebiliyoruz projeyi. Yakın zamanda proje gidişatımız bitebilir ya da yeni fiyat güncellemesiyle devam edebiliriz diye bir düşüncemiz de var. Dikim yapmak isteyen gönüllülere de yardımcı oluyoruz ulaşım ve bilgilendirme açısından. Gönüllüleri ekiplerimize yönlendiriyoruz, zaten alanda çukurları biz açıyoruz, ağaçları biz temin ediyoruz ve alana getiriyoruz, gübrelerini yerleştiriyoruz ve dikim konusunda da aktif rol alıyor görevli arkadaşlarımız. Böylelikle gönüllülerimizin işlerini kolaylaştırıyoruz. Burada maksat gönüllülerimiz tarafından bağışlanan ağacı kendi elleriyle dikme keyfine eriştirebilmek.”

Projenin sosyal sorumluluk projesi kapsamında da olumlu sonuçlar doğurduğunu aktaran Doğan, “Şu anda burada üç farklı grup bulunuyor. Bu proje kapsamında farklı grupları bir araya getirerek sosyalleştirme adı altında sosyal sorumluluk projesine de vesile olmuş oluyoruz aslında” dedi.

Yeşilin Başkenti durdu: “Türkiye’ye Nefes Ol” dedi

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında yaşanan, Türkiye’de ve dünyada birçok insanın seferber olduğu orman yangınlarından sonra proje bir süreliğine kampanyasını duraklattı. Yeşilin Başkenti internet sitesinden ‘Türkiye’ye Nefes Ol’ kampanyası başlatıldı. Yanan bölgelerin yeniden ağaçlandırılması için başlatılan kampanyaya yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Birçok doğaseverin ve ekibin mücadele ettiği yangınlardan sonra kül olan ormanlara 39 bin 832 adet ağaç bağışlandı. Kampanyanın sona ermesiyle beraber Yeşilin Başkenti projesine kaldığı yerden devam edildi. Ankara’yı daha da yeşillendirmek için başlatılan proje kapsamında, bugüne kadar ne kadar ağaç dikildiği ile ilgili konuşan Doğan:

“Yaklaşık olarak Ankara’da sadece 25 bin gibi bir ağaç dikimi yapılabildi. Geçen yıl orman yangınlarıyla beraber bir es verdik. Yaklaşık 40 bin de oraya ‘Türkiye’nin Ormanlarına Nefes Ol’ adı altında dikim yaptık. Totelde bu Yeşilin Başkenti Projesi kapsamında 65 bin gibi bir ağaç ekildi. Mottomuzu ‘Ankara’ya Nefes Ol’ dan ‘Türkiye’ye Nefes Ol’ olarak değiştirdik” ifadelerini kullandı.

20 Mart Pazar günü Nevruz Bayramı kapsamında bir araya gelinen Tahar Tepesi’nde Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, İyi Parti Çankaya İlçe Başkanı Kevser Ofluoğu, ANFA Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Doğan, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Platformu üyeleri, üniversite gençlik topluluğu beUNIon ve gönüllüler yer aldı. Görünüm ekibi olarak katıldığımız projeyi, Nevruz Bayramı ile aynı güne getirmek isteyen gönüllüler, bayramı ve ağaç ekim işlemini beraber kutladı.

Birçok topluluğun ve kişinin yer aldığı günde Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev’in ve Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Platformu Genel Başkanı Mesude Karakuş’un açılış konuşmasının ardından ağaç ekimine başlandı. Açılış konuşmasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un da “Yeşil Miras” adlı bir projeye imza attığını belirten Kırgızistan Büyükelçisi Ömüraliyev, proje kapsamında Nevruz Bayramı’nda bulundukları için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Ömüraliyev, “Hep aklımızda tutmamız gereken şey devletler arasında doğa konusunda sınır yoktur, hepimiz aynı havayı soluyoruz” dedi.

Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Platform’u Genel Başkanı Mesude Karakuş da proje hakkında Görünüm muhabirlerine bilgi verdi. İki farklı yerle irtibata geçtiklerini ama en ilgili projenin Yeşilin Başkenti olduğunu belirten Karakuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nevruz dolayısıyla ağaç dikme etkinliği gerçekleştirelim dedik. Oman Bakanlığı ile de konuştuk ama onlar dikim alanını hem uzak yerlere veriyorlar hem de bakımını üstlenmiyorlardı. Belediyemiz ise taleplerimiz doğrultusunda bizi buraya yönlendirdiler. Bizler de hem kendi adımıza hem de Türk Dünyası adına fidanlarımızı toprakla buluşturmaya geldik. Geleceğe nefes ol projesi kapsamında bugün burada bir orman oluşturmak niyetiyle buradayız. Bugün 500 ağaç diktik. Bu etkinliğin ülkemiz adına çok güzel olduğunu düşünüyoruz.”

Tek amaç: Daha yeşil bir Başkent

Tahar Tepesi’nde yapılan etkinlikte yaşlısından gencine ağaç dikmek için gelen gönüllülerin arasında birçok üniversiteli genç de yer aldı. Gençlik Topluluğu beUNIon’dan ODTÜ Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Tuğba Doğru üniversite toplulukları adına konuşma yaptı. Projeye dahil edildikleri için mutlu olduklarını belirten Doğru, şu sözlerle duygusunu aktardı:

“Sosyal sorumluluk olarak ne yapabiliriz diye düşündük ve araştırmalarımız sonucunda ABB’nin başlattığı ‘Yeşilin Başkenti’ projesini gördük ve ağaç dikmekle başlamaya karar verdik. Burada bulunduğumuz için de çok mutluyuz.”

Gelecek nesillere daha yeşil bir Başkent bırakmak için “yesilinbaskenti.com” üzerinden kampanyaya destek olunabiliyor.

Yeşilin Başkenti projesinin beş bölgesi nerede ve bölgelere hangi isimler belirlendi ?

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaç ekimi için belirlenen beş bölge ve isimler arasında; İlk Türk kadın emniyet müdürü Feriha Sanerk (1923-2010) anısına Yakacık Kırandağı 7 bin ağaç, Türk tarih profesörü Halil İnalcık (1916-2016) anısına İncek Toki Altı 10 bin ağaç, Türk heykeltıraş ve ressam Nusret Suman (1905-1987) anısına Tahar Tepesi 11 bin ağaç, Alman immünolog Özlem Türeci (1967- ) anısına Beysukent Ceren Damar Parkı 3 bin 600 ağaç ve Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi olan ve dünyadaki ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen (1903-2001) anısına Çankaya Dikmen 4. Etap 20 bin ağaç yer alıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/32235
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’ya 50 bin yeni fidan

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat