6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

AOÇ’de Başbakanlık katliamı

Tarih: 25 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.037

Mimarlar Odası’nın iddiasına göre, Atatürk Orman Çiftliği’nde inşasına başlanan Başbakanlık binası için şu ana kadar 3 bin ağaç kesildi. Bina tamamlandığında bu sayının 8 bine çıkması bekleniyor.

AOÇ’de Başbakanlık katliamı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) birinci derece doğal ve kültürel sit alanı iken Başbakanlık binasının yapılması için üçüncü derece sit alanına düşürülerek bu alandaki her türlü yapılaşmanın önü açıldı. Ancak bu yeni bina için AOÇ arazisinin seçilmesi birçok sivil toplum kuruluşunun tepkisini çekti. En büyük tepki ise Mimarlar Odası’ndan geldi.

Geçtiğimiz aylarda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni Başbakanlık binasının AOÇ’ye değil Orman Genel Müdürlüğü’nün yapılarının yerine yapılacağını söylemişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise binanın yapıldığı arazinin Atatürk Orman Çiftliği sınırları içinde bulunduğunu belirtti. Ancak çiftlik yetkilileri arazinin kendilerine değil, Orman Bakanlığı’na ait olduğunu ve böyle bir projenin olmadığını iddia etti. Mimarlar Odası Genel Başkanı Ali Hakkan ise inşanın yapılmayacağı iddialarını yalanlayarak, çalışmaların başladığını 3 bin ağacın kesildiğini, inşa sona erince kesilen ağaç sayısının 8 bine ulaşacağını dile getirdi. Çevre katliamının yapılacağını iddia eden Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası bir araya gelerek yapının durdurulması için dava açtı. Dava devam ederken, Başbakanlık binasının yapılabilmesi için bir koordinat haritası ile bu alan ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ne dâhil edildi. İkinci bir dava açılmasının üzerine Başbakanlık bu projeye müdahil olduğunu ilk kez belirtti.

“AOÇ’nin seçilmesi ideolojik”

Alanda incelemelerde bulunan Mimarlar Odası yetkilileri yaptıkları basın toplantısında binanın ekseninin Ulus’u işaret ettiğini ve bunun kasten yapıldığını düşündüklerini belirtti. Ali Hakkan, Başkent’in siyasi ve ekonomik yapılanmasının oluşturulduğu kuruluşların Ulus’ta bulunmasının bu anlamda büyük öneme sahip olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Böyle bir binanın yapılması için Cumhuriyet tarihinin en önemli mekânlarından birini seçmek ideolojik bir yaklaşımdır. Cumhuriyetin temelleri üzerine başka bir temel atmaktır.” Öte yandan Atatürk Orman Çiftliği’nin kapladığı bölgenin kültürel peyzaj alanı olarak tahsis edilmesi amacıyla Mimarlar Odası tarafından UNESCO’ya yollanmak istenen dosya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilmeden reddedildi.

AOÇ’de Başbakanlık katliamı

Atatürk Orman Çiftliği’nde yapımına başlanan
Başbakanlık Hizmet Binası, çiftlikte büyük tahribat yarattı.

Yapının gizlilikle ve kamuoyuna yeterli bilgi verilmeden inşa edildiğini söyleyen Mimarlar Odası, kamuoyu yaratmak adına bir imza kampanyası başlattıklarını belirtti. Hakkan, “Buradaki en kritik nokta, imza atan gençlerin korkması. Yaşça büyük insanlar ise daha cesurlar. Bu kesim daha duyarlı çünkü çiftliğin değerini çok iyi biliyorlar” ifadelerini kullandı. Bundan sonraki süreçte de Mimarlar Odası olarak AOÇ’yi savunacaklarını dile getiren Hakan, herkesin bilinçlenmesi ve çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Melih Gökçek’in Twitter üzerinden AOÇ arazisine Başbakanlık Hizmet Binası yapılması için imzalanan protokol hakkında Mimarlar Odası’nın açtığı dava mahkeme tarafından ehliyet yönünde reddedildiğini yazdı. Gökçek, “Ankara’nın gelişmesini engelleyen odalar adaletten cevaplarını aldılar. Bu davalar olmasaydı Ankara nerelerde olacaktı?” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1233
Yol: Ana sayfa » Yazılar » AOÇ’de Başbakanlık katliamı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat