23 Temmuz 2023, Pazar - 11:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

‘Diyet beslenmemizi şekillendirir’

Tarih: 29 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 119

Hangi diyet bana uygundur? Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyım? Diyet yapmak aç kalmak mıdır? gibi daha birçok soruyla her gün karşılaşmaktayız. İşte diyet ve doğru beslenme hakkında bilmeniz gerekenler.

‘Diyet beslenmemizi şekillendirir’

Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu diyet ve doğru beslenme hakkındaki görüşlerini Görünüm’e anlattı. Diyet ve sağlıklı beslenme toplumda sürekli karıştırılan iki kavramdır. Diyetin tanımının beslenmemizi şekillendirmek olduğunu söyleyen Sürücüoğlu, diyetin kalp damar, kolesterol ve şişmanlık gibi hastalıklar sonucu bazı yiyeceklerde kısıtlamaya gidilmesi olduğunu belirtti. Sürücüoğlu, “Beslenme ise, günlük besin gereksinimi içerisinde yaş, boy, kilo, cinsiyet gibi temel faktörleri gözeterek karbonhidratlar, yağlar, minareler, vitaminler gibi besin gruplarından dengeli biçimde almaktır. Eğer insan bunları kendine yetecek kadar alıyorsa buna da dengeli yeterli beslenme diyoruz” dedi. Tek yönlü beslenmeden bahseden Sürücüoğlu beslenmenin sadece belirli besin öğelerinden almak olmadığını ve besin çeşitliliğin olması gerektiğini söyledi. Özelikle de et, süt, tahıl gibi besin öğelerinden alınmasının doğru beslenme için önemli olduğunu vurguladı.

“İnsanoğlu yiyeceklerle şişmanladığı gibi yiyeceklerle de kilo verir”

Sürücüoğlu “İnsanoğlu yiyeceklerle şişmanladığı gibi yiyeceklerle de kilo verir. Vücut hareket etmediği sürece hiçbir zayıflama yöntemi işe yaramaz. Zayıflama hapları sağlığımızı kaybetmekten başka hiçbir işe yaramaz ve bu haplar insan vücuduna geri dönüşümü olmayan zararlar verir. İnternette, televizyonda, radyoda yayımlanan diyetler insan sağlığına son derece zararlıdır. Hiç birini önermiyoruz, bu işin uzmanlarından tavsiye alınması önemlidir” dedi. Sağlıklı zayıflamanın önemi üzerine konuşan Sürücüoğlu, zayıflamak problem değil önemli olan sağlıklı kalmak dedi. Aç kalan herkesin zayıflayabileceğini söyleyen Sürücüoğlu kişinin kalsiyum mineral, karbonhidratlardan yeteri kadar almadığı takdirde sağlık sorunlar ile karşılaşacağını da vurguladı. Ülkemizin 18 gram tuz kullanımıyla dünya ortalamasının da üzerinde olduğunu ve aşırı tuz kullanımının hiper (yüksek) tansiyona sebep olacağını söyleyen Sürücüoğlu, tuz kullanımın en aza indirilmesi konusunda yapılan çalışmaları da desteklediğini belirtti.

“Zayıf olduğu halde kendini şişman görmek psikolojik bir sorundur”

Sürücüoğlu, “Zayıf olduğu halde kendini şişman görmek psikolojik bir sorundur. Bu sorunlar, bilinçli olarak yemek yememe (anoreksiya nevroz) ve bilinçli olarak yediğini kusma (bulimia) gibi hastalıkları da beraberinde getirir. Bu kişiler çevrenin de yardımıyla psikolojik yardım almalıdırlar. Anoreksiya ve bulimia hastalığına yakalanma riski kadınlarda daha fazladır” dedi. Sürücüoğlu üniversite öğrencilerin beslenme ve diyet konusunda Ankara Üniversitesi İbn-i Sina hastanesi ve Medico’dan yararlanabileceklerini söyledi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/496
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Diyet beslenmemizi şekillendirir’

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat