Organik tarım ürünleri el yakıyor
Dünyada 60 milyar dolarlık bir sektör oluşturan, ülkemizde de günden güne büyüyen organik tarım, üretici açısından kârlı bir sektör hâline gelmesine karşın yüksek fiyatlarıyla el yakmaya devam ediyor.
Tarımda kullanılan kimyasal ilaçların ve gübrelerin insan sağlığına ve çevreye olan zararlarının bilimsel çalışmalarla kanıtlanması, organik tarıma olan ilginin de dünya çapında gittikçe artmasına neden oluyor. Türkiye’de organik ürünlerin geleneksel tarım ürünlerine göre yüzde 400’lere varan fiyat farkıyla satıldığını görmek mümkün.
“Organik tarım lüks olarak kalacaktır”
Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nden Prof.Dr. Süleyman Taban organik tarım yaparken yaşanan verim kaybı, nakliye ve sertifikasyon ücretleri gibi ek maliyetler nedeniyle, organik tarım ürünlerinin fiyatının geleneksel tarım ürünlerine göre her zaman daha pahalı olacağını ve yüksek gelir düzeyindeki tüketicilere hitap edeceğini söylüyor. Yapılan anket sonuçlarına göre “Organik ürün kullanıyor musunuz?” sorusuna pahalı olduğu için kullanmadıklarını söyleyenler yüzde 46 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 35’lik bir kesim ise organik ürün bulamadıkları için kullanamadıklarını söylüyor. Organik ürün kullananların oranı sadece yüzde 14.
Türkiye, her yıl organik tarım ürünlerinin yaklaşık yüzde 80’lik kısmını başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç ediyor. Bu da iç pazarda arz-talep dengesinde sorunlar yaratıyor. AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof.Dr. Emine Olhan ise Türkiye’deki organik ürünlerin Avrupa piyasalarına oranla daha pahalı olduğunu dile getiriyor. Bu sorunun sebebini ise devlet desteğinin yetersizliğine bağlıyor. Olhan, “Gelişmiş ülkelerde sertifikasyon ücretinin önemli bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Türkiye’de yakın gelecekte böyle bir uygulama yapılması pek mümkün değil. Tarım, Gıda, ve Hayvancılık Bakanlığı strateji raporunda yer alan tarım desteklerinin minimum yüzde beşini çevresel amaçlı desteklere kullanacağını söylediği hâlde bu miktarı bile vermedi” dedi.
Organik tarım, üretici için daha kârlı bir yöntem
Uzmanlar, organik tarımın fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edileceği konusunda hemfikirler. Organik tarım sözleşme ile yapılıyor ve sözleşmeyle üreticinin tüm ürünün alınması garanti ediliyor. Bunun yanında ekolojik ürünlerin ihraç fiyatı diğer ürünlerden yüzde 10 ila 20 oranında daha yüksek. Yapılan araştırmalara göre üreticinin organik tarımla elde ettiği yıllık gelirin yüzde 10 arttığı tahmin ediliyor.
Organik ürün nasıl anlaşılır?
Türkiye’de organik ürünler hakkında bilgisi olmayan insanların sayısı da azımsanamayacak düzeyde. Bir başka araştırma sonucuna göre “Organik adıyla satılan ürünün gerçekten organik olduğunu nasıl anlarsınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 12’si, “Organik ürünlere güvenmiyorum” şeklinde cevap veriyor. Yüzde 36’sı hiçbir fikrinin olmadığını, yüzde 24’ü ise satıcılara ve markalara güvenmediklerini söylerken sadece yüzde 28’i sertifikasyon işlemlerinden haberdar. Sertifikası olmayan ürünler, organik sayılmıyor. Bunun için mutlaka gerekli sertifikasyon işlemlerinden geçmesi gerekmekte ve alınan ürünlerin üzerinde sertifikayı veren kuruluşun logosu ile birlikte Tarım, Gıda, ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organik ürün logosunun bulunması gerekiyor.
Organik tarım nedir?
Kimyasal madde kullanılmadan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre ve canlı sağlığını korumaktır. Ülkemizde organik tarım faaliyetleri ile bu faaliyetlerin her türlü kontrol ve sertifikalandırma işlemleri “Organik Tarım Kanunu” ve ilgili yönetmelik uyarınca Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılır.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/247
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Organik tarım ürünleri el yakıyor
Bir cevap yazın