25 Temmuz 2023, Salı - 09:57

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Feyzan Erkip: “AVM’ler modern kent ihtiyacını karşılıyor”

Tarih: 17 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 193

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr Feyzan Erkip, “Piyasa Yapmanın Yeni Yüzleri AVM’ler, Sokaklar, Kentler” kitabını konu alan söyleşide günümüzde AVM’lerin kent yaşamındaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Dünya Mimarlık Günü kapsamında düzenlediği kitap imza günü ve söyleşi etkinliklerinin ikinci konuğu Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr Feyzan Erkip oldu. Erkip, “Piyasa Yapmanın Yeni Yüzeleri AVM’ler, Sokaklar, Kentler” kitabını konu alan söyleşide alışveriş merkezlerinin kent yaşamındaki yerine değindi. 

“AVM’ler kenti öldürmüyor”

Erkip, AVM’lerin giderek yaygınlaşırken toplumda bir çıban olarak görüldüğünü buna rağmen kullanılıp benimsendiğini söyledi. AVM’lerin kentleri, sokakları ve küçük esnaflığı öldürdüğü düşüncesine karşı çıkan Erkip şunları söyledi: “Bizim yirmi yıllık araştırmalarımızda da görüldüğü gibi hiçbir şeyin öldüğü yok, her şey sadece değişiyor. Hoşlansak da hoşlanmasak da kentlerimiz değişiyor. AVM’ler bu kadar benimsenmesine rağmen kent ve sokak hayatını öldürüyor gibi  algılanan mekanlar haline geldi. Ben AVM’lerin böyle olduğunu düşünmüyorum. Böyle düşünmememin nedeni AVM’lerin kentleşme açısından iyi ürünler olması değil. Nedeni kentimizde olmayan kamusal alan özelliklerini biraz da olsa sağlıyor olmaları.”

Erkip, özel ve dar bir tüketim merkezi olan AVM’lerin kamusal alan özelliği taşımasını Türkiye’de modernleşme ihtiyacını karşılamalarına bağladı. Türkiye’de sokakların medeni olmadığına değinen Erkip, “Sokaklarımız böyleyken, insanlar çocuklarıyla, bebek arabalarıyla yürüyemezken, trafik bu kadar kötüyken, arabalar trafik lambalarına uymadan hareket ederken sokaklar çok da medeni değil. Bu anlamda bir mekan düzenlemesi olarak AVM’ler medeni yerler. Bana kalırsa AVM’ler Türk kentlisinin modernite ihtiyacını karşılayan mekanlar. Türkiye’deki AVM’ler modern bir kentte yaşamak özlemine cevap veriyor” dedi.

Sınıf ayrımının AVM’lerde de diğer yerlerden farklı olmadığın söyleyen Erkip, “Kentlerde zengin fakir, eğitimli eğitimsiz ayrışması muhakkak ki var. AVM’de olanın sokakta olandan bir farkı yok.  Kentlerde giderek derinleşen sınıfsal ayrımın AVM’ler için de geçerli olduğunu söylemek gerek. Yani bazı AVM’lere bazı gruplar gidiyor. Her AVM herkes tarafından kullanılmıyor” dedi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25251
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Feyzan Erkip: “AVM’ler modern kent ihtiyacını karşılıyor”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat