16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Saraçoğlu’da şimdi de tescilli kültür varlığına çelik kapı takıldı

Tarih: 13 Ekim 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 66

Saraçoğlu Mahallesi’nde kültür varlığının kapısına çelik kapı takıldı.

Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde tarihi yapıya çelik kapı takıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın twitter hesabından, mahalledeki tescilli kültür varlığının kapısına çelik kapı takıldığını duyurdu. Karakuş Candan, sorunluları istifaya davet çağırdı.

Tezcan Karakuş Candan’ın paylaşımı şu şekilde:

Saraçoğlu’nda ne olmuştu?

Saraçoğlu Mahallesi, 2015 yılında zorla boşaltılıp Emlak GYO’ya verilmişti. Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan mahalle, imar planı adı altında yapılmak istenen otoparkla ve özel yapılarla dönüştürülmek istenmişti. Mimarlar Odası Ankara Şube, mahallenin tarihi yapısını değiştirecek bu imar planına dava açmıştı ve geçen sene imar planı Mahkeme tarafından iptal edilmişti.

Pandemiden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB), iptal edilen imar planından farklı olmayan bir diğer imar planını askıya çıkarmıştı. Bu planda da mahallenin tarihi yapısını tehlikeye atacak yapıların onayı vardı. Mimarlar Odası Ankara Şube mahallenin altına otopark yapımını, üstüne hastane, yurt gibi özel konut yapımını içeren son imar planına da tepki göstererek planın iptali için dava açmıştı. Pandemiyle birlikte evlere kapandığımız günlerde mahallede ağaçlar kesilmiş ve sondaj çalışmaları yapılmıştı. Kıyımların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu imar planında öngörülen otoparkı, oteli, 6 adet restorasyon projesini ve 28 tescilli yapının restorasyon projesini onaylamıştı. Ayrıca Emlak GYO, mahallenin dönüşümü için Huber Köşkü restorasyon skandalıyla bilinen Güryapı Restorasyon Taah.ve Tic. A.Ş ile el sıkışmıştı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/29200
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Saraçoğlu’da şimdi de tescilli kültür varlığına çelik kapı takıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat