2 Kasım 2024, Cumartesi - 10:09

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonları yüzde 68 azaldı

Tarih: 10 Eylül 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 63

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği’nin (ZSL) hazırladığı Yaşayan Gezegen Raporuna göre son 50 yılda canlı türlerinin popülasyon yüzde 68 oranında azaldı.

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği’nin (ZSL) hazırladığı Yaşayan Gezegen Raporuna göre son 50 yılda canlı türlerinin popülasyon yüzde 68 oranında azaldı.

İki yılda bir yayımlanan rapora göre biyolojik çeşitlilikteki azalmanın nedenleri arasında “ormansızlaşma, sürdürülebilir olmayan tarım politikaları, yasadışı yaban hayvanı ticareti” olarak gösterildi. Raporda biyolojik çeşitlilikteki azalmanın ve COVID-19 gibi küresel salgınların insan kaynaklı çevre sorunlarından dolayı gerçekleştiği vurgulandı. WWF dünya liderlerine gidişatı tersine çevirmek için “doğal habitat kayıpları ile ormansızlaşmaya son verecek ve gıda sistemlerinizi iyileştirecek acil adımlar atma” çağrısında bulundu.

Rapora göre çevre sorunları, yarım yüzyıldan daha kısa bir sürede, dünya genelinde memeli, kuş, çift yaşamlı, sürüngen ve balık popülasyonlarının ortalama üçte iki azalmasına yol açtı.

Türkiye’de son 20 yılda birçok göl kurudu birçoğu kuruma tehlikesi yaşıyor

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise ülkede son 20 yıl içinde pek çok gölün kuruduğunu ve birçok gölün ise kuruma tehlikesi altında olduğu belirtilerek sadece İstanbul’da son 30 yılda ormanların yüzde 17,5’in yok olduğu belirtildi. Raporda kuruma tehlikesinde olan Tuz Gölü, Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Kulu Gölü için önlem çağrısı yapıldı. Raporda Türkiye’de son dönemlerde sıkça yaşanan orman yangınları hatırlatılarak yangınların bölgede yaşayan canlıları olumsuz etkilediği söylendi.

Nehirler kirleniyor

Büyük Menderes, Gediz, Ergene gibi nehirlerin kirletildiği ve doğal yaşam için elverişsiz hale getirildiği söylenen raporda önlem alınması talep edildi. Kirlenen nehirlerde canlılar hayatta kalamıyor. Rapora göre Türkiye’deki tatlı su popülasyonundaki düşüş ise yüzde 84, tatlı su popülasyonunda 1970-2016 yılları arasında her yıl ortalama olarak yüzde 4’lük bir düşü gerçekleşti. Raporda bozkırların aşırı otlatma ve erozyon riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Rapor, ülkedeki azalan popülasyonun nedeni olarak doğal yaşam alanlarının tarım alanlarına dönüştürülerek yok edilmesi veya bozulması olduğunu ortaya koydu.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/29139
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonları yüzde 68 azaldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat