26 Temmuz 2023, Çarşamba - 15:17

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankaralıların 40 yıllık Dost’u

Tarih: 27 Aralık 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 452

İsmini okurları koydu, şubeleri kapatılmasın diye kampanyalar düzenlendi, kitap okuyan herkesin uğrak yeri ve buluşma noktası oldu. Ankaralılar için bir kitabevinden fazlası olan Dost Kitabevi, 40’ıncı yaşını kutluyor.

Erdal Akalın’ın 1977 yılında Zafer Çarşısı’nda açtığı Dost Kitabevi, geçen 40 yılda Ankara için bir değer, Ankaralılar için bir vazgeçilmez oldu.

Ankaralıların buluşma yeri

İsmini okurların seçtiği ve Ankaralılar için bir kitabevinden fazlası olan Dost, Zafer Çarşısı’ndaki  kitabevinin kapatılıp Konur Sokak’takinin açılmasıyla, özellikle Kızılay için en önemli buluşma noktalarından biri haline geldi. Karanfil Sokak’taki şubesinin açılmasıyla ise Ankaralılar için artık bir Büyük Dost bir de Küçük Dost vardı ve Ankara’da “Dost’un önünde” buluşmamış bir kişiye rastlamak oldukça zorlaşacaktı.

Sabattin Ali, Dost’un girişinde

Kitaplara ev sahipliği yapan kitabevinin Karanfil Sokak’taki şubesinin bulunduğu bina, aynı zamanda Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden Sabahattin Ali’ye de ev sahipliği yapmıştı. Geçtiğimiz yıl, Change.org üzerinden Öğretmen Özge Çıngay Kabaday, bir kampanya başlattı.

Binlerce kişinin desteğini alan “yazarın yaşadığına dair bir ibare konulması” kampanyası, ilgililerine ulaştı ve 26 Nisan 2016’da Çankaya Belediyesi Dost Kitabevi’nin girişine “Büyük edebiyatçı Sabahattin Ali 11 yıl, ailesiyle birlikte daha önce burada bulunan Adalar Apartmanı’nda yaşadı” yazılı bir levha astı. Böylece okurlar, içerideki kitaplarından önce dışarıdaki hatıra yazısı aracılığıyla buluştular büyük yazarla.

Okurları karşı çıktı, Dost şubesi kapanmadı

Dost, bu 40 yıl içinde birçok değişime uğradı. Yayın hayatına küçük bir dükkanda başlayan Dost, Karanfil Sokak’taki şubesinin yenilenmesiyle birlikte bin 500 metre kare genişliğine ulaştı. Kitabevinin, “Eski Dost” veya “Küçük Dost” olarak bilinen Konur Sokak Şubesi kapandı. Şu an Ankara’da üç ve Eskişehir’de bir şubesi bulunan kitabevi, geçtiğimiz aylarda Tunalı’daki şubesinin ekonomik gerekçelerle kapatılacağını duyurdu. Kitapseverler bu durum üzerine Change.org’da “Tunalı Dost Kapatılmasın!” başlığıyla bir kampanya başlattı. Kitabevi, yaşanan gelişmeler ve kampanya sonucunda Tunalı’daki şubesinin kapanmayacağını açıkladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16688
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankaralıların 40 yıllık Dost’u

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat