16 Temmuz 2023, Pazar - 08:00

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Aykırı perküsyoncu: Hakan Vreskala

Tarih: 20 Aralık 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 441

Müzik hayatına sokakta darbuka çalarak başlayan Hakan Vreskala, şimdilerde ise Stockholm’da müzik yapmaya devam ediyor.

Aykırı perküsyoncu: Hakan Vreskala

Duvara Karşı filminin operaya uyarlanmış versiyonunun müziklerini de hazırlayan Hakan Vreskala, şubat ayında Türkiye turnesi yapmayı planlıyor.

Hakan Vreskala İzmirli bir perküsyon sanatçısı. Makedon Türk’ü olan ailesi 60’lı yıllarda İzmir’e yerleşmiş. Bornova Anadolu Lisesini bitirip İTÜ’de mühendislik okuduktan sonra Avrupa’ya gitme tutkusu nedeniyle İsveç’e göç eden Vreskala, orada Stockholm Kraliyet Konservatuarı’na kabul edilmiş. Onun müziğini kategorize etmek çok zor, zaten kendisi de kategorize edilmekten hiç haz etmiyor. Hakan Vreskala, yaptı. Şimdilerde ise yeni albüm için harıl harıl stüdyoda sabahlamakta olduğunu söylüyor.

“Tipik bir Ortadoğulu ruh hâline sahiptim”

Vreskala, Kraliyet Senfonisi’ndeki duygularını anlatırken aşağılık kompleksine kapıldığı zamanlar olduğunu, bir an kendisini beğenmiş, yemeğiyle, kültürüyle övünen, başka bir zamanda kendini ezik hisseden, değişken bir yapıda olduğundan bahsetti. Bu durumun nedenini tipik bir Ortadoğulu ruh hâline sahip olmasına bağlayan Vreskala, böylesine büyük bir senfonide yer almasının kendisini pişirdiğini söyledi.

“Bazen kendi kendime ‘Ne yapıyorsun sen?’ diye soruyorum”

Zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşadığından da bahseden sanatçı “Ben artık Araf’ı sorgulamayı bıraktım. Müziğin estetiğini değerlendiriyorum, etinden sütünden faydalanıyorum. Kendimle barışı sağlamak uzun sürdü, hâlâ da sürüyor. Yoksa şarkı söyleyecek gücü kolay kolay bulamazdım içimde. Bazen kendi kendime soruyorum ‘Ne yapıyorsun la sen?’. Böyle durumlar da oluyor yani.”

‘’O şarkıyı, anadili Kürtçe olan birisinin güleceği bir İzmir Kürtçesiyle yazdım’’

Hakan Vreskala şarkılarını Türkçe, İsveççe ve Kürtçe olarak seslendiriyor. Patlayan şarkısı Kürdi Nizanım’ın şarkısında “Türk, Kürt kardeş falan değil, ayan beyan sevgilidir” diyor. Kürtçe bilmediğini, bu şarkı için özel çalıştığını belirten Vreskala, slogan yıkıcı ezber bozucu bir şeyler yapmaya çalıştığını ve bu şarkıların da kendi dinleyici kitlesini kendisi yarattığını söyledi. Hakan Vreskala şarkılarında darbukadan gitara, davuldan, saksafona kadar birçok enstrüman ile bir harmanlama yapıyor.

“Sevgilimle yarattığımız ortak bir dil vardı”

İsveç’te tutkulu bir aşk yaşadığından bahseden Vreskala, “Orada Kürt asıllı bir kıza aşık olmuştum. O kendi tayfasından gizli gizli Türkçe pop şarkıları dinlerdi. Tıpkı benim de Kürtçe şarkılar dinlediğim gibi. Bu şarkıları dinlediğim için ‘Ne oldu sana Kürt sevici mi oldun?’ yorumlarıyla karşılaştığım oluyordu. Ama şu kesin ki bizim yarattığımız ortak bir dil vardı” dedi.

“90’lı yıllarda faşizm vardı. Şimdi ise ırkçılık var”

İsveç’te çok kültürlü ve çok uluslu bir toplum olduğunu dile getiren Vreskala şöyle devam etti : “Her çeşit insan var. Politikler ve apolitikler var. Hepimizin kabloları yanmış. Anadolu’dan giden Türk, Kürt, Ermeni ve Süryaniler olarak bizim ortak olayımız hepimizin kara kafalı olarak adlandırılması. Birbirimize muhtaç olduğumuz aşikâr.”
Avrupa’dan bakılınca Türkiye’nin nasıl göründüğünü sorduğumuzda ise Türkiye’nin her zamankinden daha kötü bir durumda olduğunun altını çizen Vreskala, iktidar bir ayda halledebileceği problemlere yanaşmıyor. Hiçbirimiz bu kadarını beklemiyorduk açıkçası. Bu durum için “Padişahım çok yaşa” adlı bir şarkı yaptım. Kariyerimin sonu olabilir bu şarkı ama her şeyi göze aldım” dedi. Türkiye’de nefret söyleminin gittikçe yayıldığına dikkat çeken Vreskala, öğrencilik yıllarında bile bu kadar ırkçılık olmadığını, o yıllarda faşizm olduğunu söyleyerek, “Depremde bile ırkçılık yapılıyor artık. İçten içe üzülüyorum” dedi.

“Yeni albüm teması: yalnızlık hissi, cinnet ve sinirlilik hâli”

Hakan Vreskala’nın yeni albümü on güne kadar Türkiye, İsveç ve Almanya’da piyasaya sürülecek. Vreskala, “Bu albümde ağzıma geleni söyledim çünkü dönem buna zorluyor. Aslına bakarsanız albümde kendini yalnız hissetme, cinnet hâli, sinirlilik hâli var. Sağlam bir ekiple geceli gündüzlü çalışıyoruz’’ açıklamasını yaptı.

“Albüm finansmanı için çatılarda kar temizleme işine bile girdim’’

Albümlerinden para kazanmak gibi bir gayesi olmadığını, parayı düğünlerde davul çalarak kazandığını ifade eden Vreskala, albüm finansmanı içinse İsveç’te çatılarda kar temizleme işine girdiğini anlattı. Bu durumu “Neyse çok ağlamayayım romantik, fakir ama gururlu şarkıcı modu had safhada” diyerek geçiştirdi.

“Türkiye turnesi şubatta”

Önceden Ankara’da sahne aldığını belirten ve Ankara dinleyicisinin farklı bir havası olduğunu düşünen Hakan Vreskala, bir aksilik olmadığı takdirde şubat ayında bir Türkiye turnesi düşünüyor. “Sinir sistemimiz kaldırırsa geleceğiz. Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Diyarbakır’a gitmeyi çok istiyoruz. Tüm dostlara selam” diyerek sözlerini noktaladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1021
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Aykırı perküsyoncu: Hakan Vreskala

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat