6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Eski oyuncaklar can buluyor

Tarih: 08 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.870

Ankara’da tek oyuncak tamircisi olduğunu söyleyen Bayram Güven’le mesleği hakkında konuştuk. Güven, teknoloji geliştikçe oyuncak üretiminin arttığını fakat insanların buna “Atayım, yenisini alayım” diyerek tepki verdiğini söyledi. (GÖRÜNÜM 114 – 5 Eylül)

Muhasebeciliği bırakıp oyuncak tamiri yaptığı bir dükkân açan Güven, üniversite mezunu işsizlerin ve öğrenim gördüğü alanla alakasız işler yapanın çok olduğu günümüzde “İşimi küçümseyen, kayda almayan oldu ama sıkıntı yapmadım. Ben işimi seviyorum” dedi. Güven, teknolojinin gelişimi ile oyuncak üretiminin artmasının sonucu olarak, insanların oyuncaklarını tamir ettirmek yerine “Atayım, yenisini alayım” dediğini söyledi. GÖRÜNÜM, 2010’dan beri Sağlık 1 Sokak’ta (Çankaya – ANKARA) eski oyuncakların tamirini yaparak geçimini sağlayan Bayram Güven ile söyleşi yaptı.

Oyuncak merakınız nereden geliyor? Mesleğe nasıl başladınız?

Benim küçüklüğümde oyuncak nadirdi, o nedenle başta merakım yoktu. Oyuncak firmasının müdürlüğünü yapıyordum. Oyuncaklardaki ufak tefek arızaları tamir ediyordum. 15 sene önce bu şekilde bir merak oluştu. Asıl mesleğim muhasebecilikti. Muhasebecilik beni sıkıyordu ve bıraktım. Ne yapabilirim, diye düşündüm. Benim elim oyuncak tamir etmeye yatkındı. “Yapabilir miyim?” dedim bu işi. Bu alanda bir açıklık vardı. Hem keyif alabileceğim hem de para kazanabileceğim bir iş olduğunu düşünerek oyuncak tamir etmeye başladım.

Çevrenizin mesleğiniz hakkında yorumları nasıldı?

unnamed

Fotoğraf: Kubilay Durmuş

Mesleğe başladığımda insanlar “oyuncak tamircisi mi olur?” diyordu. İşimi küçümseyenler, kayda almayanlar oldu ama sıkıntı yapmadım. Alışılmış bir meslek olmasa da ben bu işi seviyorum, bu işle geçimimi sağlıyorum. Bana göre, insan ne iş yaparsa yapsın, yaptığı işte mutluysa problem yok. İşini seversen başarılı olursun.
Teknolojinin gelişmesi sonucu oyuncak sektörü de değişti. Artık çocuklar, internet üzerinden oyun oynuyor. Durum bu iken iş yapabiliyor musunuz?

Teknoloji geliştikçe işim daha çok artar diye düşünüyordum, ama böyle olmadı. Fabrika ürünleri çoğaldı, yelpaze genişledi, fiyatlar da düştü. Tüketim toplumuyuz; fiyatlar ucuzladıkça tamire gerek duyulmuyor. İnsanlar tamir ettirmek yerine, “Atayım, yenisini alayım” diyor. Anısı olan oyuncakların tamirini yapıyorum. Mesela elli yıllık oyuncak bir bebek var; tamire getiren için özel bir anlamı var bebeğin, onun tamirini yapıyorum.

Sizden sonra bu mesleği sürdürecek birini yetiştirdiniz mi?

Benden sonra bu meslek yapılmaz diye düşünüyorum. Türkiye’de oyuncak tamirciliği yapan birkaç insan var ve bu meslek daha fazlasını kaldırmaz. Ankara’da bir oyuncak tamircisi daha olsa aç kalırız. Bu işten iki kişi ekmek yiyemez. Benim avantajım tek olmam. Türkiye’de oyuncak üretimi yapılırsa oyuncak tamirciliği de yaygınlaşabilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8343
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Eski oyuncaklar can buluyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat