16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mevsimlik işçiler sergisi İLEF’teydi

Tarih: 11 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 246

Mevsimlik işçiler konulu fotoğraf sergisi Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gösterildi.

Mevsimlik işçiler sergisi İLEF’teydi

Fotoğraf: Salih Kaplan

Anadolu Üniversitesi öğrencisi Handan Kaygusuz ve Ankara Üniversitesi öğrencisi Türkân Çatal tarafından Eskişehir’in Cumhuriyet Köyü’nde çekilen fotoğraflarla hazırlanan sergi, mevsimlik işçilerin sorunlarını ve hayat tarzlarını insanlara hatırlatmaya devam ediyor. İlk olarak Eskişehir’de açılan sergi, Ankara ve Şanlıurfa’da da konukların beğenisine sunudu. Serginin fotoğraflarına hayat veren Handan Kaygusuz ve Türkân Çatal ile serginin hikâyesini ve çalışmalar sırasında edindikleri deneyimleri konuştuk.

“Mevsimlik işçiler konusunu bir süredir aklımızda olan ve ilgimizi çeken bir konuydu. Projemizi sağlam bir zemine oturttuktan sonra çalışmalara başladık” diyen Kaygusuz, Anadolu Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyesi’nin çalışmalarına yardımcı olduğunu belirtti. Mevsimlik işçileri biraz daha insanların gündemine sokmaya çalıştıklarını dile getiren Kaygusuz, çalışmaya kaynaklık eden soruları şu şekilse sıraladı: “Mevsimlik işçilerin hikâyesi nedir? Neden yılın belirli zamanlarında evlerini, memleketlerini bırakıp çalışmak için başka bir yere gidiyorlar? Bunları aramak için yola koyulduk.”

Fotoğraf çekmek için gittiklerinde işçilerin çadırlarından başka bir şeylerinin olmadığını gördüklerini ifade eden Kaygusuz, elektrik, su, tuvalet ve banyo gibi alt yapının olmadığını, ayrıca sağlık ve eğitim sorunlarının yaşandığını sözlerine ekledi. Çalışmalarını Şanlıurfa’dan gelen Arap kökenli iki aile üzerinde gerçekleştirdiklerini, bu nedenle dil problemi ile karşılaştıklarını söyleyen Kaygusuz, “Hayatında hiç fotoğraf makinası görmemiş insanlar var. Bizi bu şekilde karşılarında gördüklerinde ‘Kimsin sen? Ne yapacaksın?’ gibi tepkilerle karşılaştık” dedi. Ayrıca Kaygusuz, anlaşabilmek için basit cümleler kurmaları gerektiğini ve yaşlılar hiç Türkçe bilmediği için bazen çocukların çevirmenlik yaptığını da dile getirdi. Tüm bunlara rağmen bir süre sonra samimiyetlerini kazandıklarını belirten Çatal ise, “Neredeyse hiçbir şeyleri yok. Olmadığı halde paylaşmayı biliyorlar. Her gittiğimizde bizi oradan çay içmeden çiğ köfte yemeden yollamadılar. O çadırlarda o kadar güçlü bağlar var ki… İşte bu bağlar o sıcak ve samimi fotoğrafları çekmemizi sağladı” şeklinde konuştu.

Serginin Ankara’da birçok belediye tarafından sergileneceğini ayrıca Birleşmiş Milletler’in de dikkatini çektiğini belirten Kaygusuz, çalışmalarını biraz daha genişlettikten sonra sergilerinin New York’a da gideceğini söyledi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1533
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mevsimlik işçiler sergisi İLEF’teydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat