17 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Nasırlı eller perdede: İşçi Filmleri Festivali başladı

Tarih: 03 Mayıs 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 239

8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, perdesini, işçi mücadeleleri ışığında açtı.

Nasırlı eller perdede: İşçi Filmleri Festivali başladı

Sakarya Caddesi’nden başlayıp Kızılırmak Sineması’nda son bulan
festival yürüyüşünde Şarlo karakteri en önde yer aldı. | Fotoğraf: Alkan Uçarsu

8. İşçi Filmleri Festivali’nin (İFF) Ankara açılışı dün yapıldı. Festivalin bu seneki ana teması, mitolojide tanrılar tarafından lanetlenip cezalandırılan ilk insanoğlu olan Sisifos’un mücadelesine atıfla “Sınırda Yaşamak” olarak belirlendi.

“Sömürüye İnat Yaşasın Sanat”

Festival, Ankara’da Sakarya Meydanındaki yürüyüşle başladı. Yürüyüşte AKP’nin sanata karşı tutumuna “Emek’e, Akün’e, Şinasi’ye, Fazıl Say’a Dokunma! Onlar Değil Sen Yıkılacaksın” pankartıyla tepki gösterildi. Festival yürüyüşünde Festivalin geleneksel simgeleri olan Karagöz ve Şarlo da temsil edildi.

Kızılırmak Sineması’ndaki açılış etkinliğine ise çok sayıda emekçi ve sanatsever katıldı. Tiyatrocular Taner Rumeli ve Özbir Erciyas’nin sunuculuğunu yaptığı etkinlikte ‘Sınırda Yaşamak’ sloganının, güncel anlamına dikkat çekildi. İFF gönüllüleri adına bir konuşma yapan Elif Yılmaz, sponsorsuz bir festivalde gönüllülük esasının önemine değindi. Festival Düzenleme Komitesi adına konuşan Halkevleri Kültür Sekreteri Mustafa Eberliköse da, İFF’nin ilk günden bu yana geçirdiği değişimin işçi sınıfı mücadelesine büyük katkı sunduğunun altını çizdi.

Ken Loach’tan İFF’ye mesaj var

Dünyaca ünlü yönetmen Ken Loach’un Festivale yolladığı video mesajda salondan büyük alkış aldı. Canlı heykel performansı sergilenen gecede Hayali Tevfik Dinç de “Karagöz Muhaveresi” adlı bir gölge oyunu ile yer aldı. Serdar Türkmen’in hazırladığı, “Dünün Devrim Şarkılarından Bugünün Mücadele Şarkılarına” adlı dinletiye salonun katılımı da dikkat çekti.

Açılış filmi “Toprağın Dansı”

Açılış filmi, yönetmenliğini Abolfazl Jalili’nin yaptığı “Toprağın Dansı” filmiydi. Geceye katılan Jalili, Türkiye’ye bu gelişinde gündemde işçi sınıfının bulunduğunu ve bunun sevindirici olduğunu söyledi

Festival filmleri, Ankara’da 2-8 Mayıs arasında Kızılırmak ve Büyülü Fener Sinemalarının yanı sıra mahallelerde, çeşitli meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarının salonlarında, ücretsiz olarak gösterilecek.

35 il dolaşacak

Bu yıl, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak başlayan İFF, yıl sonuna kadar 35 farklı ilde sinemaseverlerle buluşacak.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2249
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Nasırlı eller perdede: İşçi Filmleri Festivali başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat