6 Kasım 2024, Çarşamba - 18:21

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Şair Sina Akyol son yolculuğuna uğurlandı

Tarih: 22 Şubat 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 69

Dün son yolculuğuna uğurlanan şair ve gazeteci Sina Akyol, 72 yaşındaydı.

Geçen cumartesi (19 Şubat 2022) günü hayatını kaybeden Sina Akyol’un ölüm haberini şair Gökhan Arslan Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Arslan “Ölüm bir kez yola çıktı mı önüne kim gelirse alıp götürüyor. Şiirimizin en az sözcükle en çok şey anlatan şairi Sina Akyol’u da kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun” notunu düşerek duyurdu.

Akyol’a son veda dün gerçekleştirildi. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciliği tarafından düzenlenen törende Akyol’un sevenleri ve okurları İzmir Nazım Hikmet Anıtı önünde toplandı. Törende İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de Sina Akyol ile ilgili anılarından bahseden bir konuşma yaptı.

 

Şiir dalında birçok ödüle sahip olan Akyol aynı zamanda şair arkadaşı Arkadaş Zekai Özger’in hayatının ele alındığı “Merhaba Canım” adlı belgeselin anlatıcılarındandı. Sina Akyol son olarak Sincan İstasyonu dergisinin Ocak-Şubat 2022 sayısında BYYO’lu arkadaşı Arkadaş Zekai Özger’i anlatan “Ankara Deyince.. Arkadaş Z. Özger Deyince…” adlı yazısıyla yer almıştı. Akyol yazısında Zekai Özger’i şu sözlerle anmıştı:

“Şiirleri Türkiye’nin önde gelen dergilerinde yayımlanıyordu. Ben mi, belki de kendime yeterince güvenmediğim için, daha bir geride duruyordum. Kızıyordu bana. Bir gün bir dergi getirdi. Salim Şengil’in (Salim Amca) yayımladığı Dost dergisi… Herhalde Arkadaş’ın bir şiiri vardır diye sayfalarını karıştırmaya başladım. O da ne, Sina Akyol’un bir şiiri! Hem de Dost gibi önemli bir dergide… Meğer üç şiirimi benden habersiz almış, Dost dergisine götürmüş. Ama götürmeden önce, bir şiirimde sadece, beğenmediği bir yeri değiştirmiş. ‘ana’ demiştim ben, ‘anne’ yapmış o sözcüğü. ‘Yahu bu ne?’ diye sorduğumda şöyle cevaplamıştı beni: ‘Lafın anne gibi incelikli söylenmişliği varken, ana demek de neyin nesi?’ ‘Üç şiirimi’ demiştim ya, derginin sonraki sayılarında diğer iki şiirimde yayımlandı. Üstelik biri, derginin en prestijli sayfası olan arka kapakta, kırmızı renkteki bir çerçeve içinde yayımlandı. Şiirin başlığı da kırmızı renkteydi. Acayip havalanmıştım; ben bana baktığımda, sen de kimsin diyordum. Ey benim arkadaşım, Arkadaş’ım Özger’im!”

Sina Akyol’un gözünden Arkadaş Zekai Özger

Arkadaş Zekai Özger’in gözünden Sina Akyol

 

Akyol’un ölümünün ardından birçok yazar ve sevenleri üzüntülerini sosyal medya paylaşımlarıyla ifade etti.

 

Sina Akyol kimdir?

1950 yılında Ankara’da doğan Sina Akyol, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nu bitirdi. TRT’de program yapımcısı olarak çalışan Akyol’un aynı zamanda şiirleri Varlık, Sanat, Dost, Yazko Edebiyat gibi dergilerde yayımlandı. 1995’te Halil Kocagöz Şiir Ödülü’ne layık görülen Sina Akyol, 1996’da Yunus Nadi Şiir Ödülü’ne, 1997’de ise Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne layık görüldü. Şair aynı yıl Altın Portakal Şiir Ödülü’nde ikincilik aldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31725
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Şair Sina Akyol son yolculuğuna uğurlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat