17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sokaklarda sanatın sesi

Tarih: 24 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 186

Çeşitli aletlerle sokaklarda insanlara gösteri ve müzik yapmak için gece gündüz çalışan sokak sanatçıları, tecrübelerini Görünüm’e anlattı.

Sokaklarda sanatın sesi

Fotoğraf: Sevim Dalkıran

Kimi zaman dikkatimizi çeken ,kimi zaman ise farkına bile varmadığımız sokak sanatçıları, gece gündüz demeden, birtakım zorluklara göğüs gererek insanlara keyifli dakikalar yaşatmak için sokaklarda sanat icra etmeye devam ediyor.

Sokağı, farklı kültürlerin karşılaştığı, insanların kendilerini göstermek için çıktığı bir yer olarak tanımlayan Dede Fatih Kolçak, editörlerin genç yazarlara fırsat tanımaması nedeniyle yazdıkları oyunları kukla aracılığıyla insanlara ulaştırmaya karar verdiklerini dile getirdi. Sokakta insanlara özellikle de kadınlara ulaşmanın daha kolay olduğunu söyleyen Kolçak, “Sistem, kadınlara çok fazla eğlence alanı tanımıyor. Kadınlar alışveriş yapmayı seviyor. Dolayısıyla da sistem, kadınları potansiyel birer müşteri olarak görüyor” dedi. Kolçak, sokak sanatçılarının kaliteli müzik yapması gerektiğini vurguladı. Kaliteli müziğin etkisiyle sokağın profilinin değiştiğini, bu değişimle beraber kadınların sokakta daha fazla var olduğunu belirtti. Sokak sanatçılarının eğlence alanı oluşturduğunu dile getiren Kolçak, sokakta iyi bir şeyler yapmanın devrimci bir yanının olduğunu dile getirdi.

“Türkiye’de zabıta gibi bir gerçek var”

Türkiye’de, sokak sanatçıları olarak linç edildiklerini ve alenen yasaklandıklarını belirten Kolçak, zabıtanın görevinin işportayı, sokak ticaretini engellemek olduğunu söyledi. Zabıtanın sokak sanatçılarını her zaman işportacı gibi gördüğünü ifade eden Kolçak, zabıtaların, kendilerini daha yeni sanatçı olarak görmeye başladıklarını belirtti. Zabıtaların tavırlarının zamanla değiştiğini dile getiren Kolçak, “Sen sokakta müzik sayesinde başarılı oluyorsun ama oradan ben sorumluyum ve senin başarılı olmanda benim de payım var” dedi.

“Televizyon çağının kapanacağına inanıyorum”

Gençlerin kendilerine özendiğini ve sokak sanatçıları gibi olmaya çalıştıklarını dile getiren Kolçak, sokak sanatçılarının başarılı duruşlarının başkalarının dayatmasıyla olmadığını vurguladı. Kolçak, ayrıca televizyon çağının artık kapandığını, yapımcının aradan kalktığını bunda da sokak sanatının ve sosyal medyanın etkisi olduğunu ifade etti.

“İnsanları kaliteli müziğe özendirmek güzel bir duygu”

Cebeci ve Kolej civarında saksafon çalan sokak sanatçısı Alper Kalaycıklıoğlu da, televizyonlarda kalitesiz müziğin günden güne çoğaldığını ve sokak müzisyeninin amacının kaliteli müziğin var olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Amacının, insanlara saksafonun ne kadar güzel bir çalgı olduğunu göstermek olduğunu belirten Kalaycıklıoğlu, “Sokak müzisyenlerinin, insanları güzel şeylere teşvik etmek gibi bir sorumluluğu var. Saksafonla bir sokak sanatçısı sayesinde tanıştım. İnsanları kaliteli müziği özendirmek güzel bir duygu. Belki de saksafon sesini hiç duymayan birçok insana saksafon sesini duyurmuşumdur” diye konuştu. Bu nedenle Cebeci ve Kolej civarında çalmayı tercih ettiğini açıklayan Kalaycıklıoğlu son olarak şunları söyledi: “Buradan öğrenci, memur, işçi, müziğe pek fazla zaman ayıramayan insanlar geçiyor. Onlara müzik yapmanın güzelliği de burada.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/420
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sokaklarda sanatın sesi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat