17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazetecilere yeni sendika: Medya-İş

Tarih: 30 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 125

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan istifa eden üyelerin kurduğu Medya İşçileri Sendikası, gazetecilik iş kolunda kurulan sendikalar arasına girdi.

Gazetecilere yeni sendika: Medya-İş

Anadolu Ajansı’nda çalışan gazetecilerin öncülüğünde kurulan Medya-İş, Gürsel Eser’in genel başkanlığında üye kayıtlarına başladı. Medya-İş’in kuruluş sürecini anlatan Genel Başkan Gürsel Eser, “Biz Anadolu Ajansı olarak uzun zamandır TGS üyesiydik. Sendika gerekli ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi karşılayamadı. Sendika tarafından bize karşı bir ilgisizlik vardı” dedi. Sendika yöneticilerinin bu ilgisizlikleri üzerine bu yola çıktıklarını belirten Eser, “Yönetim kurulunun istifası için bir imza kampanyası başlattık. Düzenlediğimiz imza kampanyası sonucu tam dört yüz altmış beş imza topladık ancak imza kampanyası sonucu istifa edilmemesi sonucunda biz de sendika ile yollarımızı ayırmaya karar verdik. Her alanda birkaç sendika bulunmasına rağmen gazetecilerin tek sendikası vardı. Biz bu tekeli bozmaya karar verdik” diye konuştu.TGS’nin Anadolu Ajansı’nda çalışanlara baskı yapıldığı ile ilgili iddiaları yanıtlayan Eser, “Anadolu Ajansı yönetimi gerçek anlamda sendika hayatını önemsemektedir. Ben sendika başkanı olmama rağmen aynı zamanda Anadolu Ajansı’nın bir çalışanıyım fakat sendikayı kurarken hiçbir zorluk veya baskıyla karşılaşmadık” dedi. Anadolu Ajansı’nda da şu anda çoğunluğun Medya İşçileri Sendikası’nda sendikasında bulunduğunu belirten Eser, “Özel sektörde de gazetecilerin örgütlenip, sendika üyesi olması için de mücadele edeceğiz. Bugüne kadar Türkiye’de sendikal olarak toplu iş sözleşmesi yapan tek kurum Anadolu Ajansıdır” dedi.

“Tamamen yasal bir sendikayız”

TGS’nin yeni kurulan Medya-İş’in kanunlara aykırı olduğu ve yargıya başvuracakları hakkında yapılan açıklamalara yanıt veren Eser, “Medya-İş sendikası hukuka ve yasalara uygun bir sendikadır. Üye alımına başlayan sendikamızda şu an dört yüz elli üye bulunmaktadır” şeklinde konuştu. TGS’den noter kanalıyla istifa ettikten sonra Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’ne müraacat edilerek sendikanın kurulduğunu açıklayan Eser sözlerine şöyle devam etti: “Bununla ilgili hiçbir sıkıntımız yoktur. Zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı TGS’nin bu talebini reddetmiştir. Medya-İş’in yasalara uygun olduğuna ilişkin bir yazı da bakanlık tarafından TGS’ye gönderilmiştir.”

“Siyasetten uzak bir sendika”

Sendikacılığı kavgadan ve siyasi bir ideoloji olmaktan uzak tutacaklarını söyleyen Eser, Medya-İş’i üyelerin çıkarları doğrultusunda kullanmak istedikleri belirtti. Eser, “Üyelerimizle ilgili projelerimiz de vardır. İlk etapta yabancı dil kursu programı planlıyoruz. Gerekli yol masraflarını ve kurs ücretini karşılayıp üyelerimizin yurtdışında yabancı dil eğitimi almalarını sağlayacağız. Gazetecilerin daha rahat çalışmaları ve kazanılmış haklarımızı korumak için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.Anadolu Ajansı’nda baskı yapıldığına dair TGS yönetiminin açıklamalarına ve TGS Başkanı Ercan İpekçi’nin ajans önünde yapmış olduğu açlık grevine de değinen Eser, “Anadolu Ajansı’nda baskı yoktur. Eğer baskı olsaydı ikinci bir sendika kurulamazdı. Ercan İpekçi, 5 gün boyunca yapmış olduğu açlık grevi sadece belirli saatlerde devam etti” dedi. İpekçi’nin yapmış olduğu bu açlık grevinden hiçbir sonuç alamadığını belirten Eser, “Ajanstan herhangi bir çalışan gidip ona destek vermedi. Çünkü artık TGS yönetimi istenmemektedir. Şova yönelik bir açlık greviydi ve sadece bazı çevreler tarafından desteklendi” sözlerini kullandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/535
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilere yeni sendika: Medya-İş

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat