6 Mayıs 2024, Pazartesi - 18:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi

Tarih: 06 Mayıs 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 4

Gazetecilik mesleğine insan hakları odağında yeni bir sorgulama getiren Elif N. Hamidi’nin ilk kitabı “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” Türkiye Felsefe Kurumu Yayınlarından çıktı.

Elif Hamidi’nin “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” başlıklı ilk kitabı, gazetecinin işinin ne olduğuna yeni bir sorgulamayla yaklaşıyor. Kitap gazetecinin hem insan olması hem toplumsal sorumluluğu yüksek olan bu meslekte sorumluluk ve farkındalık değerlendirmesini bir kez daha ele alıyor. Eserde Hamidi bu sorumluluğun felsefi-etik temellere dayalı bir insan hakları eğitiminden geçtiğine vurgu yapıyor. Türkiye Felsefe Kurumu tarafından basılan eser, Hamidi’nin “Gazetecinin işi, hak gazeteciliği ve insan hakları” başlıklı yüksek lisans tezinden genişletilmiş hali ve üç bölümden oluşuyor.

“Gazetecinin İşi ve İnsan Haklarıyla İlişkisi”

Elif N. Hamidi’nin ”kişi olarak gazeteci”ye yakından bakmayı amaçladığı yüksek lisans tezinin genişletilmesiyle ortaya çıkan eseri üç bölümden oluşuyor. “Gazetecinin işi ve insan haklarıyla ilişkisi” başlığı kitabın ilk bölümünü oluşturuyor. Hamidi, bu bölümde insan hakları kavramının açık bilgisini sunmaktadır. Gazetecinin kime ve neden sorumlu olduğu, haber- insan değeri ve insan hakları, amaç araç sorunu alt başlıklarından oluşan ilk bölümde Hamidi, gazetecinin toplumu etkileme gücünün diğer mesleklere nazaran bir kat daha fazla olmasının, onun sorumluluğunu daha da çoğaltan bir durum olduğuna işaret ediyor.

“Kişi Olarak Gazeteci”

Kitabın ikinci bölümünde Hamidi’nin odak noktası gazetecinin “insan olarak gazeteci”liği oluyor. Hamidi bu bölümde öncelikle “insan nedir, insanın işi nedir” sorgusunu ele alıyor. Gazetecilik mesleğinin etik kodlarına da değinilen bölümde meslek etiklerinin sorunları çözmeye yetmediği vurgulanmaktadır. Elif N.Hamidi’nin gazetecinin işine odaklandığı kitabının “Kişi olarak Gazeteci” başlıklı ikinci bölümünde ayrıca ”Erginleşmiş ve özgür kişi olarak gazeteci” ve “ Tercih yapan ve Hayır diyebilen kişi olarak gazeteci” alt başlıkları yer alıyor. Hamidi kitabının ön sözünde etik kavramıyla ilgili şunları söylüyor:

“Meslekteki sorunların temelinde, gazetecinin etik ve insan hakları bilgisinden yoksun olması yatıyor. Bir gazetecinin işini amacına ve işlevine uygun yapabilmesinin yolu önce insan olmayı başarmasından geçer. İnsanlaşmayı başarmak ise etik bilgiyle mümkün olabilir.”

Hak Gazeteciliği ve Hakların Korunması

Türkiye Felsefe Kurumu yayınlarından 2024 yılı Mart ayında çıkan “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” kitabının üçüncü ve son bölümü hak gazeteciliğini konu alıyor. Hamidi üçüncü bölümde hak gazeteciliği anlayışının insan haklarının korunmasındaki rolünü ve gazetecilik mesleği için yol gösterici olup olmadığını tartışıyor. Eserde gazetecilik mesleğindeki sorunların çözümünde hangi başlık altında haber üretildiğine bakılmaksızın her gazetecinin etik eğitimi ve etik değer bilgisinin önemi vurgulanmaktadır.  Hamidi kitabının ön sözünde konuya “Gazetecilik yaparken insanını değerini ve insan haklarını korumak tek tek her gazetecinin sorumluluğudur” ifadeleriyle değiniyor.

Kitabın arka kapağı:

Hemen her meslek gibi gazetecilik mesleği de sorunlarla doludur. Bugün gerek dünyada gerekse Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu durumu gözönüne aldığımızda, gazetecilik mesleğini ve gazetecinin işinin ne olduğunu yeniden sorgulamak bir zorunluluk olarak görünüyor. Bu sorgulamayı yaparken de gazeteciliğe insan hakları açısından bakmak, gazetecinin başat sorumluluğunu yeniden düşünmek ve bu sorumluluğun ne olduğunu ortaya koymak gerekir.

Bu kitapta Elif N. Hamidi, “kişi olarak gazeteci”ye yakından bakmaya çalışıyor, gazetecinin işinin ne olduğunu sorguluyor ve insan haklarıyla bağını ortaya koyuyor.

“İlk okuyanlardan biri olduğum için biliyorum ki, yalnızca işi, mesleği gazetecilik olanların değil, herkesin okuması gereken bir kitap…”

Doç. Dr. Hakan Savaş

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/38020
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Meslek örgütlerinden Basın Özgürlüğü Günü açıklamaları

Gazetecilik meslek örgütleri ve sendikaların 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamalarda gazeteci yoksulluğu ve hak ihlalleri öne çıktı.

Kapat