6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İletişim fakültelerinde hak odaklı eğitim eksik

Tarih: 28 Aralık 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 22

Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut’un hazırladığı “İletişim Fakültelerinde Yeni Medya Uygulamaları ve Hak Odaklı Habercilik Eğitimi Üzerine Bir Araştırma” raporu yayımlandı. Kaderoğlu Bulut, raporda iletişim eğitimindeki eksiklikleri tespit etti.

İletişim fakültesi öğrencilerinin eğitim süreçlerindeki yeni medya uygulamalarını ve hak odaklı habercilik derslerinin durumunu kapsayan ilk çalışmalardan biri yayımlandı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü akademisyeni Dr. Öğretim Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut’un hazırladığı raporda, iletişim eğitimindeki eksikliklerin tespit edilmesi amaçlandı.

IPS İletişim Vakfı koordinasyonunda hazırlanan raporda iletişim fakültelerinin dijital çağa ayak uydurma konusunda yetersiz olduğu belirtildi. Raporda, hak odaklı habercilik pratiklerinin günümüzde iletişim fakültelerinde belirli bir ağırlığa sahip olmadığı, öğrencilerin teorik ve pratik olarak yeterli düzeyde bilgi edinemediği ve bu konudaki ilgilerinin gerilemekte olduğu söylendi.

Altı ilden sekiz üniversitenin iletişim fakültesi öğrencileriyle yapılan odak grup görüşmesinde, lisans öğrencilerinin üniversitelerinde eğitime yönelik görüşlerine raporda yer verildi. Ayrıca raporda vakıf ve devlet üniversitelerinin; altyapı, donanım, uygulama eğitimi gibi başlıklarda ayrıştıkları görüldü.

“Öğrenciler, hak odaklı habercilik konusunda bilgi edinemiyor”
Yapılan araştırmada pek çok iletişim fakültesinin müfredatında hak odaklı habercilik pratiği dersinin olmadığı görüldü. Öğrenciler ancak “İnsan Hakları ve Medya” ve “İnsan Hakları Haberciliği” gibi seçmeli derslerde hak odaklı habercilik üzerine tartıştıklarını belirtiyor. Aynı üniversiteden öğrencilerin cevaplarındaki çelişkiden de raporda bahsediliyor.

“İletişim fakülteleri dijital dönemin uygulama ve becerilerini yeterince kapsayamıyor”
Lisans öğrencilerine dijital gazetecilik ve mobil uygulamaları konu edinen derslerin durumu sorulduğunda hak odaklı habercilik derslerine benzer sonuçlar görüldü. Odak görüşmesinde, vakıf üniversitelerinin teknik altyapı olanaklarının yeni medyaya yönelik derslere devlet üniversitelerine göre daha uygun olduğu öğrenciler tarafından belirtildi.

Öğrenci ne istiyor, fakülte ne kazandırıyor?
İletişim fakültesi öğrencilerine eğitim müfredatlarındaki eksiklikler sorulduğunda Habercilikte Yeni Medya ve Gazetecilik için Görselleştirme, Yeni İş Modelleri, Haber Fotoğrafçılığı ve Gazeteciler İçin Dijital Güvenlik cevabı verildi. Okulların eğitim istihdamına yönelik hangi beceriyi kazandırdığı sorulduğunda ise Haber Yazma Becerileri, Gazeteciliğe İlişkin Perspektif, Yeni Medyada Habercilik Yetenekleri, Gazetecilik İçin İçerik Zenginleştirme Araçlarını Kullanma, TV ve Yeni Medya için Video Prodüksiyon ve Gazeteciler için temel WordPress Kullanma cevaplarının verildiği görüldü.

“Gazetecilik eğitiminin gerekliliğini vurgulamak gerekiyor”
Raporun sonuçları hakkında Görünüm’e konuşan Araştırma Görevlisi Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut, gazeteciliğin yeniden şekillendiği günümüzde mesleğin ve eğitimin geleceği açısından kaygı verici bir durumda olduğunu ve raporun sonuç değil başlangıç kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Kaderoğlu Bulut, iletişim fakültelerinde Yeni medya uygulamalarına dönük eğitimin geri düzeyde olduğunu, öğrencilerin gazeteciliğe dönük temel bir perspektiften yoksun kaldığını söyledi. Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut, İletişim fakültelerindeki eğitimindeki sorunlara ilişkin şunları belirtti:

“İletişim fakültelerinde iki temel sorun öne çıkıyor. İlki fakültelerdeki kuram-uygulama ayrımının dengeli ve nitelikli şekillerde gerçekleşmemesi. Bir diğeri ise fakülteler arasında uçurum denebilecek nitelik ve olanak farklılıklarının yerleşmiş olması. Uygulamalı eğitim çoğunlukla özel üniversitelerde yoğunluk kazanıyor ve öğrencilerin üniversiter eğitimden çok teknik-teknolojik eğitimle sınırlı kalmasına neden oluyor. Kuramsal eğitim ise çoğunlukla kamu üniversitelerinde karşımıza çıkıyor ve genellikle yeterli uygulama olanaklarının bulunamaması nedeniyle kısıtlı biçimlerde gerçekleştirilebiliyor. Bugün nitelik, olanak ve kapsam itibarıyla fakülteler arasında iki uçta kutuplaşmış bir iletişim eğitimi olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla iletişim fakültelerinde dijital çağın yeni olanaklarını göz ardı etmeden eğitimi güncellemek kadar eğitimin üniversiter niteliğinin gerekliliğini de vurgulamak ve bu alanı da önemseyerek
iyileştirmek gerekiyor”

Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut

133. Sayı- 3. Sayfa

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/36794
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İletişim fakültelerinde hak odaklı eğitim eksik

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat