24 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:29

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Medya Atölyesinde “Ana Kavrama İlişkin Tartışma”

Tarih: 10 Şubat 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 134

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’nin 2. gününde Öğretim Görevlisi Mehmet Sobacı’nın moderatörlüğünde ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Arzu Zübeyde Bilgi eşliğinde “Ana Kavrama İlişkin Tartışma” oturumu gerçekleştirildi.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKGPRO), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇSGB) sponsorluğunda gerçekleştirilen oturumda ilk olarak hedef kitlenin belirlenmesi konusuna yer verildi. Sobacı’nın “hedef kitlenin kalbinde ve zihninde ne var ?” sorusu ile kavramlar üzerinden tartışılmaya başlandı. Katılımcıların önerilerinden hareket edilerek oluşturulan “güç, güven, gelecek, geleceksizlik, cesaret, risk, hak, refah” gibi kavramlarla kayıtdışı istihdamın önlenmesi için fikirler ortaya atıldı.

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

“İşverenlerin de bilinçlendirilmesiyle daha çok yol gidilebilir”

Atölye katılımcılarından gelen işverenlerin de bilinçlendirilmesine dair görüş üzerine, Bilgi “Bir kesimi ele alıp diğer kısmı kaybetmek istemiyoruz. İşveren yardım eden kişiymiş gibi görülüyor ve işçi kendini sorumlu hissediyor, vicdan yapıyor. Bu bağlamda davranış kalıplarını değiştirmek zor görünüyor” şeklindeki ifadesi ile kayıtdışı istihdamın her alanda olduğunu belirtti.

“İşverenler sigortalı çalıştırmanın cezalarının farkında mı?”

Fotoğraf: Muammer Bozkurt

Fotoğraf: Muammer Bozkurt

Atölyeye katılan bir öğrencinin işverenlerin cezalardan haberdar olup olmadığı sorusuna, Sosyal Güvenlik Uzmanı Arzu Z. Bilgi, “Hepsi farkında değil. Bunu vicdana bırakarak değil cezalarla sağlayabiliriz?” şeklinde yanıt verdi. Kayıtdışı istihdam hakkında bilgilendirmenin genç yaşlarda yapılmasının daha verimli olacağını söyleyen Bilgi, bu şekilde geleceğin de güvence altına alınabileceğini belirterek “bu bağlamda hedef kitle ev eksenli çalışanlar, öğrenci işçiler, tarım sektörü olmalıdır” dedi.

Tartışma sonucunda ortaya çıkan kavramlar şu şekildeydi:

Güç: İşveren güçlü, işçi eziliyor. Kayıtlı istihdam konusunda bilinçlenmeyle birlikte güç işçiye geçecektir.

Cesaret: Birçok çalışanın kayıtsız istihdam konusunda yeteri kadar bilgilendirilmemesi ve işvereni kendisine yardım eden kişi gibi görmesi sonucunda vicdan meselesi yapılmakta ve işçiler şikâyet etmekten çekinmektedirler. Bunun altında yatan sebeplerden önde gelenler ailelerine karşı sorumlu olmaları ve işten atılma riskini göze alamamaları.

Güven: Devletin, işçinin yeteri kadar yanında olmaması nedeniyle, güven ortamı yaratılamamakta ve iş güvencesinin olmaması işçiyi güven konusunda endişelendirmektedir.

Gelecek, farkındalık, saygı, birliktelik, sahiplenmek gibi çeşitli kavramlara da atölye tartışmasında yer verildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5701
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Medya Atölyesinde “Ana Kavrama İlişkin Tartışma”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat