6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:35

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yargı, sansürü durduramadı

Tarih: 28 Aralık 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 35

Anayasa Mahkemesi (AYM) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini oyçokluğuyla reddetti. Gazeteciler görüşme sırasında AYM önünde eylemdeydi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin (29. Madde) iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu.

Yüksek mahkeme sekize karşılık altı oyla düzenlemenin iptali başvurusunu oyçokluğuyla reddetti. Görüşmelerin yapıldığı 8 KAsım günü gazeteciler AYM önünde basın nöbetindeydi. Gazetecilik meslek örgütlerinin düzenlediği açık kürsü konuşmaların yapıldığı eyleme milletvekilleri de destek verdi.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Kıvanç El, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilcisi Doğan Tılıç, Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ile Utku Çakırözer ve geçtiğimiz hafta “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” nedeniyle tutuklanan ve iki gün önce tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan konuşma yapanlar arasındaydı.

“Türkiye’ye kara leke sürmüş olurlar”

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan kurultayda Cumhuriyet Halk Parti’sinin 8’inci Genel Başkanı seçilen Özgür Özel gazetecilere destek vermek için AYM önündeydi. Gazetecilerin AYM önündeki nöbeti devam ederken, CHP lideri Özel şunları söyledi:

“Çok önemli bir haykırışı dile getiriyorsunuz. Size destek vermek, dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek için buradayız. AYM’ye tarihi sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Tolga Şardan bu madde yüzüne tutuklanmıştı bir gazetecidir. Eğer bugün AYM bu yasanın iptali ile ilgili adım atmayacak olursa Şardan’a yapılan herkese yapılacaktır. Seçim yaşadık. CHP‘ye terör örgütü ile iş birliği yaftası yapıştırdılar ancak bir adım atılmadı. AYM’nin alacağı kararla ilgili bir şey demeye gerek yok. Halkın haber alma hakkını korumalarını bekliyoruz.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel

CHP Genel Başkanı Özel’e AYM’den yürütmeyi dürdürme talebine ret kararının çıkması durumunda neler olacağına ilişkin soru yöneltildi. Özgür Özel şunları söyledi:

“İptal etmeme ihtimalini tartışmanın şu an zamanı olmadığını düşünüyorum. Türkiye’ye bir kara leke sürmüş olurlar. Gazetecileri tutukladıkları memlekette ne yabancı sermaye gelir ne güven endeksi yükselir. Eğer iptal edilmezse bunu olağandışı bir konu olarak gündemimize alırız. Olağan olan karar iptal kararıdır.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tolga Şardan’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

“AYM var mı, yok mu, bu kararıyla gösterecek”

Gazetecilik meslek örgütleri temsilcileri AYM önünde açıklamalarda bulundu. Elinde Anayasa kitapçığıyla konuşan Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener şunları söyledi:

“AYM basın ve ifade özgürlüğü için son iki yılda çok değerli kararlar vermesine karşın, Can Atalay kararında gördüğümüz gibi kararlar uygulanmıyor. AYM var mı, yok mu, bugünkü dezenformasyon maddesiyle ilgili kararıyla tüm ülkeye bunu göstermiş olacak”

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El sansür yasasının sadece gazetecileri değil tüm toplumu etkilediğini belirtti. El şunları söyledi:

“Bu yasa sadece gazetecilerin problemi değil. Burada 85 milyon yani halkın haber alma hakkı şu an da arkamızdaki binada konuşuluyor. Gazeteciler sansürlendiği zaman sadece o haber sansürlenmiş olmuyor. Tamamen karanlık bir toplumun aydınlatılması için mücadele eden gazetecilerin aydınlatma işlevi engellenmiş oluyor. Anayasa Mahkemesi 85 milyonun haber alma hakkı için bu yasayı iptal etmelidir.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El

“Biz gazeteciyiz o kadar”

“MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle 1 Kasın günü tutuklanan ve iki gün önce tahliye edilen T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan da AYM önündeydi. Bugün gazeteciler Tolga Şardan’ın tutuklanırken mahkeme salonunda söylediği “Biz gazeteciyiz o kadar” ifadesini rozetlerine taşıdı. Şardan süreci Görünüm’e değerlendirdi:

“Bugüne kadar yaşadığımız süreçte bu yasa hükmünün maalesef istenilen ya da yasalaşırken amacının dışına çıkıp bizim istemediğimiz, toplumun haber alma talebinin önünün kesilmesinde kullanılan bir yasa hükmü olarak kullanıldığını gördük. Geçmişte de benzer kötü örnekler yaşandı bu konuda fakat bu sefer süreç biraz daha farklı yürüyor. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız açısından daha hırpalayıcı, genç kardeşlerimize kötü örnek olacak şekilde hırpalayıcı ve üzücü bir süreç devam ediyor, tabii bununla birlikte aynı zamanda mesleğimizde bir erozyon yozlaşma hasıl oluyor, oluşuyor. Ben bir an önce sonuç itibarıyla bu yasa hükmü eğer Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilirse bir anda düzelme olacağını düşünmüyorum. Bu engel kalkarsa, yeniden mesleğimizin ayağa kalkması, yeniden halka doğru haber verebilmenin önünün açılması kapsamında önemli bir süreç yaşayacağımızı düşünüyorum.”

Tolga Şardan

Avukatlar da gazetecilerin yanında

“Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti”ne Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu yöneticileri de katıldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan şunları söyledi:

“Bugün burada basın hürriyetini savunmak için bulunuyoruz. Ancak basın hürriyetinin sadece gazetecilere tanınan bir özgürlük alanı olmadığını da çok iyi biliyoruz. Bu 85 milyonun haber alma hakkını ve en temelde de ifade hürriyetini ilgilendiren bir sorun. Bugün geldiğimiz noktada maalesef ki belirttiğimiz tereddütlerimizin basın hürriyetinin kısıtlanması açısından hayata geçtiğini üzüntüyle izliyoruz. Bu anlamda beklentimiz, Anayasa Mahkemesi’nin bu düzenlemeyi acilen iptal etmesidir.”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu şunları söyledi:

“Bugün bu yasayı çıkarmak için öne sürdükleri sosyal medya alanındaki bilgi kirliliğini yaratanlar aslında basını susturmak istediler. Ankara Barosu bütün yöntemleri kullanarak bu yasanın karşında duruyor. Özgür basın için her zaman mücadele eden basın emekçilerinin bu yoldaki mücadelesinin hep yanında olmaktan gurur duyacağız.”

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu

AYM’de dezenformasyon yasasının iptaline ilişkin görüşmede oy çokluğuyla ret kararı çıktı.

134. Sayı- Sayfa 8

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/36636
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yargı, sansürü durduramadı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat