28 Nisan 2024, Pazar - 13:56

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

CHP, Hatay için Yüksek Seçim Kurulu önünde: “3 bin 389 ölü seçmen nasıl oy kullandı? ”

Tarih: 07 Nisan 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 26

CHP heyeti, Hatay’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı belli olmadan AKP’li adaya mazbatanın verilmesi üzerine itirazını tekrar YSK’ya sundu. CHP, Hatay seçiminin iptalini istiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, yerel seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının itirazlar sonuçlanmadan AKP’li aday Mehmet Öntürk’e verilmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazını iletti ve  YSK önünde basın açıklaması yaptı. CHP heyeti, önce YSK binası önünde daha sonra binanın karşısındaki Zafer Parkı’nda halka seslendi. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “Hatay’da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini istiyoruz” dedi.

Hatay İl Seçim Kurulu, YSK’nın “Yapılan olağan itiraz varsa sürecin beklenmesi gerektiği” kararı vermesine rağmen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını AKP’nin adayı Öntürk’e verdi. CHP, YSK’ye Hatay’da oyların yeniden sayılması ile Hatay İl Seçim Kurulu’nun mazbatayla ilgili aldığı karara itiraz etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün YSK Başkanı Ahmet Yener’le kısa bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamaya Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve seçilmiş belediye başkanları katıldı. CHP heyeti adına açıklamayı, CHP Lideri Özel’in ses tellerinden geçirdiği operasyon nedeniyle Genel Sekreter Selin Sayek Böke yaptı. Böke, Hatay’da seçimin iptal edilmesi gerektiğini savunarak, “Bizim öncelikle Hatay’da talebimiz bütün oyların sayılması, mümkün olmadığı takdirde geçersiz oyların sayılması olup, yine tespit ettiğimiz 3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bu ölü seçmenin nasıl oy kullandığının tespitini talep ediyoruz. Seçimin iptalini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin ardından söz alan Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi de şu değerlendirmede bulundu:

“Yaşadığımız Hatay için birazdan içeriğine ilişkin bazı bilgiler vermek suretiyle olağanüstü ve olağan itiraz dilekçemizi vermiş bulunmaktayız. İlçeler için itiraz dilekçelerimizi ise dün akşam itibariyle verdik Yarın YSK’nın gündemine alınmasını bekliyoruz. Kayseri Pınarbaşı ilçesinde seçimin iptal kararı mühürsüz oy torbalarına ilişkindir ama aynı şekilde Ardahan Çıldır ilçesinde aynı gerekçe olup Kütahya sayılırken Hatay’ın Samandağ ilçesi sayılmamaktadır. Biraz önce YSK’ya teslim ettiğimiz kapsamlı 80 sayfalık dilekçemizde bu hususları belirttik.

Yurttaşlar Zafer Parkı’nda CHP‘yi karşıladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Hatay’ın iradesine sahip çıkmak isteyen herkesi barışçıl ve anayasal hak arayışı için YSK önüne çağırıyorum” ifadesini kullanmıştı. Bugün yüzlerce yurttaş, YSK önündeki Zafer Parkında toplandı. Parkta tekrar basın açıklaması yapıldı. Alanda sık sık “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Yarın (8 Nisan) bir kez daha YSK önünde toplanma çağrısı yapan Böke, “3 bin 389 ölü seçmene oy kullandırıldığını tespit ettik, geçersiz oylara geçersizliklerinin nedenlerinin yazılmadığını tespit ettik. Her birinizi CHP heyeti ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı adayımızı Lütfü Savaş’a hoş geldin demek için, irademize sahip çıkmak için yarın yine buraya bekliyoruz. Saati il başkanlığımız bugün içinde size duyuracak” diye konuştu.

Yurttaşlar Zafer Parkındaydı

Ne olmuştu?

AKP’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yüzde 44,48 oyla Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Öntürk seçimi en yakın rakibi CHP’nin adayı Lütfü Savaş’ın 3.361 oy önünde tamamladı. CHP seçim sonuçlarına itiraz etti fakat Hatay İl Seçim Kurulu, YSK’daki karar süreci devam etmesine itirazı reddetti ve mazbata dün Mehmet Öntürk’e verildi. CHP YSK’ya tekrardan başvurarak, itiraz süreci devam ederken Hatay İl Seçim Kurulu’nun aldığı kararın iptalini istedi.

Yüksek Seçim Kurulu önü

Hatay’lı CHP‘liler YSK’ya kırmızı kart gösterdi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37688
Yol: Ana sayfa » Yazılar » CHP, Hatay için Yüksek Seçim Kurulu önünde: “3 bin 389 ölü seçmen nasıl oy kullandı? ”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Nisan Başkent’te coşkuyla kutlandı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 104’üncü yılında Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Meclis binaları, Anıtkabir ve kent merkezindeki törenlere yurttaşlar yoğun katılım gösterdi.

Kapat