24 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yazarlar savaşa karşı sesini yükseltti

Tarih: 22 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 131

Türkiye’nin dört bir yanından gelen yazarlar ve şairler Ortadoğu’daki savaş sürecine karşı Ankara’da ortak bir bildirge yayınladılar.

Yazarlar savaşa karşı sesini yükseltti

Fotoğraf: Ebru Apalak

Ekim ayında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ‘Yazarlar okurlarıyla buluşuyor’ adlı söyleşide Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen yazar ve şairler “Savaş Bir İnsanlık Suçudur, Karşı Çıkıyoruz!” başlıklı ortak bir bildirge sundu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan şair Abdullah Nefes, savaşın yürürlükte olduğu Ortadoğu coğrafyasında halkların savaşa değil barışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Söyleşi hakkında düşüncelerine başvurduğumuz katılımcılardan Evrensel Gazetesi Ankara Temsilcisi, aynı zamanda da İLEF mezunu olan Sultan Özer, 1980’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’de kitapların suç aleti olarak gösterildiğini belirterek, bu dönemde de yazılı materyallerin hâlâ suç aleti olarak gösterildiğini söyledi. Özellikle Başbakan’ın basılmayan kitap için bomba ifadesini kullandığını vurgulayan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylesi bir dönemde kitapların öcü olarak gösterildiği, yazarların ve çizerlerin ise canavar nitelendiği, gazetecilerin de tecrit altına alındığı bir zamanda böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi Ortadoğu’da istediğimiz barış sürecine katkı sağlayacaktır.”

Söyleşiye katılan diğer katılımcılardan sendikacı-yazar İlhan Akalın ise, bu etkinliğin yazarların birbirleriyle daha sık ilişki kurmaları için gerçekleştirildiğini ve bu tür toplantıların Ankara’da bir gelenek oluşturabileceğini belirtti. Toplantıya katılımın az olduğundan da yakınan Akalın, “Umarım bundan sonraki toplantılar hem yazarlar açısından hem okuyucular açısından daha katılımcı bir ortamda gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

Toplantıda açıklanan bildirge ise şöyle oldu:

“Yeryüzündeki birçok haksızlığın, adaletsizliğin, yokluğun, sağlıksızlığın, bebek ve anne ölümlerinin, doğa yıkımlarının, felaketlerin sorumlusu olan; kâr hırsının güdülediği emperyalist-kapitalist sistem, yeraltı ve yerüstü zenginliklerine tamamen el koyabilmek, silah, petrol, otomotiv, ticaret ve cinayetini sürdürebilmek için, halklar ve milletler arasındaki kültür ve inanç farklılıklarını kışkırtarak savaşlar çıkarıyor…

Ne yazıktır ki, emperyalist saldırganlığın işgal ettiği yurdunu dişle, tırnakla savunarak Kurtuluş Savaşı vermiş ülkemizin bugünkü egemen siyasi iktidarı, emperyalist yayılmacılığa koçbaşı edilmiş inanç istismarını da kullanarak, emperyalist Batı’nın işgal kuvvetlerine gerek kalmayacak bir tutum içine girmiştir.

Biz aşağıda imzası bulunan, insan sevgisini, dostluk ve kardeşliği her şeyi üstünde tutan yazarlar, her ne sebeple olursa olsun, savaşa karşı olduğumuzu duyuruyor, özgür ve insancıl akla, yüreğe sahip herkesi, savaşa karşı çıkmaya, bu doğrultuda mücadeleye çağırıyoruz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1185
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yazarlar savaşa karşı sesini yükseltti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat