21 Temmuz 2023, Cuma - 10:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’nın vahşi kedileri: Ankara Cats

Tarih: 21 Mayıs 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.014

Ülkemizde ilgisizlik sebebiyle geri planda kalmış spor dallarından birisi olan Amerikan futbolu, üniversiteler arası 25 takımın oluşturduğu ligde, varlığını sürdürmeye çalışıyor.

Ülkemizde günden güne gelişen Amerikan futbolu, gelecek yıllarda ülkemiz sporuna önemli katkılarda bulunacakmış gibi duruyor. Sert bir spor dalı olan Amerikan futbolu, temelde hız, zekâ, dayanıklılık ve mücadele isteyen bir oyun. Bu oyunda gerek Amerikan Futbolu Üniversiteler Ligi’nde gerekse Pro Lig ve çeşitli organizasyonlar da Ankara Cats üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor.

1998 yılında Ankara Üniversitesi öğrencilerinden Korhan Ersan tarafından kurulan Ankara Cats, ilk kurulduğu yıllarda sıkıntılı günler geçirdi. Henüz federasyonun kurulmamış olmasından dolayı, üniversiteler sadece kendi aralarında, malzemesiz olarak maçlarını yapıyorlardı. 2002 yılında federasyonun kurulmasıyla birlikte, malzemeler alındı ve takımlar hem Üniversite Ligi’nde hem de Pro Lig’de oynamaya başladı. 1998-2002 yılları arasında üniversiteden beklediği desteği göremeyen takım, kendi imkânlarıyla ayakta durmaya çalıştı. Şu an ise, Ankara Üniversitesi Spor Kulübü tarafından desteklenen Cats, ekonomik durumu iyi olmasına rağmen, gerek idman gerek maç yapacağı standart bir sahanın olmamasından dolayı oldukça sıkıntılı. Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu ve aynı zamanda takımın en deneyimli oyuncularından birisi olan Murat Temizer, saha sıkıntısıyla ilişkin olarak “Standart bir sahamızın olmayışından dolayı, maçlara bazı taktik antrenmanlarımızı yapamadan çıkıyoruz. Eğer sahamız olursa, mevcut yerimizden çok daha iyi yerlere gelecek güçteyiz’’ dedi.

“Daha genç bir kadroyla hedefimiz istikrar”

Geçen sene genç ve yenilenen bir kadroyla mücadele etmesinden dolayı başarısız bir sezon geçiren Cats, bu yıl kadronun oturmasıyla beraber eski günlerine yeniden kavuştu. Takımın kaptanlarından ve idari sorumlularından Hasan Kemal, “Her üniversitenin yaşadığı temel sorun olan kadro sürekliliğinin önemini vurguladı. Geçmiş yıllara damga vuran bazı takımların kadrolarını yenilemesinden dolayı küme düştüklerini dile getirdi.” Kemal, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an yeni yeni bir şeyler yapmaya başladık. Mevcut kadromuzun devamlılığını sağlayarak gelecek yıllara damga vuran bir takım oluşturmak istiyoruz.”

Türkiye’nin en sert savunma takımlarından birisi olarak bilinen Ankara Cats oyuncuları, gerek saha içi gerek saha dışında sergiledikleri duruşuyla “Centilmen takım’’ olarak anılıyor. Bununla ilgili olarak açıklamada bulunan takımın diğer kaptanı Bülent Akan, “Rakibimize faul yaptıktan sonra kaldırmasını da biliriz. Sporun temelinde var bu. Çoğu zaman maçlardan sonra rakip takımın oyuncularıyla bir yerlerde oturduk, sohbet ettik. Biz bunları büyüklerimizden gördük, onlardan öğrendik” dedi. Ankara Cats’in tarihinde henüz şampiyonluk olmamasına rağmen, yaşadığı ikinciliklerle, efsane oyuncuları ve anılarıyla önemli bir kulüp. Temizer, Takımın efsane oyuncularından Burak Başkan’ın, rakip oyuncunun topuk hizasından topu tek eliyle alması, kulübün en unutulmaz anılarından biri olduğunu söyledi.

Kulübün iki ezeli rakibinden birisi Hacettepe Üniversitesi iken, bir diğer ise 2006 yılından beri bir türlü yenemediği Boğaziçi Üniversitesi. Maçlar ev sahibi olan takımların kendi sahalarına sahip olması durumunda orada, aksi takdirde ise federasyonun ayarladığı Ankara 19 Mayıs Spor Kompleksi’nin içinde bulunan sahalarda hafta sonlarında oynanıyor. Ayrıca Ankara Cats’in dışında, üniversitemizin kadınlar için kurduğu Flag Futbol Takımı (Kadın Amerikan Futbol Takımı) mevcut.

“Altyapı yeterli değil”

Türkiye’de Amerikan futbolunun gelişimiyle ilgili olarak Murat Temizer, düşüncelerini “Bizde altyapının, Amerika’da olduğu kadar gelişmediği için, yeterli şekilde çalışamıyoruz. Bu yüzden sakatlıklar fazla oluyor. Yine de Amerikan futbolunun gelişmesi için bazı çalışmalar var ve bunların meyvesini kısa zamanda alacağımızı düşünüyorum’’ dedi. Ayrıca 1998 ve 2012 yılları arasındaki oyuncu farkına değinen Temizer, konuyla ilgili olarak, “1998 yılında daha yetenekli ve istekli oyuncular vardı. Şartlar kötü olmasına rağmen herkes işini gönül vererek yapıyordu. Şartların iyileşmesi ile birlikte katılım sayısı azaldı ve yetenekli oyuncu bulma şansımız zorlaştı’’ şeklinde konuştu.

Eğer sizin de bu spora ilginiz varsa ve bu takımın bir parçası olmak istiyorsanız, Ankara Cats, takım seçmelerini her eğitim öğretim yılının başında yapıyor. Seçmelerde boy ve kiloya bakılmaksızın, katılan sporcular arasından hız ve dayanıklılık testini geçen sporcular takıma dâhil oluyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/340
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’nın vahşi kedileri: Ankara Cats

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat