Futbol engel tanımıyor!
Dünya Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ikinci olan Yenimahalle Belediyesi Ampute Futbol Takımı’nın antrenörü ve oyuncusu İsmail Temiz, kulübün başarılarını ve ampute futbolunu Görünüm’e anlattı.
Rusya’nın Volgograd şehrinde düzenlenen Dünya Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde uzatmalarda yediği golle dünya şampiyonluğunu kaçıran Yenimahalle Belediyesi Ampute Futbol Takımı, ulusal ve uluslararası alanda kazandığı başarılarla adından söz ettirmeyi başardı.
Türkiye’deki ampute futbol serüvenine kendisi gibi birkaç gönüllü arkadaşıyla başladıklarını söyleyen İsmail Temiz, “Ampute futbolunun ülkemize getirilmesinde büyük rol oynadık. Benim gibi birkaç arkadaşımla bu sporu ülkemize yaymaya çalıştık. Bu sporu yapmaya ve takip etmeye devam ediyoruz” dedi. Ampute futbolunun yayılmasında en büyük etkenlerden bir tanesi olmaktan gurur duyuyorum diye devam eden Temiz şunları ekledi: “Bugün ampute futbol ligi varsa benim gibi birkaç kişinin sayesinde olmuştur. Umarım önümüzdeki senelerde adımız ampute futbol tarihe yazılmış olur.”
Temiz, dünyadaki ampute liglerinin, Türkiye’deki lige göre daha köklü ve sisteminin oturmuş olduğunu ve dünyada birçok ülkede ampute futbol liginin mevcut olduğunu belirtti. Rusya’nın birinci ve ikinci liglerinin bulunduğuna değinen Temiz, Rusya büyük bir ülke olduğu için burada bölgesel lig de oluşturuldu dedi. Engelsiz oyuncuların bile deplasmanlara gitmesi zorken engellilerin fazla yorulmaması ve yıpranmaması için Rusya’da böyle bir sistem oluşturulduğunu söyleyen Temiz, “Bölgesel ligin sonunda ülke şampiyonlarını çıkarıyorlar. İran’da 12 takımlı bir süper ligin yanı sıra Brezilya’da ve Afrika ülkelerinde de lig sistemi var. Bizim ülkemizde de yeni olmasına rağmen süper ligimiz ve birinci ligimiz var. Ülkemizde 20’ye yakın takım oluşturuldu. Küme düşme sistemi getirildi. Yükselme ve düşme sistemi seneye uygulanacak” şeklinde konuştu.
“Uzatmalarda şampiyonluğu kaybettik”
Kulüp olarak büyük başarıların altına imza attıklarını söyleyen Temiz, kulüplerinin bu sene Türkiye şampiyonluğunu kazandığını ve geçen yıl Dünya Şampiyon Kulüpler Kupası’na gittiklerini, orada final oynadıklarını dile getirdi.
Uzatmalarda şampiyonluğu kaybettiklerini belirten Temiz, “Yakın zamanda kurulmamıza rağmen 1940’lardan beri yarışan ülkelerin önüne geçmeyi başardık. Gerçekten bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Takım olarak çok iyi çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yine şampiyon olup şampiyonlar liginde bu kez de şampiyonluk sevincini yaşamak istiyoruz” dedi.
Milli Takım konusunda ise başarı için büyük mesafeler kat ettiklerini belirten Temiz, “Milli takımımız 2007 yılında dünya üçüncüsü oldu. İlk yılımızda katıldığımız dünya şampiyonasında sonuncu olmuştuk. Bu şampiyona 2005 yılında katıldığımız Brezilya’daki dünya şampiyonasıydı” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “2008 Avrupa Şampiyonası’nda final oynadık. 2010 Dünya Şampiyonası’nda, 2007 yılında olduğu gibi yine dünya üçüncüsü olduk. Hep yarı finallerden dönüyoruz. Ama dünya şampiyonu olamadık. Kısmetse olacağız.”
Tesisleşme başarıyı getirir
Altyapı sistemi ve tesisleşmenin, başarı için önemli rol oynadığını her fırsatta dile getiren İsmail Temiz, “Altyapıyı geliştirme çalışmalarımız sürüyor. Çok yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Türkiye’de ampute futbolu yeni. Ampute sporcu bulmak da kolay değil” diye konuştu. Temiz, Yenimahalle Belediyesi Engelliler Birimi olarak iyi bir altyapı sistemi kurduklarını ve bölgelerindeki engellileri gruplara ayırdıklarını söyledi. Bu engel gruplarından amputeye sporcu çağırdıklarını belirten Temiz şöyle devam etti: “Böylece altyapıyı oluşturuyoruz. Altyapı sistemini geliştirerek daha genç sporcuları takıma kazandırmak istiyoruz. Şu anda tesisimiz de tamamlanıyor. Tesisleşme başarı için önemli bir rol oynamakta. Bunun farkındayız. Tesisimiz de kısa zamanda açılacak. Çalışmalarımızı daha sağlıklı yapabileceğiz.”
“Devlet desteğinin artmasını istiyoruz”
Devlet desteğinin amatör sporlar için az olduğu dönemlerde sponsor aradıklarını ve ayakta kalmak için kulüplerinin isimlerinde değişikliğe gitmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyen Temiz, Takımlarının ilk adının “Büyükbaşkent” olduğunu, daha sonra “Ankara Engelliler Kulübü” olarak değiştirildiğinden bahsetti. Engelli sporuna yeterli desteğin olmamasından yakınan Temiz, “Türkiye’de Bedensel Engelliler Spor Federasyonu olmasına rağmen bütçe yetersizliğinden dolayı federasyonumuz kulüplere destek olamıyor. Onun için sıkıntılar sürüyor. Devletin sosyal anlamda da desteği yok. Bizim başarılarımızı özel kanallar olsun devlet kanalları olsun hiçbiri kamuoyuna yansıtmamaktadır” açıklamasını yaptı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün az da olsa federasyona bir bütçe ayırdığını ve bu bütçenin engelli sporunun 13 branşı için harcandığını dile getiren Temiz, “Bu yüzden biz de kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz” dedi ve konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Kulüpler önce kendilerini kurumsallaştırmalı, kendi altyapılarını ve tesislerini kurmalı. Bunun için de özverili idarecilere ihtiyaç var. Öncelikli hedefimiz tesisleşme. Tesislerimizi bitirip kurumsal bir yapıya bürünerek kendi ayakları üzerinde duran bir kulüp olmak en büyük hedefimiz. Daha sonra da altyapıdan genç engelli sporcularımızı, milli takıma kazandırmak istiyoruz. Böylelikle milli mücadelede takımımıza katkı sağlamış oluruz.”
Ampute Futbol nedir?
Amputasyon kişinin kol, bacak, ayak veya elinin tümünün veya bir kısmının olmaması durumudur. Ampute futbolu, bir bacağı olmayan sporcular kanedyen kullanarak oynuyor. Dünyada yaygın bir şekilde oynanmakta olup düzenli olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonaları organize ediliyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/984
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Futbol engel tanımıyor!
Bir cevap yazın