‘Kadın takımları sadece ruhen narin’
2-12 Temmuz tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen UEFA U19 Kadınlar Avrupa Şampiyonası, futbolun yalnızca erkeklere ait bir faaliyet olmadığının işareti oldu.
2-12 Temmuz tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı UEFA U19 Kadınlar Avrupa Şampiyonası, futbolun yalnızca erkekler tarafından icra edilen bir faaliyet olmadığının da belirgin bir işareti oldu. Atlantik Spor Kulübü de bu görüşte yer alıyor. ABD, Peru ve Türkiye’de antrenörlük yapan Osman Ateş ile bir sene önce kurduğu Atlantik Spor Kulübü, amatör kulüp olmanın zorlukları ve kadın takımlarının piyasada nasıl etkiler bıraktığı hakkında konuştuk.
“Federasyondan destek bekliyoruz”
Osman Ateş, amatör kulüplerin yaşadığı en büyük zorluğun maddiyat olduğunu vurguladı. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yeterli katkıyı alamadıklarını bu yüzden oyuncuların lisanslarını yaptırmakta büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Ateş, “Lige katılabilmek için oyuncuların lisanslarını alması gerekiyor. Bunu finanse etmek için sadece iki kapı var. Biri TFF, biri de sponsor. Sponsor bulamıyoruz. Federasyon da desteklemiyor. Herkes lisans parasını cebinden nasıl verecek?” şeklinde konuştu.
Lisanslı futbolcu olmanın gençler için büyük ayrıcalık yaratacağını düşünen Ateş, “Türkiye’de toplam bin tane lisanslı kadın futbol oyuncusu var. Bunların 200’ü üniversite sınavında öncelikli kişiler. Yani yüzde iki şansı var lisanslı oyuncuların. Bu çok büyük bir şans” dedi. Türkiye’de kadın futbolcu potansiyelinin olmadığını düşünen Ateş, sponsor faktörünün önemine de değindi. “Ataşehirspor, Ağaoğlu’nun himayesinde. Hemen her sene de onlar şampiyon oluyor. Çünkü maddi bir problemleri yok” diyerek örneklendirdi.
“Türkiye’nin ayıbı Şalvarspor”
Kulüp bünyesine sekiz ay önce dâhil ettiği kadın takımının her şeyden önce bir vitrin özelliği taşıdığını belirten Ateş, “Kadın takımı ayrıcalıktır. Vitrin güzel olmalı ama sadece vitrin ile değil, içerikte de iddialıyız” şeklinde konuştu.
Kadın futbolu denildiğinde ilk akla gelen ‘Şalvarspor’ için, “Türkiye’nin en büyük ayıplarından biri ve Türkiye’de kadın futbolunun gelişmesinin önünde engeldir” diyen Ateş, kadın futbolunun emek, sabır ve düzenli çalışma isteyen bir iş olduğunu belirtti.
Takımın yaşça en büyük oyuncusu Suna Arslan, futbolu çok sevdiğini, erkeklere yapıştırılmış bu etiketin uygun olmadığını, kadınların da futbol oynayabildiğini söyledi. İktisat okurken futbolla tanışıp asıl amacının spor faaliyetleri olduğunu fark ettiğini belirten Arslan, “Futbol benim için çok önemli. Ailem ilk başta yadırgadı ancak sonra desteklemeye başladı” dedi. Erkek futbolundan ve diğer kadın organizasyonlarından büyük farklılıkları olduğunu da aktaran Arslan, “Kadınların yoğun olduğu yerlerde yaşanan kıskançlık çatışmaları bizim takımımızda yok. Erkeklerin oynadığı kaba oyundan ve cinsiyet ayrımcılığından çok uzaktayız. Futbol hafife alınacak bir oyun değil. Kadın takımları sadece mânen narin. Tek sorunumuz olan maddiyatı da çözdüğümüz an her şey çok güzel olacak” şeklinde konuştu.
“Federasyon görevini yapıyor”
TFF Kadın Futbolu Müdürü Erden Or, amatör kulüpler için resmi internet sitelerinde de belirtildiği gibi, malzeme desteği yaptıklarını açıkladı. Sponsor bulma işinin federasyona değil takıma ait bir sorumluluk olduğunu belirten Or, “Emek ve sabır isteyen bir iş bu. Sponsoru da federasyon bulamaz. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz, amatör kulüpleri de her zaman destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/131
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Kadın takımları sadece ruhen narin’
Bir cevap yazın