21 Nisan 2024, Pazar - 11:01

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Madenci ölümleri bitmiyor

Tarih: 28 Ocak 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 63

Madenlerde yaşanan patlamalar ve bu patlamalardan oluşan göçükler maden işçilerinin ölümlerine sebep oluyor. Türkiye’de 3 binden fazla insan maden kazalarında öldü. Son yaşanan kaza ise Amasra’da 42 işçi öldü, 11 kişi yaralandı.

Türkiye’de ölümlerin en sık yaşandığı facialardan biri maden kazaları. Avrupa Birliği’nin resmi istatistik ofisi olan Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) açıkladığı 2019 verilerine göre iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülke Türkiye oldu.

Kayıtlara geçen ilk patlama sonucu yaşanan facia 1983 tarihinde oldu. O yıldan günümüze kadar grizu patlaması, su baskını, göçük oluşması gibi sebeplerle birçok madende işçi ölümleri gerçekleşti. Türkiye’de 20 yıl içinde toplam 516 maden işçisi yaşamını yitirdi. Önlemlerin alınmaması, iş güvenliğinin önemsenmemesi gibi ihmaller faciaların yaşanmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.

Maden kazaları içinde en çok işçi ölümü ile sonuçlanan kaza, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen maden faciasıydı. Vardiya değişimi sırasında çıkan yangında 301 işçi ölmüştü. Soma maden faciası sonrası 30 kişi gözaltına alınmış fakat sadece 8 kişi tutuklanmıştı. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

Yaşanan son maden faciası ise Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşti. Maden kazası 14 Ekim günü yaşandı. Grizu patlaması olduğu belirlenen kazada 42 işçi hayatını kaybetti. Patlamanın ardından 31 Ekim günü Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından maden mühendisleri İbrahim Hakan Mengeş, Levent Aydın ve emniyet mühendisi Şahan Kahraman tutuklandı.

Türkiye’de 20 yıl içinde toplam 516 maden işçisi yaşamını yitirdi

Maden faciaları ihmaller sonucunda oluşuyor

Grizu patlaması, maden facialarının yaşanmasına sebep olan en büyük etken olarak görülüyor. Bu patlama, belli orandaki metan gazı ve oksijenin karışmasıyla oluşuyor. Denetlemeler, öncesinde tahmin edilebilen bir durum olduğunu göstermesine rağmen önlemler alınmadığı için kazaların çoğu bu sebepten gerçekleşiyor.

Balıkesir’de 47 işçinin çalıştığı madende gerçekleşen grizu patlaması sebebiyle 17 madenci ölmüş, 30 madenci ise yaralanmıştı. Yaşanan faciadan iki gün sonra Şentaş Madencilik ortaklarından Erhan Ortaköylü, Nihat Kosova ve Emre Temizer ve madenin mühendisi Halil Karakılıç tutuklanmıştı. Daha sonra bilirkişi raporunun olumlu çıkması sebebiyle maden ortakları serbest bırakılmıştı. Diğer kaza ise yerin altında gerçekleşen grizu patlaması Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki madende gerçekleşmişti ve 30 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan patlamadan iki gün sonra 28 işçinin cesedine ulaşılmış, diğer iki işçinin cesedine ise kuyuya düştükleri için 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/33580
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Madenci ölümleri bitmiyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadına şiddet davasında karar: 14 yıl 2 ay hapis cezası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın, ayrıldığı kadın E.M’yi beş yerinden bıçaklayarak ağır bir şekilde yaraladığı ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılandığı davada 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Kapat