16 Temmuz 2023, Pazar - 08:00

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Başka bir ebeveynlik mümkün

Tarih: 08 Ocak 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 247

Ankara’da 10 yıl önce LGBTİ+ aileleri ve yakınlarının bir araya gelerek oluşturduğu “Gökkuşağı Aileleri Grubu” dernekleşti. Dernek üyeleri, dayanışma içerisinde homofobiye karşı mücadele etmede derneğin önemini vurguladı.

Ankara’da LGBTİ+ aileleri ile yakınlarının oluşturduğu ilk ve tek grup Gökkuşağı Aileleri, 24 Ekim’de dernekleşti. Dernek, LGBTİ+ aileleri ve yakınlarının yaşadığı zorlukları bilgi aktarımı ve dayanışmayla gidermek, aileleri güçlendirmek ve farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyor. Derneğin kurucularından Nedime Erdoğan Gökkuşağı Aileleri’ne ve derneğin çalışmalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Erdoğan, çalışmalarını kurumsal bir yapıda sürdürmenin kalıcı ve dönüştürücü bir etki yaratacağına inandıkları için dernek olmaya karar verdiklerini söyledi.

“Duygular üzerinden ortaklık sağlıyoruz”

Düzenli olarak 2010’dan beri bir araya gelen grup, yaklaşık 20 ebeveynden oluşuyor. Toplantılar, her ayın ilk salı günü saat 18.00’de Türkiye Psikiyatri Derneği Ankara Genel Merkezi’nde yapılıyor. Hacettepe Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalından Doç. Dr. Koray Başar ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsünden Psk. Dr. Zeynep Tüzün ile Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nden Psk. Sinan Tetik toplantılarda ailelere mentorlük ediyor.Derneğe dahil olmak isteyen aileler, derneğe psikologlar üzerinden ulaşabiliyor.
Derneğin bağlantılı olduğu psikolog ve doktorlar, kendilerine danışan ebeveynleri derneğe yönlendirirken aileler, aylık toplantılara katılmaları için davet ediliyor. Toplantılarda merak edilen sorular, alanında uzman kişilerce cevaplandırılyor ve kişisel deneyimler paylaşılıyor.
Erdoğan, dernek üyelerinin motivasyonunu, “Duygular üzerinden bir ortaklık ve dayanışma sağlıyoruz. Ebeveynlerle çocukların ilişkisini koruyan ve geliştiren bir yerde duruyor, en sıkıntılı zamanlarında destek vermeye çalışıyoruz” sözleriyle açıklıyor.

“Çocuklarımız değil, biz değiştik”

“Çocuklarımız değil, biz değiştik” diyen Erdoğan, yanlış tutum ve düşüncelerden uzaklaştıktan sonra özgürleşmiş hissettiğini ifade etti. Çocuklarının da bu şekilde daha güçlü ve özgür hissettiğini söylerken, “Kendimiz özgürleşince sevgimiz de özgürleşiyor ve şartlı bir sevgiden kurtuluyoruz. Daha doğal, içten bir sevgiye dönüşüyor” dedi. Erdoğan, çocuklarını dışlayan, şiddet uygulayan ve yok sayan ailelerin de var olduğunu belirterek, “Hiçbir çocuğumuza ‘Ailene açılman gerekiyor’ demiyoruz. Biz çocuklarımızın yanındayız diye bütün ebeveynler böyle değil” diyerek bu konuda tavsiye verirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Bu anlamda zorluk yaşayan LGBTİ+ çocuğu olan ailelere de seslenerek “Aramıza katılın. Birlikte öğrenelim, değişelim ve güçlenelim. Çocuklarımızın yalnız olmadıklarını gösterelim. Cinsiyet ifadesi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri üzerinden çocuklarımıza ayrımcılık yapmayalım. Yapanlara karşı birlikte dayanışalım ve mücadele edelim” dedi. Erdoğan diğer şehirlerdeki aile grupları ile de ortak çalışmalar yapan Gökkuşağı Aileleri’nin kısa bir süre içerisinde merkezi bir yerde mekan açmayı düşündüklerini ekledi.

“Homofobik bir anneydim”

Görüşme yaptığımız Gökkuşağı Ailelerinde yer alan ebeveynler, grup sayesinde yalnız olmadıklarını fark ettiklerini söyledi. Aileler dernek aracılığıyla başka insanlara ulaşmanın ve toplumu bilinçlendirmenin önemli olduğundan söz etti. Ebeveynler, Gökkuşağı Ailesi olmayı şöyle anlattı:
Nurcan Yılmaz: “Gökkuşağı ailesi olmak çok güzel bir deneyim. Homofobik bir anneydim, kesinlikle kabullenmiyordum durumu. Burada pek çok arkadaşım oldu. Trans kadın annesi, trans erkek annesi arkadaşım da… Hepimiz oturup konuşabiliyoruz, paylaşabiliyoruz çünkü ortak noktamız var. Ortak noktalarımız çocuklarımız. Çocuğumla aramdaki mesafe ve buzlar eridi. Destek gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Örneğin, oğlum özel göğüs ameliyatı olmuştu ve doktoru bize ‘LGBTİ+ destekçisiyim’ dediğinde çok mutlu olmuştum. Dışarda bizi destekleyen insanlar var.”
Atilla Dirim: “Başta çok kolay bir deneyim değildi, çünkü çocuğunuzun bir “öteki” olduğunu anlıyorsunuz. Onun homofobiye, transfobiye maruz kalacağını biliyorsunuz. Ancak ikinci dönemde çocuğunuzun daha mutlu olduğunu, kendisini bulduğu için hayata daha güzel yaklaştığını, çocuğunuzun güldüğünü, konuştuğunu fark edip mutlu oluyorsunuz.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26726
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Başka bir ebeveynlik mümkün

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat