23 Temmuz 2023, Pazar - 11:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

‘Eşcinsellerin tarihi gün yüzüne çıktı’

Tarih: 05 Mart 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 133

Evren Çakmak, Sözlü Kültür dersinde eşcinsellik tarihi üzerine birçok açıklamada bulundu.

Kaos GL çalışanı Evren Çakmak, 90’ların sonundan itibaren Türkiye’deki eşcinsel kimliği ile birlikte kurulan LGBTT sözlü kültürünün ve tarihinin büyük oranda silindiğini söyledi. Çakmak, LGBTT kültürünün Osmanlı Devleti zamanında kendine has jargonu olan, gey ve lezbiyen tanımları yerine “Lubunya” tanımı kullanılan “Lubunca” kültüründen geldiğini belirtti. Sözlü kültür ve sözlü tarih ile ilgilendiğini belirten Çakmak, “Bu tarih hep yeraltında yaşanan, yeraltında konuşulan ve yeraltında öğrenilen bir tarih. Ama tam olarak bitmemesini Kaos GL’ye borçluyuz. Çünkü Kaos GL kurulduğu tarihten beri bu kültürü bir şekilde yazıya dökerek arşivlemeyi amaçladı ve yaptı” dedi. Üniter devlet yapısına geçişle Osmanlı’nın bir anlamda homofobiyi ihraç ettiğini söyleyen Çakmak, “Bu kültür ve tarih, iletişim araçları kısıtlı olduğu için kulaktan kulağa ilerliyor. Bir anlamda usta çırak ilişkisi var. Bu yüzden günümüze gelene kadar zayıfladı. Günümüzde Lubuncayı bilen dört veya beş kişi vardır. Lubuncadan geriye zaten 400-500 kelime kaldı” dedi. Lubuncanın ağırlıklı olarak Rumca kelimelerden oluştuğunu belirten Çakmak, Kürtçe ve Farsça kelimelerin de olduğunu ekledi. Lubunyaların kullandığı bir başka kültür ise park kültürü. Ankara’daki Kaos GL’nin de bir araya gelmesi, birbirlerine partner bulmasının özellikle Güvenpark’ta gerçekleştiğini belirten Çakmak, bu anlamda Güvenpark’ı sahiplendiklerinin altını çizdi.

“Dışarıda ne var ki içeride ne olsun”

Cezaevlerinden mektupların geldiğine dikkat çeken Çakmak, “Bu mektupları ikiye ayırmak gerekiyor. Biri LGBTT bireylerinden gelenler, diğerleri sadece politik tutuklulardan, nereye ait oldukları belli değil. Ayrıca onlara dergi gönderiyoruz. Bazı ihtiyaçları oluyor, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Eşcinsellerin ve transların tecrit altında olduklarını belirten Çakmak, güvenlikleri açısından sosyal faaliyetlere, hava almaya, kütüphaneye bile diğer insanların gittikleri vakitlerde gidemediklerini, birçoğunun zaten ailesi olmayan insanlar olduklarını vurguladı. Çakmak sözlerine şöyle devam etti: “Biz onlara yardım ediyoruz. Ruj, kartpostal, ayakkabı gönderiyoruz. Mektuplarda eşcinselin “e” sini bile yazmıyoruz. Herhangi bir baskıyla karşılaşmasın diye üstü kapalı yazıyoruz. Dışarıda ne var ki içeride olsun. Bunlardan öteye gidemiyoruz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2053
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Eşcinsellerin tarihi gün yüzüne çıktı’

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat