26 Temmuz 2023, Çarşamba - 06:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İntörn hekimler Meclis’e yürüyor

Tarih: 25 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 494

İntörn hekimlere maaş, iş sağlığı ve güvenliği için TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından diş hekimliği öğrencilerinin yaşadığı sorunlar gündeme geldi.

İntörn hekimler Meclis’e yürüyor

Fotoğraf: Ömerzük Arslan

Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ve Torba Yasa’ya eklenen intörn hekimlerinin maaş, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yasa tasarısı kabul edildi. Kabul edilen tasarının ardından konuşan Diş Hekimliği Birliği Öğrenci Kolları Başkanı Mehmet Yıldız, diş hekimlerinin haklarının da bir an önce tanınması için 22 Kasım’da Meclis’e 33 fakülte öğrencisinin dilekçelerini ilettiklerini belirtti. Diş hekimliği eğitiminde standardizasyonun olmadığını ve intörn hekimleri için belirtilen 12 aylık staj döneminin, kendi bölümlerinde fakülteden fakülteye değiştiğini aktaran Yıldız, “Biz iş sigortasını ve maaşı arkadaşlarımızın staj yaptığı sürede istiyoruz. 4’üncü sınıfta ortalama 8 ay gibi bir staj dönemi oluyor. Bir sonraki eğitim dönemimizde ise bu süre artıyor. Yeni klinik ve bölümlerin eklenmesi bu durumun oluşmasındaki en büyük etken oluyor” diye konuştu.

“Büyük risk altındayız”

Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan ‘Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar’ ibaresine dayanarak stajyer diş hekimlerinin sosyal güvenlik bakımından sigortalarının yapılmasını istediklerini söyleyen Yıldız, kendilerinin staj döneminde büyük enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ve sigorta primlerinin bu risklerin göz önüne alınarak yatırılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Prof. Dr. Güven’in hazırladığı kanun tasarısında sosyal sigorta primlerinin, çalıştıkları fakültenin döner sermayesinden ödenmesini istediğini de belirten Yıldız, ayrıca Yüksek Öğrenim Kanunu’nun 3’üncü maddesinde genel tanımlar niteliğinde stajyer diş hekimlerinin tanımının yapılmasını istediklerini söyledi.

“Masraflarımız fakülte bütçesinden karşılanmalı”

Aynı kanunda stajyer diş hekimliğinin ağız sağlığı hizmetlerinde kullandığı sarf malzeme masraflarının fakültelerin bütçelerinden karşılanmasını istediklerinin de altını çizen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuçta bizler mesleğimizle ilgili çalışmalarımızı yaparken, yapılan masraflar hastaların sigorta primlerinden kesiliyor. Sarf malzeme masrafları bize de yıkılmakta. Bunlar çok büyük külfetler. Diş hekimliği malzemeleri maalesef ithal malzemeler. Bu bakımdan arkadaşlar eğitimlerine devam ederken ekonomik sıkıntı da çekiyorlar. Bu aynı zamanda diş hekimliği öğrencilerinin aileleri için de bir külfet.”

“Biz de maaşlarımızın yatırılmasını istiyoruz”

Kabul edilen yasa tasarısıyla birlikte intörn hekimlerinin Eylül ayından itibaren maaşlarını alacağını vurgulayan Yıldız, mevcut kanun teklifinde kabul edilen miktar çerçevesinde bu tutarın yüzde 85’ini hem 4’üncü sınıf hem de 5’inci sınıf stajyer diş hekimleri için talep ettiklerini söyledi. Bununla ilgili olarak çok yakında öğrencilerin taleplerini göz önüne almak için Türk Diş Hekimleri Birliği Öğrenci Kolu yönergesince üye olan 33 fakültenin diş hekimliği öğrencileri, dilekçe toplayarak bu dilekçeleri 22 Kasım’da Dünya Diş Hekimliği Günü’nde Meclis Başkanlığı’na ilettiler. Bunun yanı sıra öğrenciler taleplerini Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığı’na ve şu an mecliste bulunan partilere de söyleyecekler.

Haklarını sokakta arayacaklar

İntörn hekimleri ile stajyer diş hekimleri arasında yapılan ayrımcılığı göstermek istediklerini ve bunun için önceliklerinin kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu kaydeden Yıldız, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Yaptığımız başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda düşündüğümüz bir takım eylemler var. Bu konuda halkımızı ve fakültelerimizdeki hastalarımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Diğer bir konu ise, mevcut dilekçeleri ilettikten sonra gerekli cevabı alamazsak arkadaşlarımızdan belli eylemleri kendi istekleri doğrultusunda talep edeceğiz. Şu an meclisteki AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleriyle görüşmekteyiz. Kendileri bu bakımdan bize olumlu bakmaktadır. Çünkü intörn hekimleri örnek olarak gösterdiğimiz için bu haktan bizim de faydalanacağımızı düşünüyorlar.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1221
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İntörn hekimler Meclis’e yürüyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat