18 Temmuz 2023, Salı - 12:27

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Malzeme alana kedi bedava

Tarih: 19 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 304

Kızılay’daki pet shoplar mama, kum, tarak gibi malzemelerin satın alınması halinde yavru sokak kedilerini bedavaya veriyor.

Malzeme alana kedi bedava

Fotoğraf: Salih Kaplan

Kızılay’daki pet shoplar mama, kum, tarak gibi malzemelerin satın alınması halinde yavru sokak kedilerini bedavaya veriyor. Alıcılar için aranan hiçbir kriter olmaması ve verilen hayvanların sağlık durumuyla ilgili hiçbir belge olmaması hayvanseverlerin tepkisini çekiyor.

Hayvanseverlerin tepkisine rağmen pet shop sahipleri amaçlarının sokak kedilerine yuva kazandırmak olduğunu belirtiyor. Alınan para ile kedilerin hayatını garanti altına aldıklarını söyleyen pet shop sahibi “Bu işi iyi bir niyetle yapıyoruz. Amacımız hayvan istismarını engellemek. Kedinin hayatını devam ettirebilmesi için verdiğimiz malzemeler yaklaşık 80 lira tutuyor.” diye konuştu.

“Böyle bir uygulama etik değil”

Hayvan hakları savunucusu, Hayvanlara Yaşam Hakkı Yöneticisi Elif Özüdoğru Dinçoğlu, pet shoplarda yavru kedilerin bu şartla verilmesine tepki göstererek şöyle konuştu: “Sokakta yaşayan kedilerin yavrularının bu şekilde, mama, kap gibi malzemeleri alanlara bedava verilmesi hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir durum değildir. Etik ise hiç değil. Ben zaten pet shoplarda hayvan satılmasına da karşıyım. Canların bu şekilde ticareti yapılmamalı, hayvanlar ücret karşılığı pet shoplarda ve hiçbir yerde satılmamalı. Onlar sahiplendirilmeli” Kendisinin de bir kedi sahibi olduğunu söyleyen Dinçoğlu, kedisine mama ya da ihtiyacı olan herhangi bir şey alırken özellikle hayvan satışı yapmayan pet shoplardan almaya dikkat ettiğini söyledi. Dinçoğlu, “kendimce pet shopları bu şekilde boykot ediyorum. Çevremde buna dikkat eden çok sayıda arkadaşım var. İnsanları da bu konularda bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Çoğu pet shop bu canların akıbetini umursamıyor”

Hayvan hakları savunucusu Dinçoğlu, “5199 Hayvan Hakları Kanunu”na göre pet shoplarda 18 yaşından küçüklere hayvan satışı yapılamayacağını ancak ülkemizde bu kurala bile uyulmadığını, yine bu kanuna göre hayvanların veteriner kontrolünde olmaları, sağlıklı olduğunu belgeleyen aşı karnesi ile birlikte sahiplendirilmesi gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Benim bildiğim bu kurallara uyan pet shoplar yok, varsa da çok azdır. Çoğu pet shop bu canların akıbetini umursamıyor; kötü bakım koşulları ve çalışanların bilinçsizliği sonucunda hayvanlar barınaklara ya da sokaklara bırakılabiliyor. Uyulması gereken kuralların çoğu ya hiç uygulanmıyor ya da ihlal ediliyor. Pet shoplar hayvanları birer eşya mantığında kazanç kapısı olarak değerlendirdikleri için onları alan kişinin ona bakıp bakamayacağını kesinlikle sorgulamıyor. Onlara göre önemli olan hayvanın ‘satılmış’ olması. Ondan sonrası onlar için hiç önem teşkil etmiyor.”

Pet shoplardaki bu uygulamalara hiçbir şekilde rağbet edilmemesi gerektiğini, eğer bir hayvan sahiplenilmek isteniyorsa barınaklara gidilmesi gerektiğini söyleyen Dinçoğlu, pet shopların yaygınlaşmasından sonra barınaklardaki cins hayvanların sayısında büyük artış olduğunu belirtti.

“Pişmanım”

Pet shoplardan promosyon yoluyla sokak kedisi edinen Döndü Kılınç, yaptığı açıklamada, gittiği pet shoptan satın aldığı malzemeler karşılığında sokak kedisi aldığını, ancak kısa sürede pişman olduğunu belirtti. Kedi verilirken hayvanın daha önceki aşılarının yapıldığına dair herhangi bir sağluk belgesinin olmadığını ifade eden Kılınç, birkaç gün içinde kedinin hastalandığını söyledi. Pet shop sahibinin ne yaşını ne de nasıl bir ortamda bakılacağını sorguladığını söyleyen Kılınç, satıcının bunu ilk başta iyi niyetle yaptığını düşündüğünü ancak sonradan kedinin hastalanması ve hiçbir aşılama işleminden geçmemiş olduğunu öğrenmesiyle bunun etik bir uygulama olmadığını anladığını ifade etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1913
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Malzeme alana kedi bedava

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat