16 Temmuz 2023, Pazar - 10:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Süha Arın’ın yönettiği “Kariye” belgeseli restore edilerek izleyiciyle yeniden buluştu

Tarih: 14 Mart 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 53

Yönetmenliğini Suha Arın’ın yaptığı 1984 yapımı “Kariye” belgeseli restore edildi ve herkesin ulaşımına açık olarak yayımlandı. Belgesel, şimdilerde camii olarak kullanılan eski kilisenin duvarlarında yer alan eserleri sanatsal yönüyle ele alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla yürütülen “Suha Arın Belgesellerinde Saraylarımız ve Müzelerimiz Projesi” kapsamında “Kariye” belgeseli restore edilerek Suha Arın Belgeselleri adlı Youtube kanalında yayınlandı ve böylece 38 yıl sonra seyirciyle tekrar buluşmuş oldu.

İstanbul’da Kariye Cami içindeki duvarlarda bulunan yedi yüzyıllık tabloların, mozaiklerin ve fresklerin ele alındığı belgeselde “Rönesans’ın ilk ışığı” olarak kabul edilen eserlerin öyküsü anlatılıyor. İLEF‘te bir dersliğe de adı verilen, Türkiye’nin en önemli belgeselcilerinden olan Suha Arın’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel 700 yıldır Kariye’de var olmuş Bizans ilahilerinden Ortodoks dualarına ve ezan seslerine uzanan kültürel sürekliliği bir ses örgüsü eşliğinde yorumluyor.

    

 

Kariye nedir?

Kariye, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan, mozaikleriyle ünlü bir yapı. Edirnekapı semtinde bulunan Kariye, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Kahora Manastırının merkezini oluşturuyordu. Eski adı Azize Kurtarıcı Hora olan kilise, 1511 yılında cami olarak kullanılmaya başladı. Cami 1945 yılında ulusal anıt olarak ilan edildi ve 1948 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Müzeler İdaresine bağlanarak müze haline getirildi. Müze 2019 yılında Danıştay Kararının iptaliyle yeniden camiye dönüştürüldü ve Resmi Gazete’de yayımlanan 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle ibadete açıldı.

 

Süha Arın kimdir?

Süha Arın, 23 Ocak 1942’de Balıkesir’de doğdu. Türk belgesel sinemasının usta yönetmeni Suha Arın İlk-Orta-Lise Öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1965’de Washington D.C. Howard University’de Sinema Televizyon Yapımcılığı ve Yönetmenliği (Lisans); The American University’de Kitle Habeleşmesi-Hükümet ve Kamu Enformasyonu dalında (Yüksek Lisans) derecelerini aldı.

40 yıl süren üretken meslek yaşamında, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen 40’ın üzerinde yapıta imza attı. Safranbolu’da Zaman, Kula’da Üç Gün, Urartu’nun İki Mevsimi, Likya’nın Sönmeyen Ateşi, Midas’ın Dünyası gibi filmlerde Anadolu kültürünün ve Türk toplumunun çağdaş ve geleneksel değerlerini, sosyal ve siyasal konuları bir Cumhuriyet aydını duyarlılığıyla işledi.

Arın, belgesel yönetmenliğinin yanı sıra 1973’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda başlayıp, Ankara ve İstanbul’daki çeşitli üniversitelerde sürdürdüğü akademik hayatında aralarında günümüzün ünlü yönetmenleri, gazetecileri ve akademisyenlerinin de bulunduğu çok sayıda öğrencinin yetişmesine katkıda bulundu.

Arın, 1 Şubat 2004’te İstanbul’da hayatını kaybetti.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31934
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Süha Arın’ın yönettiği “Kariye” belgeseli restore edilerek izleyiciyle yeniden buluştu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat