1 Kasım 2024, Cuma - 07:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Suluhan Çarşısı esnafları ihmalkârlığa isyan ediyor

Tarih: 28 Aralık 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 38

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çarşının sadece “çatısı ve duvarıyla” ilgilendiğini söyleyen esnaf, Çarşı’nın işleyişini sağlayabilmek için kendi aralarında yönetim oluşturmuş. Bu sorunların yanı sıra Çarşı’da su ve ısınma sistemi de bulunmuyor.

Suluhan Çarşısı, Ankara Ulus’ta 500 yıldan uzun süredir esnafları bünyesinde bulunduruyor. Günümüzde halen esnaflara ev sahipliği yapan Çarşı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak işleyişini devam ettiriyor. Çarşı’da çiçekçiler, takı tasarımcılar, terzi, nikah süslemecileri ve
tamirci bulunuyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Suluhan’nın sadece “çatısı ve duvarıyla” ilgilenmesinden şikayetçi olan esnaflar, kendi aralarında bir yönetim kurmuş. Bu sayede Çarşı’nın işleyişi devam edebilmekte. Bu sorunlarla birlikte Çarşı’da ısınma sistemi ve su bulunmuyor. Kış aylarında üstü açık olan Suluhan’da esnaflar ısınma sistemi bulunmayışından dolayı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

“Çarşı’nın bütün ihtiyaçlarını biz esnaflar karşılıyoruz”
Suluhan’da 30 yıldır esnaflık yapan Devrim Erdoğan, düğün, nişan ve bebek odası süslemeleri yapıyor. Erdoğan sözlerine başlar başlamaz müşterilerin artık çarşıya yeteri kadar ilgi göstermemesinden yakınıyor. Devrim Erdoğan ayrıca Çarşı’da ısınma sistemi bulunmayışından şikayetçi. Kendi imkanlarıyla ısınmaya çalışan esnaflar ceplerinin yanmasından muzdarip. 30 yıldır bu Çarşı’da olduğunu hatırlatan Erdoğan, “30 yıldır buradayım ilk defa bu yıl yetkililerin Çarşı’da çalışma yaptığını gördüm” diyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Çarşı’ya ve esnafa olan ilgisizliğinden yakınan Devrim Erdoğan, esnafların kendi aralarından bir yönetim kurduğunu, bu sayede Çarşı’da işleyişin devam ettiğini ifade ediyor. Erdoğan “Çarşı’nın bütün ihtiyaçlarını biz esnaflar karşılıyoruz” diyerek çarşı kültürünün devam etmediğini de ekliyor. Erdoğan, Türkiye’de artık her şeyin ticaret olduğunu ve çarşı kültürüyle beraber esnaflığın da devam
etmediğini söylüyor.

Çarşıda ısınma sisteminin bulunmamasının yanı sıra su da yok
Aydın Saf, Çarşı’nın 33 yıllık terzisi. Saf, dükkân kiralarına gelen zamdan yakınıyor. Han’daki kiraların Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ödendiğini söyleyen Terzi Saf, yüzde 25 olarak açıklanan zammın yüzde 38 oranında geldiğini ifade ediyor.
Geçmiş yıllarda Çarşı’da el sanatçısının çok olduğunu ama artık kalmadığını belirten Saf, “Şu an Han’da el sanatçısı bir ben bir de demlikçi var” diyor. Aydın Saf, Han’da ısınma sisteminin bulunmamasının yanı sıra suyun da olmadığının altını çiziyor. Ayrıyeten Terzi Aydın, Suluhan’ın reklamının yapılması gerektiğini söylüyor.

Esnaf dükkân kiralarının pahalılığından şikayetçi
Zeki Adıbeli çarşının 35 yıllık esnafı. Adıbeli, düğün ve nişan süslemeleri yapıyor. Zeki Adıbeli, ürünlerini sergileyecek yeteri kadar alan olmadığını söylüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son zamanlarda birkaç çalışma yapıldığını söyleyen Adıbeli, önceki yıllarda talepte bulunsalar dahi çalışma yapılmadığını ifade ediyor. Zeki Adıbeli dükkân kiralarının yüksek olduğunu vurgulayarak, 16 metre karelik dükkanına yaklaşık 5 bin TL kira ödediğini söylüyor.

Murat Çelik ve Melek Çelik, Han’nın 40 yıllık esnafları. Çelik çifti tamirci. Kendilerinin bir dükkânı yok. Çift, açık tezgâhta işlerini yürütüyor. Havanın sıcaklığından ve soğukluğundan en çok Çelik çifti etkileniyor. Çift, tezgahlarına 2 bin TL kira ödüyor.

Murat Çelik ve Melek Çelik, Han’nın 40 yıllık esnafları. Çelik çifti tamirci ve yedek parçacı. Kendilerinin bir dükkânı yok. Çift, açık tezgâhta işlerini yürütüyor. Havanın sıcaklığından ve soğukluğundan en çok Çelik çifti etkileniyor. Çift, tezgahlarına 2 bin TL kira ödüyor.

“Son zamanlarda tahminlerimizin altında satış yapıyoruz”
Çarşı’da 20 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen bir kadın, dükkanında düğün ve nişan hediyelikleri yaptığını söylüyor. Kadın tarihi bir yerde çalışıyor olmanın keyifli olduğunu ifade ediyor. Keyifli olmasının yanı sıra tarihi bir mekânda çalışmanın sıkıntılarından da bahseden kadın, kendi isteklerine göre dükkân dekorasyonu yapamamalarından ve en küçük bir değişiklik için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin almaları gerektiğini dile getiriyor.
Burada çalışıyor olmanın olumsuz yanlarını sıralayan esnaf, özellikle son zamanlarda tahminlerinin altında satış yaptıklarına değiniyor.

133. Sayı – Sayfa 15

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/35677
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Suluhan Çarşısı esnafları ihmalkârlığa isyan ediyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat