17 Temmuz 2023, Pazartesi - 16:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İnternete fahiş fiyat

Tarih: 12 Eylül 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 96

Türkiye internet hızı ve altyapı yatırımlarında Avrupa’nın çok gerisinde kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 2019 Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonucunda 2019 yılında 16- 74 yaş grubundaki bireylerde internet kullanımı yüzde 75,3 oldu. Araştırmada hanelerin yüzde 88,3’ünün evde internet kullandığı belirtilirken, genişbant üzerinden internete erişim sağlayan hanelerin oranı yüzde 87,9; bu hanelerin yüzde 49,1’i sabit genişbant üzerinden yüzde 86,9’unun ise mobil genişbant üzerinden internet erişimine sahip olduğu ifade edildi.

Döviz kuru ve enflasyon sebebiyle 2019 yılıyla birlikte birçok üründe fiyat artışına gidildi. Bu zamlardan biri de çağımızın en önemli iletişim araçlarından biri olan internete gelen zam oldu.

2019 yılının başlamasıyla birlikte açıklanan yeni internet fiyatları alım gücünün daha da üstüne çıktı. Türkiye’deki internet fiyatlarını Avrupa’nın çeşitli ülkeleriyle karşılaştırdık. 24 Mbps ve üstünün genişbant, 100 Mbps ve üstünün ise ultra geniş bant olarak tanımlandığı bir dönemde Türkiye’nin en fazla aktif kullanıcısı olan operatörü Türk Telekom’un internet paketlerini inceledik. 100Mbps indirme, 3Mbps yükleme hızını aylık 159,90 Türk Lirasına kullanmak mümkün. Ayrıca Türk Telekom, 8Mbps indirme, 1Mbps yükleme hızına sahip temel paketini kullanıcılarına ayda 74,90 Türk Lirasına sunuyor. Ülkedeki asgari ücret brüt 2558,4 Türk Lirası ve 100 Mbps internet kullanmak isteyen asgari ücretli bir kullanıcı, maaşının yüzde 6,2’lik kısmını harcamak zorunda. 8Mbps hıza sahip paketi kullanmak isteyen bir kullanıcı için bu oran yüzde 2,9. Ayrıca Türkiye’de, kullanıcılara ortalama olarak 5,27Mbps internet hızı sunuluyor.

Almanya, Birleşik Krallık, İspanya, Romanya ve Türkiye‘nin en yaygın internet operatörleri arasında yaptığımız bu karşılaştırmada yerel para birimleri göz önüne alındığında Türkiye’nin açık ara Avrupa’daki en pahalı ve en yavaş interneti kullandığı görülüyor.

Eurostat verilerine göre Avrupa’da internete erişim hizmetinin en “az pahalı” ve en hızlı olduğu ülkelerden biri olan Romanya’nın Orange Romania adlı internet sağlayıcısı kullanıcılarına 970Mbps indirme, 490Mbps yükleme hızını 56,75 Rumen Leyi karşılığında hizmete açıyor. Temel pakette ise 10Mbps indirme, 10Mbps yükleme hızı mevcut. Bu paketin fiyatı 37,84 Rumen Leyi. Ülkedeki asgari ücret ise brüt 2080 Rumen Leyi ve yüksek paketi kullanmak isteyen bir kullanıcı, asgari ücretinin yüzde 2.7’lik kısmını harcamak zorunda. Temel pakette ise bu oran yüzde 1,8. Ayrıca Romanya ülkede ortalama olarak 21,8Mbps internet hızı sunuyor.

Almanya’daki Telekom.De adlı internet sağlayıcısı 250Mbps indirme, 100Mbps yükleme hızı olan yüksek hız paketini aylık 54,95 Euro’ya, 16Mbps indirme, 2.4Mbps yükleme hızı içeren temel internet paketini ise aylık 34,95 Euro’ya kullanıma sunuyor. Ülkedeki asgari ücret brüt 1557 Euro. Almanya’da asgari ücretle yaşamını sürdüren bir kişinin, yüksek paket kullanmak için asgari ücretinin yüzde 3,5’lik kısmını, düşük paket içinse maaşının yüzde 2,2’sini harcaması gerekiyor. Almanya, yurt genelinde ortalama olarak 24,64Mbps internet hızını kullanıcılarına sunuyor.

Avrupa’nın Güney Batısında yer alan İspanya’daki en yaygın operatör Movistar, simetrik internet olarak nitelendirilen 600Mbps indirme, 600Mbps yükleme hızı içeren yüksek paketini aylık 53,8 Euro’ya erişime açıyor. Yine simetrik olarak sunduğu temel pakette ise 1Mbps indirme 1Mbps yükleme hızı mevcut ve paketin fiyatı 36,18 Euro. Ülkedeki asgari ücret brüt 1050 Euro. İspanya’da asgari ücretle çalışan bir kişi, maaşının yüzde 5,1’lik kısmıyla yüksek paket internete sahip olabiliyor. Temel paket satın almak isterse bu oran yüzde 3,4’e düşüyor. Ayrıca İspanya ülke içinde ortalama olarak 36,06Mbps internet sağlıyor.

Verilere bakıldığında Türkiye, hem hız olarak hem de fiyatların asgari ücrete oranı itibariyle listede son sırada yer aldı. Yani Türkiye’deki kullanıcılar diğer ülkelere kıyasla hızlı bir internet satın almak için bütçesinden daha çok bir payı internet erişimine ayırmak zorunda. Listeye göre kıyaslanan ülkeler arasında Avrupa’da internet hizmetini en uygun fiyatla sunan ülkenin Romanya, kullanıcılarına en yüksek ortalama hızı sunan ülkeninse İspanya olduğu görülüyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24573
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İnternete fahiş fiyat

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat