4 Mayıs 2024, Cumartesi - 09:12

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İtalya için şekerleme vakti: Siesta

Tarih: 12 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 7.278

Erasmus, eğitim hayatınızda kaçırılmayacak fırsatlardan biri. Bu program sayesinde farklı ülkelerden gelen insanlarla tanışma fırsatı bulacak ve onların kültürlerini tanımış olacaksınız.

İtalya için şekerleme vakti: Siesta

İtalya’da yaz sıcaklarından uzaklaşmak isteyen insanların
13.30’dan 17.30’a kadar iş bırakmasıyla sokaklar ‘hayalet şehir’ görünümü kazanıyor.

Erasmus’un olumlu yönlerinden bir diğeri de yabancı dil öğrenme faaliyetinin hayatınızın her alanına yayılması. Erasmus sırasında dil öğrenme ister istemez zorunlu bir hale gelecek ve kendinizi geliştirmeye başlayacaksınız. Bir bakmışsınız günlük ihtiyaçlarınızda sık sık başvuracağınız sihirli sözcükleri fark etmeden cümle içinde kullanmaya başlamışsınız bile.

Ben Erasmus staj hareketliliği için üç ay boyunca İtalya’nın güneyinde bulunan Foggia şehrindeydim. İlk hafta kâbus gibiydi desem sanırım abartmış olmam. Geldiğim gün geri dönmek istedim. Günlük ihtiyaçlarımı dahi karşılamakta zorluk çekiyordum. Gittiğim bölgedeki İtalya halkının İngilizce seviyesi birkaç kelime ile sınırlı kaldığı için çaresiz kalınca vücut diliyle bir şeyler anlatmaya başlıyordum. Ve onlar tüm samimiyetleriyle bana yardımcı olmaya çalışıyorlardı.

İletişim kurmakta yaşadığım sorunlar İtalya insanının güler yüzlü, sıcak ve yardımsever tavırlarıyla hallolmaya başlamıştı. Birkaç İtalyanca kelime öğrenmek sizi onlardan biri haline getiriyor ve bir bakıyorsunuz ki tanımadığınız insanların ‘Buongiorno’ (Günaydın) demesine bir süre sonra karşılık vermeye başlıyorsunuz.

Erasmus’a ister staj için ister öğrenim hareketliliği için gidin, gideceğiniz ülkenin geleneklerini, yemek kültürünü, çalışma saatlerini öğrenmek çok önemli. İlk günlerde alışık olduğunuz yaşam koşullarını terk etmek oldukça güç gelse de, bu sersemliği bir hafta içinde üzerinizden atmanız mümkün. Ben de Erasmus sırasında İtalya’da ‘Siesta’ denilen bir uygulamayla karşılaştım. İlk günlerde birçok kez işlerimin yarım kalmasına sebep olan Siesta uygulaması, daha sonraları kavurucu sıcağın etkisiyle benim için de iyi bir uyku molası haline geldi.

Siesta, insanların Akdeniz’in boğucu sıcağından kurtulmak için 13.30’dan 17.30’a kadar mola vermesidir. İtalya’da saatler 13.30’u gösterdiğinde tüm işler yarım bırakılır ve kapanan panjur sesleri eşliğinde insanlar evlerine döner. Sokaklar derin bir sessizliğe bürünür ve hayat adeta durma noktasına gelir. Ve İtalyanların uzun uyku molasından sonra her şey tekrar eski haline döner. Tabii verilen bu mola tüm halkı etkilemektedir. Siesta zamanı tüm marketler, bankalar, eczaneler, restoranlar, gazete bayileri kapanmakta, trafikteki araç sayısı yok denilecek kadar azalmaktadır. Kimine göre doğru olan bu uygulama, kimine göre ise tembelliktir. Siesta’nın ülke ekonomisine zarar verdiğini düşünenlere rağmen, çoğu İtalyan uygulamadan memnun görünüyor. Siesta İtalya’nın yanı sıra İspanya, Malta, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde de uygulanıyor. Keşke Türkiye’de de uygulansa diye düşünenler de vardır elbette.

İtalyanlar için gündüzler ne kadar kısaysa akşamlar da o kadar uzun geçiyor. Her köşe başında bulunan küçük şirin restoranlar akraba ve arkadaş topluluklarını ağırlıyor. Masalarda yerlerini alan pizza ve makarnalara genelde kırmızı şarap eşlik ediyor. Siz mozarella peynirli pizzanızın tadına bakarken, restoranda bulunan insanların neşeli tavırları da bu lezzetin tarifini açıklamaya yetiyor…

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/163
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İtalya için şekerleme vakti: Siesta

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat