17 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dershaneden meyhaneye 100 metre

Tarih: 09 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 271

Eğlence yerlerinin eğitim kurumlarına en az 100 metre uzakta olmasını öngören Özel Eğitim Kurumları Yasası’nda yapılan değişikliğe rağmen, Sakarya Caddesi’nde aynı bina içerisinde eğitim kurumları ve içkili eğlence yerleri hala iç içe bulunuyor.

Yapılan düzenleme ile birlikte dershaneler, özel eğitim okulları, motorlu taşıt sürücüleri kursları, öğrenci eğitim merkezleri ile uzaktan öğretim kurumları olan hapishane, meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri ve umuma açık alkollü içki satılan yerlerin arasında 100 metre mesafe bulunması zorunluluğuna rağmen Kızılay’ın işlek caddelerinden Sakarya’daki bar ve dershanelerin iç içe görüntüsü, bu işletmelerin çalışma ruhsatını nasıl edindikleri sorusunu akla getiriyor.

Bu durum neden kaynaklanıyor?

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10 Ağustos 2005’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeni İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği” okul ile alkollü içki satılan işletme arasındaki mesafeyi 200 metreden 100 metreye indirdi. Mesafenin kısaltılmasında; sokağın kültürel yapısı nedeniyle kahvehane ruhsatı verilmiş çay ocaklarının taşınmasının zorluğu ve halka açık yerlere 200 metreden daha uzakta bulunan binalar için mal sahipleri tarafından yüksek kiralar talep edilmesi gibi etmenlerin, mesafe sınırını karşılamamasından kaynaklı kanun ihlallerini kısıtlamak amacı güdülse de bu değişiklik, kendisinden iki yıl sonra çıkartılan özel eğitim kurumları yasasıyla çelişiyor. İki tür işletme arasındaki mesafe zorunluluğu, caddenin yerleşik yapısı nedeniyle hala sağlanamıyor.

Nasıl ruhsat alıyorlar?

Açılacak iş yerleri ilk olarak heyet tarafından tespit ediliyor ve ancak kaymakamlık onay verirse iş yeri açılıyor. Ancak içki satışı yapılan yerler ile ilgilenen özel komisyon var diyerek ruhsat alım sürecini anlatan Çankaya Belediyesi İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı bölümü yetkilisi Hasan Alpay; özel eğitim kurumları yasasındaki açık ifadeye aykırı olmasına rağmen açılan iş yerleri ile ilgili şikayet aldıklarında “Daha önce dershane varsa ve taşınmışsa levhasının kaldırılmasını bekliyoruz, kalkmadan izin vermiyoruz” diyerek duruma açıklık getirdi.

Kaçak çalışanları tespit etmek bizim işimiz değil.

Yasal prosedür uygulandıktan sonra ortaya çıkan ihlaller konusunda belediyelerin müdahalesinin söz konusu olmadığını belirten Alpay; “İçki satılan yerlerin ruhsat alma izni, sırasıyla memur, müdür, şef, başkandan oluşan heyetin incelemelerinin ardından emniyetin denetimine tabi. Heyet, o bölgede eğitim kurumu olmadığını kanıtlarsa izin veriliyor. Kaçak çalışanları tespit etmek bizim işimiz değil, zabıta’nın işidir” dedi.

Veliler ne diyor?

Mayıs 2004’te işletmeci Murat Yiğit ve iki arkadaşının Sakarya Caddesi’nde omuz atma gerekçesiyle tinercilerle girdiği kavga da 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Olayın geçtiği yer, Mimar Kemal İlköğretim Okulu’na sadece 300 metre uzaklıktaydı ve öğrenciler okula gitmek için bu yolu kullanıyorlardı .

Çocuklarının geleceklerini yakından ilgilendiren dershane seçiminde önceden merkeze yakınlığı, eğitim kalitesi gibi nitelikler ön sırada yer alırken şimdilerde birçok veli, eğitim kalitesi bir yana fiziki ve sosyal çevre faktörleriyle ilgileniyor. İçki satışı yapılan yerlerin eğitim yerlerine olan uzaklığı ise bu konuların en başında geliyor. Sakarya Caddesi’ndeki bir dershaneye çocuğunu gönderen Özcan Candemir; arkadaşlarıyla birlikte dersten kaçıp dershanenin hemen yanındaki internet cafeye gittiği için dershaneden aranıp oğlunun şikayet edildiğini söyleyerek “İyi bir eğitim almaları için çocuklarımızı dershanelere gönderiyoruz ama dershanelerin bulundukları çevreler akıllarını çok kolay çelecek mekanlarla dolu, çocuklarımızın gelişimi ve güvenliği için yetkililerin artık kararlı davranıp bu sokaktaki iki tür işletmeden birine yaptırım uygulaması lazım” diye konuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2107
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dershaneden meyhaneye 100 metre

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat