4 Kasım 2024, Pazartesi - 16:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Metro’nun kadın vatmanları

Tarih: 09 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 103

Ankara Metrosu’nun Kızılay-Batıkent hattı erkek vatmanların yanı sıra üç kadına da emanet.

Ankara’nın en çok kullanılan ulaşım aracı olan ve ayda yaklaşık altı milyon kişinin kullandığı Kızılay- Batıkent Metrosu erkeklerin olduğu kadar kadın vatmanlarında kontrolünde. Her biri farklı hayatlar sürerken, Metro kullanma tutkusuyla bir araya gelen üç kadın vatman, Ankaralılar tarafından çok iyi karşılanıyor. Sıdıka Türkoğlu, Huriye Özçelik ve Nihal Öcalan ile yaptığımız söyleşi de halkın desteğini aldıklarını ve dört yıldır bu işi yaptıklarını belirttiler. Hala ilk günkü gibi heyecanlı olduklarını söyleyen çalışanlar işlerinden oldukça memnun. Vatmanlar bu işin rahat olduğunu söylüyor; ancak bazı sıkıntılı yanlarının da olduğunu belirterek, tünellere girip çıkmanın, gözler ve kulaklara verdiği hasarın dışında, masa başı işini sevmeyenler için eğlenceli olduğunu ve vaktin çabuk geçtiğini dile getirdiler.

“Zorlu eğitimden geçiyoruz”

Metroda istasyon görevlisi olarak işe başladıktan sonra 1,5 yıllık zorlu eğitimden geçen ve depodaki alışma aşamasından sonra ise Kızılay – Batıkent hattında göreve başlayan kadınlar vardiyalı olarak görev yapıyorlar. Eğitim aşamasında çok zorlu çalışmalardan geçtiklerini söyleyen Huriye Özçelik, “Gecenin üç buçuğunda sürüş sınavına gittiğimi bilirim” derken, özellikle psikoteknik sınavında çok ter döktüklerini söyledi.

“Onlar da anne”

Ailelerinden gelen destekle işlerini severek yapmaya başladıklarını anlatan vatmanların en büyük destekçileri ise çocukları. Huriye Özçelik oğlunun 1. sınıfa başladığı zaman, “Anne okulda söyleme sakın tren sürdüğünü onu erkekler sürer” dediğini ancak öğretmeninin meslek tanıtımı için annesini okula çağırdıktan sonra herkese annem tren sürüyor demeye başladığını gülerek anlattı. Nihal Öcalan ise 13 yaşındaki kızının birlikte sokağa çıktıklarında insanların annesini tanıyıp ilgi göstermesinden oldukça şikâyetçi.

“Boyuma bakmayın itmiyoruz”

140 metrelik Metroyu 14 bin 600 km’lik hat üzerinde ulaşımı sağlayan vatmanlara yolcuların tepkileri ise oldukça ilginç “Bu koskoca şeyi nasıl kullanıyorsunuz”, “bu mu kullanacak”, “Bu kullanacaksa ben binmem hadi yolunuz açık olsun”, “Ben kadının kullandığı metroya binmem” çok sık olmasa da yaşanan böyle durumlardan, gülerek bahsediyorlar. Zaman zaman kapılarda yaşanan sıkıntılar dışında çok ciddi sorunlarla karşılaşmıyorlar. Kapılardaki sorunlarda ise erkek yolcuların onlara karşı güvensiz olmalarından şikâyetçiler. Yardım etmek için bypasslama (metro kapılarında oluşan sorunların giderilmesinde uygulanan yöntem) aşamasına karışan erkek yolcular metronun gecikmesine sebep oluyor.

Erkek vatmanlardan destek büyük

İş arkadaşlarının kendilerine karşı tutumlarının iyi olduğunu söyleyen kadın vatmanlar, çalışmaya başladıklarında zorluk çekmediklerini; ancak ilk başlarda erkeklerin alıştıkları rahat ortamın değişmesinden dolayı huzursuz olduklarını ve kendilerini yadırgadıklarını söylüyorlar. Herhangi bir problemle karşılaştıklarında iş arkadaşlarının kendilerine yardımcı olduklarını belirten kadın vatmanlar, dört yıldır birlikte çalıştıkları için aile gibi olduklarını da sözlerine eklediler.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2097
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Metro’nun kadın vatmanları

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat