31 Ekim 2024, Perşembe - 23:51

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Tarih: 26 Nisan 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 41

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nin M4D projesi kapsamında düzenlediği Medya Konferanslarının dördüncüsü bugün TBB Litai Konukevi’nde başladı. İki gün sürecek konferans ve çalıştaylarda yeni Basın Kanunu çerçevesinde yaşanan sorunlar, “sansür yasası” suçlamaları, gazetecilerin çalışma yaşamı ve hakları, yapay zekâ uygulamaları, Filistinli gazetecilerle ve tutuklanan basın çalışanlarıyla dayanışma gibi konular ele alınıyor.

Konferans, Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Nazmi Bilgin ve M4D Projesi Direktörü ve Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı’nın açış konuşmalarıyla başladı. Genel Başkan Nazmi Bilgin konuşmasında, çağdaş ve özgürlükçü bir basın yasasına ihtiyaç olduğunu belirterek, bu yasanın siyasetin vesayetinde olmadığını yasanın sahibinin gazeteciler olduğunu vurguladı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin

Konferansın açılış törenine konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Türkiye Barolar Birliği olarak basın özgürlüğü tablomuz ne kadar karanlık görülürse görülsün tek bir hak ihlali kalmayana kadar insan hakları alanına her düzeyde katkı sunacağız” dedi.

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan

Açılış konuşmalarının ardından kürsü Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi’ye bırakıldı. 7 Ekim 2023’ten itibaren çıkan çatışmalarda en az 141 gazetecinin öldüğünü ve 100 kadar tutuklu gazetecinin çok kötü koşullarda yaşadığını belirten Tahravi, “Filistinli gazeteciler geri adım atmayacak. Gücümüzü gerçeklerden, halkımızdan ve dostlarımızdan alıyoruz” diye konuştu.

Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi

Hasan Tahravi’nin ardından Avrupa Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, Medya ve Etik başlıklı sunumu yaptı. Gutierrez dünya üzerinde sansür ve dezenformasyon verilerini ve gazetecilerin konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez

Gazeteciler Cemiyeti’nin hazırladığı 2023 Medya İzleme Raporu ve Gazetecilerin Mesleki Memnuniyet Araştırmasının sunumu yapıldı. Medya İzleme Raporunu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener açıkladı. Raporda Sansür Yasası ve Dezenformasyon Cezası, 2023 Seçimleri, Gazetecilere Saldırılar ve Gözaltına Alınan Gazeteciler ve Basın Kartları gibi başlıklar yer alıyor.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut 401 gazeteciyle yapılan görüşmelerle hazırlanan Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırmasının sonuçlarını aktardı. Dr. Kaderoğlu Bulut, “Gazeteciler çok çalışıyor, az kazanıyor, mesleğe inancı düşüyor” dedi.

İLEF Dr. Öğretim Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut

Medya Konferansının ilk günü Yapay Zeka ve Medya başlıklı sunumla devam etti. Doç. Dr. Şeyda Ertekin, yapay zekanın tarihsel süreçte oluşumunu, gelişimini ve günümüzdeki durumunu açıkladı. Ümit Alan, gazeteciliğin yapay zekayla nasıl ilişkileri olduğunu ve neler yapılması gerektiğini aktardı. Dr. Aslı Güngör Eral, iletişim ve medya okuryazarlığı eğitiminin yeni medya çağındaki öneminden bahsetti.

Doç. Dr. Şeyda Ertekin, Ümit Alan ve Dr. Aslı Göngör Eral

Gazeteciliğin Zorlaşan Koşulları başlıklı oturumda Erhan Karadağ moderatörlüğünde Dr. Gökmen Karadağ gazeteciliğin durumunu değerlendirdi.

Dr. Gökmen Karadağ

Medya ve Kadın başlıklı oturumda Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner konuştu. Güner, “Kadın hareketinin büyümesinin en önemli nedeni artık ‘Ben yalnız değilim’ diyebilmek” dedi.

Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner

Yeni Medya Araçlarıyla Değişen Habercilik başlıklı panelde Prof. Dr. Bülent Çaplı, Prof. Dr. Süleyman İrvan, Dr. Can Ertuna ve Ahmet Sabancı yeni medya sonrası gazeteciliğin dönüşümünü tartışıyor.

Prof. Dr. Bülent Çaplı, Prof. Dr. Süleyman İrvan, Dr. Can Ertuna ve Ahmet Sabancı

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da konferansta konuşma yaptı. Önderoğlu, Medya ve Hukuk başlıklı konuşmasında  “Türkiye de bazı ihlal kategorilerinde Doğu Balkanlar’ı çağrıştıran bir ülkeyiz” ifadesini kullandı.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu

İlk günün son panelinde Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Yargı Muhabiri Tolga Şardan, Foto Muhabir Mert Gökhan Koç ve Ekonomi Muhabiri Sadettin İnan, uzman gazeteciliğini konuştu. Uzun seneler muhabirlik yapan gazeteciler, alan muhabirliğinin durumunu tartıştı.

Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Yargı Muhabiri Tolga Şardan, Foto Muhabir Mert Gökhan Koç ve Ekonomi Muhabiri Sadettin İnan

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37827
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat