5 Haziran 2024, Çarşamba - 12:00

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazetecilik çalışmalarına yeni katkı: “Türkiye’de Edebi Gazetecilik” kitabı çıktı

Tarih: 05 Haziran 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 3

Editörlüğünü Prof. Dr. Ömer Özer’in yaptığı ve edebi gazetecilik üzerine çalışan araştırmacıların katkılarıyla oluşan “Türkiye’de Edebi Gazetecilik” kitabında alanın önemli isimlerinin eserlerini çeşitli açılardan inceleniyor.

Türkiye’de röportaj üzerine çalışan 11 araştırmacı ve akademisyenin, röportaj örneklerini tartıştığı makaleler, Türkiye’de Edebi Gazetecilik kitabında derlendi. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Özer’in editörlüğünü yaptığı kitapta yer alan 12 makalede, Türkiye’de röportaj geleneğini temsil eden yazarlar, gazeteciler edebi gazetecilik özelliği barındıran yazılar, çeviri edebi gazetecilik eserler ve yeni medyada edebi gazetecilik konu başlıkları altında araştırmalar bulunuyor.

Literatürk Academia yayınları tarafından basılan kitaba farklı üniversitelerden akademisyenler katkı sundu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde edebi gazetecilik alanında çalışmalar yürüten ve Uluslararası Edebi Gazetecilik Araştırmaları Derneği’nden bu alanla ilgili Türkiye’den ödül kazanan ilk isim olan Prof. Dr. Ömer Özer, Türkiye’de Edebi Gazetecilik kitabının editörlüğünü yaptı.  Kitapta Prof. Dr. Özer’in iki makalesi de bulunuyor. Kitapta ayrıca röportaj alanında çalışmalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Can Cengiz, Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut, Doç. Dr. Deniz Elif Yavalar, Doç. Dr. Duygu Ünalan, Dr. Öğr. Üyesi Feryade Tokan Şenol, Dr. Gökhan Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Özmen, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Gönden, Dr. Öğr. Üyesi Özge Cengiz ve İletişim Uzmanı Sitem Şanlı’nın makaleleri yer alıyor.

Türkiye’de Edebi Gazetecilik’te bulunan çalışmalarda, Yaşar Kemal, Fikret Otyam, Nadir Nadi gibi Türkiye’de röportaj yazan gazeteciler üzerine değerlendirmeler bulunuyor. Bazı çalışmalarda edebi gazeteciliğin çıktığı yer olan Kuzey Amerika ve diğer ülkelerdeki röportaj örneklerine değiniliyor. Farklı üniversitelerden araştırmacıların özgün çalışmalarıyla hazırlanan kitapta yeni medya döneminde edebi gazetecilik tartışmaları da yürütülüyor.

Edebi gazetecilik alanında akademik çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ömer Özer, kitabın giriş bölümünde röportajla ilk tanışmasının öğrencilik yıllarında Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin uygulama gazetesi “Genç Anadolu”da kendi kaleme aldığı “Uzun ince bir yol; Hamam yolu” başlıklı yazı olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Özer’in, “Edebi Gazeteciliğin Serüveni” ve “Üç Büyüğün Röportajlarının Karşılaştırmalı Değerlendirmesi: Suat Derviş, Cemal Refik ve Sait Faik Abasıyanık” başlıklı makaleleri kitapta yer alıyor.  İlk makalede Türkiye’de edebi gazeteciliğe ilişkin genel değerlendirmeler yer alırken ikinci makalede Suat Derviş’in “Çöken İstanbul”, Cemal Refik’in “Mahkeme Röportajları” ve Sait Faik Abasıyanık’ın “ Mahkeme Kapısı” röportajları karşılaştırılarak çözümleniyor.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Deniz Elif Yavalar’ın “Nadir Nadi’nin ‘İki Sovyet Rusya 1935-1965’ Röportajları: Betimsel Bir İnceleme” başlıklı çalışmasında Cumhuriyet gazetesi yazarı Nadir Nadi’nin röportajlarının edebi gazetecilik türünün karakteristik özelliklerinin belirlenmesinde öncülük ettiği belirtiliyor. Doç. Dr. Yavalar’ın makalesinde Nadi’nin röportajları betimsel yaklaşımla inceleniyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademisyen olan Dr. Özge Cengiz’in “’Anadolu Konuşur, Yaşar’la Fikret Yazar’ Edebi Gazetecilikte Yaşar Kemal ve Fikret Otyam Ekolü” makalesinde, Türkiye’de edebi gazeteciliğin figürü niteliği taşıyan Yaşar Kemal ve Fikret Otyam’ın röportajları inceleniyor. Dr. Cengiz’in makalesinde, Yaşar Kemal ve Fikret Otyam’ın röportajlarının kendilerinden sonra gelen nesiller için yol haritası oluşturduğunu belirtiliyor.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut, “Edebi Gazetecilikte Sınırlar, Tahayyüller: Vedat Türkali ve Güven Üzerine” başlıklı çalışmasında Vedat Türkali’nin Güven romanını edebi gazetecilik perspektifinde değerlendiriyor. Makalede edebi gazeteciliğin bir boyutunun röportajı diğer boyutunun tarihsel-gerçekçi ve belgesel romanları içeren bir şemsiye terim olarak düşünülmesi gerektiği tartışılıyor.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Gökhan Bulut, Tek Kişilik Ölüm örneğinde Vedat Türkali’nin Edebi Gazeteciliği” makalesinde Türkali’nin en çok tartışılan kitaplarından biri olan Tek Kişilik Ölüm röportajı, gazetecilik açısından eksiklikleriyle değerlendiriliyor.

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Sitem Şanlı’nın “Ece Temelkuran’ın ‘Biz Devrim Yapıyoruz Sinyorita’ İsimli Röportajının Çözümlenmesi” başlıklı çalışmasında Ece Temelkuran’ın Venezüella Devrimini anlatan röportajlar inceleniyor. Makalede incelenen “Biz Burada Devrim Yapıyoruz Sinyorita” başlıklı röportaj üzerinden edebi gazeteciliğin tek bir formülü ve yazı formu olmadığı tartışılıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Can Cengiz’in “Edebi Gazeteciliğin Amel Defter(ler)i: Gökçer Tahincioğlu ve Devlet Dersi” başlıklı makalesinde Gökçer Tahincioğlu’nun edebi gazetecilik anlayışının geleneksel gazetecilik paradigmasından uzaklaşarak alternatif bir anlatım sunduğu belirtiliyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Duygu Ünalan, “Oya Baydar’ın ‘O Muhteşem Hayatımız’ Ve Murat Kahraman’ın ‘Çığlık’ Adlı Yapıtlarının Edebi Gazetecilik Perspektifinde Karşılaştırmalı Çözümlemesi” çalışmasında edebi gazeteciliği geleneksel gazetecilikten ayıran farklar üç farklı yapıtın karşılıklı değerlendirmesiyle tartışılıyor.

Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyeni Dr. Feryade Tokan Şenol, “Gelenekselden Modern Dönemlere: Amerikan Edebi Gazeteciliği” makalesinde Amerikan Edebi Gazeteciliğinin ilk örneklerinden Silence Dogood’dan dijital dönemde çıkan Snow Fall’a kadar edebi gazeteciliğin ABD’de benimsendiği ve geliştirildiği belirtiliyor.

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr Üyesi Meltem Gönden, “Gazeteciliğe Adanmış Bir Ömür: Gabriel Garcia Marquez” başlıklı çalışmasında Marquez’in çok yönlü gazetecilik deneyimi ve kendine özgü muhabirlik pratiği değerlendiriliyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Dr. Kürşat Özmen “Dijital Mecralarda Edebi Gazetecilik Örnekleri” çalışmasında dijital teknolojilerle hikaye anlatımının gelişimini ve dijital edebi haberlerin tarihçesinden bahsediyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/38408
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilik çalışmalarına yeni katkı: “Türkiye’de Edebi Gazetecilik” kitabı çıktı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF’te yarın Panayır günü

Panayır’24 saat 15.00’te başlayacak. Panayır'da ABB Kent Orkestrası ve Random grubu da sahne alacak.

Kapat